Στις 30 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου ο Εξώστης μαζί με το Balkans Beyond Borders, συνδιοργανώνουν το 6ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Balkans Beyond Borders, για να το φέρουν ύστερα από το μακρύ του ταξίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον χώρο του WE.
Mε φετινή θεματική το
Living in City-mmetry, ο θεσμός κάνει ένα άνοιγμα στην αρχιτεκτονική και την κατανομή, την εσωτερική και εξωτερική των Βαλκανικών πόλεων.
Το ΒΒΒ όμως, δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ, είναι πρωτίστως ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός με ενεργή δράση όλο τον χρόνο, λειτουργώντας γεφυρωτικά στον γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, προωθώντας τον ιδιαίτερο και σπουδαίο τους πολιτισμό από τόπο σε τόπο, ο οποίος ανθίζει ανεξάρτητα των όποιων πολιτικών διαφορών μεταξύ τους. Με έδρα την Αθήνα, αλλά με αντιπροσώπους και πρέσβεις του οργανισμού να βρίσκονται σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, προωθεί μέσω του σινεμά και τα νέα μέσα, το νεαρό δημιουργικό δυναμικό της συγκεκριμένης περιοχής, ενισχύοντας την ιδέα πως οι νέοι των χωρών αυτών μπορούν να συνεργαστούν, να συνυπάρξουν, να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να μοιραστούν κοινές και ξεχωριστές εμπειρίες και απόψεις για να κάνουν τα μεγαλύτερα βήματα να λύσουν τις διαφορές τους μέσω της τέχνης. Οι λέξεις διάδραση, συνεργασία, διάλογος και πρόοδος είναι οι πρώτες που θα ξεχωρίσουν ως οι λέξεις κλειδιά για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τους στόχους του συγκεκριμένου θεσμού.
Δημιουργήθηκε από έξι, γεμάτα όραμα νεαρά μέλη από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, για να θεσπίσουν ένα μετακινούμενο φεστιβάλ που συμβάλει στην κινητικότητα των νέων εντός της Ευρώπης αλλά και να δημιουργήσει ένα διαβαλκανικό δίκτυο για τους νέους δημιουργούς. Μέσω της στενής συνεργασίας του οργανισμού και του φεστιβάλ με κινηματογραφικά κέντρα, φεστιβάλ και εργαστήρια εντός των Βαλκανίων επιδιώκει να αναδείξει τον ιδιαίτερο και πλούσιο πολιτισμό των Βαλκανίων εντός των συνόρων τους αλλά και της Ευρώπης.
Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους πρόκειται για την κυριότερη δράση του οργανισμού και είναι μετακινούμενο, δηλαδή κάθε χρόνο ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και πόλη σε πόλη των Βαλκανίων, καλώντας το ξεχωριστό κοινό τους να έρθει σε επαφή με την πολυμορφία των περιοχών και των ιδιαίτερων κοινωνικών, πολιτικών και δημιουργικών ζητημάτων που απασχολούν την νεολαία της κάθε χώρας.
Πλαισιωμένο από διαδραστικά εργαστήρια που φέρνουν κοντά τους νεαρούς συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν μαζί, ακαδημαϊκά σεμινάρια που απευθύνονται στο κοινό αλλά και σε φοιτητές των πολιτικών επιστημών αλλά και ευρωπαϊκών και βαλκανικών σπουδών για να έρθουν σε επαφή με τις κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες των γειτονικών χωρών αλλά και της διαρκής προώθησης των ενεργών νέων στον καλλιτεχνικό χώρο της Ευρώπης μέσω του European Network, το Balkans Beyond Borders αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά εγχειρήματα στο είδος του, διαδίδοντας μία από τις πιο ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές πολιτιστικές ταυτότητες που βρίσκονται εντός του Ευρωπαϊκού χώρου στις χώρες της Ευρώπης.
Σήμερα, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός αυτός έχει εφτά ενεργά μέλη στον πυρήνα του, προερχόμενα από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Ρουμανία και την Ιταλία. Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Βελιγράδι και τα τελευταία έξη χρόνια της ύπαρξης του έχει ταξιδέψει Αθήνα, Τίρανα, Βουκουρέστι, Σαράγεβο για να καταλήξει φέτος στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων, την Θεσσαλονίκη.
