HomeUrbanitiesΧάλκινα, πνευστά, κρουστά και μια κοινή αγάπη,...

Χάλκινα, πνευστά, κρουστά και μια κοινή αγάπη, η μουσική και ναι το Balkan Fest είναι γεγονός!

Σύμπτυξη πολιτισμών που καθηλώνει τους δέσμιους των κοινών πενταγράμμων, τους λάτρεις των χάλκινων ηχοχρωμάτων και των πνευστών που αναβιώνουν ιστορίες και ήθη μιας χερσονήσου που μυρίζει πολιτισμό και ιδιαιτερότητα. Άνθρωποι γλεντζέδες με κοινό χαρακτηριστικό της ένταση στην φωνή. Καμπυλωτές εναρμονίσεις, νοσταλγικές μελωδίες και μερικές παραδοσιακές κραυγές που εξυμνούν τον βαλκανικό πολιτισμό και υπερασπίζονται ταυτότητες, ήχους, φυλετικές διαφορές και κοινωνικοπολιτικές ίντριγκες. Μπάντες που φέρουν την υπογραφή της βαλκανικής οσμής και την υποτακτική αίσθηση της χερσονήσου. Χώρος που δίνει βήμα και φιξάρει κάθε χρόνο το καθιερωμένο ραντεβού για ένα τουρ στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στους βαλκανικούς ήχους. Είναι το Balkan Festival και ξαναχτυπά στο WE την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου από τις 20:30 και μέχρι το πρωί… Τρεις μπάντες, τρεις διαφορετικές ιστορίες, τρεις μοναδικές αφηγήσεις και μια πολιτισμική διαδρομή σε ήχους και αισθήσεις που ανακαλούν βαλκανικές αναμνήσεις. Πριν ανεβούν στη σκηνή τους συναντήσαμε για να μας γνωρίσουν τον κόσμο τους.

Calgija Sound Sistem


Το Φεστιβάλ είναι ο χώρος, που όλοι μας, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες, δείχνουμε πως πιο σημαντική μορφή επικοινωνίας είναι η μουσική, τέχνη. Αυτός είναι ποιο όμορφος τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να συνδεθούμε, να γνωρίστούμε και να μην φοβόμαστε ο ένας τον άλλον. Αν κοιτάξουμε ιστορικά, τα Βαλκάνια είναι το πρώτο μέρος που άρχισε να εκφράζεται μέσα από τη μουσική, την δημιουργία της και την ανάλυση της. Αλλά αν κοιτάξουμε αισθητικά, αυτό είναι και πάλι το μέρος, όπου συνθέτονται μερικά από τα πιο όμορφα και πλούσια κομμάτια ανά τον κόσμο. Ως εκ τούτου, από τη μία πλευρά, είναι όμορφο να είσαι από εδώ, αλλά από την άλλη πάντα πρέπει να είσαι αντάξιος του καθήκοντος σου. Η κοινή ταυτότητα έχει ήδη αποδειχθεί. Είναι εύκολα να την αναγνωρίσεις στην λαογραφία, τα έθιμα, την ηθική, την παράδοση, την αισθητική,την γλώσσα και την μουσική, δηλαδή μέσα από τον πολιτισμό. Αυτός είναι ο χώρος ο οποίος στην σύγχρονη ιστορία έχει οριοθετηθεί από τα σύνορα. Ευτυχώς, ο μεγαλύτερος πνευματικός πλούτος έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία έχει ενώσει πολλούς λαούς και σπουδαίους πολιτισμούς. Γι' αυτό το λόγο είναι αδύνατον να χωριστούμε, αλλά μόνο να δείξουμε τις αποχρώσεις του ίδιου τεράστιου θησαυρού ομορφιάς.

Ο Ρυθμός, η μελωδία, ο στολισμός και ο ιδιαίτερους τρόπος τραγουδιού δεν υπάρχουν αλλού. Οποιοδήποτε καλά χρονομετρημένο μουσικό αυτί το αναγνωρίζει αμέσως. Ο Don Cherry, ο οποίος διεύρυνε την μουσική του κόσμου, εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που οι γυναίκες των Βαλκανίων τραγουδούσαν. Εμείς στα Βαλκάνια είναι σαν να έχουμε αργήσει λίγο με το ρομαντισμό. Από την άλλη πλευρά, αυτός ο ήχος είναι ελκυστικός για μας, γιατί μεγαλώσαμε με αυτό και έχει περάσει στο DNA μας. Και από αυτό, ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωριστεί, ακόμη και αν το θέλει. Ως εκ τούτου, ο βαλκανικός μουσικός ήχος είναι τόσο ζωντανός και μας φέρνει κοντά σε νέες εμπνεύσεις.