Πριν βάλουμε πλώρη για το μεγάλο γεγονός, πλησιάσαμε τους βασικούς συντελεστές του θεσμού: Βασιλική Μαλτάσογλου, Βερονίκη Κρικώνη, Κωνσταντίνα Καρύδη, Δημήτρη Μαραγκό και Adela Demetja για να μας μιλήσουν με δικά τους λόγια για το τι σημαίνει για αυτούς το BBB και τι ιδιαίτερο μπορούμε να περιμένουμε φέτος στην πόλη μας.
Καταρχάς πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας. Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από τον θεσμό;
Δημήτρης Μαραγκός: Το ΒΒΒ ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία. Η ιδέα της δημιουργίας του διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο Βερολίνο. Εκείνη την εποχή, 6 νέοι από 5 διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Πλέον η ομάδα μπορεί να έχει αλλάξει λίγο αλλά, η Βερονίκη, η Βασιλική, η Κωνσταντίνα, ο Άμπερ, η Αντέλα και η Μόνικα, νέοι επιστήμονες από τον χώρο των πολιτικών επιστημών και των Τεχνών, εργάζονται εθελοντικά για να πετύχουν τον κοινό σκοπό του Οργανισμού, την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στα Βαλκάνια και παραπέρα!
Και μετά τις προσωπικότητες, ας μιλήσουμε για το σύνολο. Τι είναι το
Balkans Beyond Borders; Δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ διαβαλκανικού σινεμά αλλά και ένας δραστήριος οργανισμός. Γιατί υπάρχει και τι θέλει να πετύχει;
Βερονίκη Κρικώνη: To Βalkans Beyond Borders υπάρχει χάρη στη συμμετοχή των ατόμων που το απαρτίζουν. Και ο σκοπός του ήταν εξαρχής να ενισχύσει την πρωτοβουλία και τη συλλογική συνεργασία – δηλαδή είναι ένα ζωντανό κύτταρο ευκαιριών. Στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αυτό είναι κάτι που λείπει. Οι νεότεροι – και αυτό αφορά και τους τριαντάρηδες – δεν έχουν δυνατότητες δικτύωσης, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν και να προβάλλουν τις πρωτοβουλίες τους και δυστυχώς δεν ταξιδεύουν. Η οικονομική κρίση, η περίπλοκη ιστορία της περιοχής μας, η απομόνωση των Δυτικών κυρίων Βαλκανίων και οι προκαταλήψεις είναι παράγοντες που συντελούν σε αυτή την πραγματικότητα. Το ΒΒΒ υπάρχει για να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, να προωθήσει μέσω της τέχνης τη δημιουργική συζήτηση και την ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων που μας αφορούν αλλά επίσης και για να προωθήσει προς την υπόλοιπη Ευρώπη τη βαλκανική ταυτότητα, που φυσικά εξελίσσεται διαρκώς. Διαλέγοντας μία ετήσια θεματική – όπως οι πόλεις φέτος – αποκτούμε κατεύθυνση και δίνουμε περαιτέρω εναύσματα για δημιουργικές συνέργειες.
Εκτός της διάθεσης του να ενθαρρύνει τον διάλογο και την διαφορετικότητα μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, το B.B.B βλέπετε να έχει κάποια επίδραση, με την στήριξη και προώθηση που προσφέρει σε δημιουργούς από χώρες που δεν έχουν μεγάλο κινηματογραφικό στήριγμα, πάνω στο καλλιτεχνικό κομμάτι εντός των Βαλκανίων;
Βερονίκη Kρικώνη: Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς το πόσο διαφορετικά μπορεί να αποτυπώνονται τα Βαλκάνια από έναν νέο καλλιτέχνη της εποχής μας σε αντίθεση με την πεπατημένη οδό που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μέσω της απεικόνισης ενός «φωνακλάδικου» φολκλορικού πολιτισμού. Οι νέοι καλλιτέχνες των Βαλκανίων παρουσιάζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία θα έλεγα κοινωνικό-πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που άπτονται της δημιουργίας της ταυτότητας των Βαλκανίων και τις μνήμες αυτών, το οποίο αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι των Βαλκανίων που θα πρέπει να αναδειχθεί ολοένα και περισσότερο. Θεωρώ λοιπόν ότι το ΒΒΒ χάρη στις συνεργασίες που έχει συνάψει τα τελευταία 5 χρόνια – και επιδιώκει συνεχώς να επεκτείνει – με πολιτιστικούς φορείς και Ευρωπαϊκά και Διεθνή Φεστιβάλ εκτός της περιοχής των Βαλκανίων, όπως το VIS Vienna Independent Shorts στη Βιέννη, το Charivarue Festival στη Rennes ή το Macrobert Arts Centre στη Σκωτία κ.α. μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης και ανάδειξης της ιδιαίτερης και αξιόλογης καλλιτεχνικής πορείας των νέων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην στήριξη και προώθηση της δουλειάς τους.
Το φεστιβάλ κάθε χρόνο εδρεύει σε διαφορετική χώρα και πόλη των Βαλκανίων. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό του το ταξίδι. Σε πόσες πόλεις έχει ταξιδέψει και τι σημαίνει για το φεστιβάλ που φέτος καταφθάνει στην Θεσσαλονίκη;
Βασιλική Μαλτάσογλου: Τα μέλη του ΒΒΒ λατρεύουν τα ταξίδια. Το ίδιο και το Φεστιβάλ που έχουν δημιουργήσει. Όταν ξεκινήσαμε την ιδέα του ΒΒΒ Short Film Festival θέλαμε να αναδείξουμε πάνω από όλα την κινητικότητα στην περιοχή. Πώς αλλιώς θα το δείχναμε με καλύτερο τρόπο αν δεν κινούμασταν εμείς οι ίδιοι; Μόνο γνωρίζοντας από μέσα την κάθε πόλη θα καταλαβαίναμε καλύτερα την πολιτισμική ταυτότητα και διαφορετικότητα τους και θα φέρναμε το φεστιβάλ κοντά σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στα Βαλκάνια με σταθμούς το Βελιγράδι, την Αθήνα, τα Τίρανα, το Βουκουρέστι, το Σαράγεβο και φέτος τη Θεσσαλονίκη. Στον 6ο μας σταθμό θέλαμε να πάμε σε μια πόλη όπου χτυπά η καρδιά των Βαλκανίων ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην περιοχή.
Η Θεσσαλονίκη είναι κομβικό σημείο των Βαλκανίων και καθώς θέλουμε να φέρνουμε όσο το δυνατό περισσότερους κινηματογραφιστές και συνεργάτες μας στο χώρο του Φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη προσφέρει τον καλύτερο τόπο συνάντησης και ανακάλυψης της Βαλκανικής ταυτότητας.
Γιατί επιλέξατε το φεστιβάλ του B.B.B να είναι για μικρού μήκους συγκεκριμένα και δεν στραφήκατε και προς μεγάλου μήκους παραγωγές;
Adela Demetja, (Καλλιτεχνική Διευθύντρια): Το φεστιβάλ μας εστιάζει σε νέους και ανερχόμενους κινηματογραφιστές κάτω των 35 ετών από την περιοχή των Βαλκανίων αλλά και παραπέρα. Συνήθως πολλοί δημιουργοί ξεκινούν την καριέρα τους παράγοντας ταινίες μικρού μήκους και συνεχίζουν μετέπειτα με μεγάλου μήκους παραγωγές. Παρόλα αυτά ο σημαντικότερος λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ με μικρού μήκους ταινίες είναι η ίδια η μορφή της μικρού μήκους. Λειτουργεί ως ένα συμπυκνωμένο έργο τέχνης που καταφέρνει εντός σύντομου χρόνου να μεταδώσει σημαντικό περιεχόμενο. Οι μικρού μήκους ταινίες είναι συνάμα συνδεδεμένες με την ιστορία του κινηματογράφου και του σινεμά, αλλά και απελευθερωμένες από αυτήν. Συνεπώς είναι μία μορφή που επιτρέπει σε κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν με ελάχιστο προϋπολογισμό και εργαλεία και αφήνει χώρο για πειραματισμό.
Η φετινή θεματική του B.B.B είναι Living in City-mmetry. Πείτε μας λίγα λόγια πάνω στο γιατί επιλέξατε αυτό σαν θέμα και τι αντιπροσωπεύει η συμμετρία της πόλης για τα Βαλκάνια;
Ντίνα Καρύδη: Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των Βαλκανίων και εν γένει της ΝΑ Ευρώπης είναι η διαχρονικότητα των πόλεών της. Οι πόλεις μας είναι παλιές και συχνά αποτελούν διαχρονικά σύμβολα της ιστορίας της Ευρώπης. Η Αθήνα, η Κων/πόλη, το Βελιγράδι, η Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα πόλεων που έχουν γίνει μάρτυρες τεράστιων ιστορικών αλλαγών στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν σημεία αναφοράς. Σε μία περίοδο που ο ρόλος της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο για άλλη μία φορά αναδεικνύεται ως κομβικός για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ζητημάτων που μας απασχολούν αποφασίσαμε πως είναι μία μοναδική ευκαιρία να συμβάλλουμε μέσω της επιλογής αυτής στη συζήτηση για τις πόλεις. City-mmetry – είναι ένα λογοπαίγνιο διότι οι πόλεις έχουν μάλλον μία συμμετρία στο χάος και στο κέντρο τους είναι ο άνθρωπος. Είναι μία πλευρά που ελπίζουμε να αναδείξουμε.
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί από μόνη της μία πηγή έμπνευσης.
Εκτός από την προβολή του διαγωνιστικού όμως, το φεστιβάλ συνοδεύεται και από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Από θεματικές περιηγήσεις μέσα στην πόλη, μέχρι έναν διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και μία συνεργασία με το Αυστριακό Vis Festival. Πείτε μας τι μπορούμε να περιμένουμε στο φετινό φεστιβάλ;
Βασιλική Μαλτάσογλου Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται και με άλλες προβολές και δράσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν νέους κινηματογραφιστές, σύγχρονα ζητήματα και τον ενεργό διάλογο. Το ΒΒΒ εκτός από το ταξίδι του στα Βαλκάνια κάνει και ένα παράλληλο ταξίδι και σε χώρες εκτός των Βαλκανίων με στόχο να τις φέρει πιο κοντά στο κοινό της εκάστοτε πόλης όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο επικεντρώνεται και σε μια συγκεκριμένη χώρα προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση που καθρεφτίζει σύγχρονα ζητήματα απο τη ματια μιας συγκεκριμένης γενιάς και περιοχής. Στο φετινό φεστιβάλ έχουμε το ΒBB Focus: Austria σε συνεργασία με το Ανεξάρτητο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Βιέννης, VIS Festival το οποίο επιμελήθηκε τη φετινή προβολή.
Σχετικά με άλλες δράσεις, φέτος που το θέμα μας είναι η πόλη δεν μπορούσαμε να μη βγάλουμε το κοινό μας έξω από την αίθουσα να ζήσει την πόλη μέσα από μια άλλη ματιά και εμπειρία. Για το λόγο αυτό στο φεστιβάλ θα λάβουν χώρα το
ΒΒΒ Photo Marathon σε συνεργασία με το φωτογραφικό όμιλο του ΑΠΘ και το BBB Walk σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot. Στο BBB πιστεύουμε στις συνεργασίες και το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτές.
Το Balkans Beyond Borders Short Film Festival θα λάβει χώρα στις 30 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου, ώρα έναρξης: 06:00 μ.μ
Στο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο του WE
3ης Σεπτεμβρίου και Γρ.Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη.
Είσοδος Ελεύθερη
Για περαιτέρω πληροφορίες απευθυνθείτε στο site του Balkans Beyond Borders:
http://www.balkansbeyondborders.eu/
https://www.facebook.com/Balkans-Beyond-Borders-166887403849/