Ο χαρακτήρας των ανθρώπων, όπως διαμορφώνεται, είναι το προϊόν του γενετικού υλικού και η επίδραση του περιβάλλοντος. Από τα γονίδια δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, στην περίπτωση αυτή είναι η παραδοσιακή μας μουσική, και από τις εξωτερικές επιρροές μπορούμε να περιορίσουμε ή να πλησιάσουμε, ανάλογα με το γούστο μας και την διαπαιδαγώγηση μας. Η παραδοσιακή μας μουσική είναι μια υπέροχη βάση που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και θα πρέπει να διατηρήσουμε. Είναι ο τόπος για να απογειωθούμε σε νέες, διαφορετικές μουσικές περιπέτειες.
Η μουσική είναι η αλήθεια μας, και μπροστά στην αλήθεια και οι θεοί σωπαίνουν. Σε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται να εμφανιστούμε στο φεστιβάλ, αποφασίσαμε να δείξουμε μέρος της παραδοσιακής μας μουσικής την čalgija και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε και το πώς εμείς προσεγγίζουμε την πρόκληση να δημιουργήσουμε πρωτότυπη μουσική, η οποία έχει σαν βάση την παραδοσιακή αναμειγμένη με σύγχρονες επιρροές. Έτσι, θα ακούσετε παραδοσιακή και πρωτότυπη μουσική. Τον Μάρτιο αρχίζουμε να ηχογραφούμε το υλικό που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έχουμε προγραμματισμένες εκδηλώσεις, προβολές και θα είμαστε απασχολημένοι με όμορφα πράγματα.

Τους
Calgija Sound Sistem μπορείτε να τους βρείτε και στη σελίδα τους στο facebook

****

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC

Το Φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία για να παίξουμε, αλλά και να ακούσουμε τους ήχους που τόσο αγαπάμε, μιας και μας ακολουθούν από τότε που γεννηθήκαμε. Χορός, γλέντι, πανηγύρι! Πάντα οι μουσικές των Βαλκανίων μας έκαναν να νιώθουμε τόσο οικία, να μελαγχολούμε, να χαιρόμαστε, να γλεντάμε. Είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και δη τους λαούς. Ας μη ξεχνάμε ότι η μουσική πάνω απ όλα είναι επικοινωνία. Έτσι λοιπόν δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν πολλοί από αυτούς τους τόσο πλούσιους ήχους των Βαλκανίων στο ευρύ κοινό, να έρθουμε κοντά και να γιορτάσουμε όλοι μαζί.



Όταν μιλάμε για ανατολίτικη μουσική μας έρχονται στο μυαλό καλομαγειρεμένα μακάμια, δηλαδή μία φωνή η οποία διαγράφει μία μακριά καμπύλη γραμμή με όμορφα σκαμπανεβάσματα. Από την άλλη η δυτική μουσική, επεκτείνεται κυρίως στην εναρμόνιση πολλών πιο λιτών αλλά όχι τόσο καμπύλων μελωδιών που συνθέτουν πάλι μια κοντύτερη, παχύτερη, αλλά αντίστοιχου αισθητικού κάλους γραμμή. Ο Βαλκανικός ήχος λοιπόν είναι κάπου στη μέση! Μπορείς να ακούσεις και τα δύο σε πολλές παραλλαγές. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η έκσταση στην οποία 'πέφτει' είτε ο μουσικός είτε ο χορευτής. Μπορούμε να παρατηρήσουμε μια πολύ ιδιαίτερη ενέργεια, πνευματικά, και στους μουσικούς αλλά και στους χορευτές

Κάθε λαός έχει και τα δικά του χαρακτηριστικά και αυτό είναι το ενδιαφέρον. Όλα είναι θέμα συνεννόησης και σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό. Από κει και πέρα υπάρχουν πάρα πολλά κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά μεταξύ των κατοίκων αυτής της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, που πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε συντοπίτες και όχι εχθροί. Μιας και μιλάμε για μουσική, πολλές φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους να παινεύονται για το μεγαλείο της παραδοσιακής μουσικής κάποιας περιοχής και για τους γείτονες που το έχουν κλέψει! Και φυσικά είναι αστείο ότι και οι άνθρωποι της γειτονικής χώρας έχουν ακριβώς την ίδια άποψη! Στις μέρες μας και με τόση τεχνολογία, τόσες καταγραφές, πολλές φορές τίθενται ζητήματα μουσικών δικαιωμάτων σύγχρονων καλλιτεχνών. Άντε τώρα βρες πότε, πού και πώς κάποιος πρωτοέπαιξε κάποιο ζωναράδικο. Πραγματικά μπορεί να είμαστε «βαπτισμένοι» Ευρωπαίοι, αλλά εύκολα κανείς συνειδητοποιεί όταν βρεθεί σε μια αμιγώς βορειοευρωπαϊκή χώρα και σε μία χώρα των Βαλκανίων, πόσο πιο οικία θα νιώσει στη δεύτερη! Ποτό, φαγητό, συνήθειες, συμπεριφορά, μουσική; Τέτοια φεστιβάλ είναι μια ζωντανή εμπειρία ομοιότητας!


Μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τα Βαλκάνια είναι γλέντι, χορός, πανηγύρι. Σε κάθε περίπτωση είμαστε και γλεντζέδες και φωνακλάδες στα Βαλκάνια. Δύσκολα περιγράφεται με λίγες λέξεις. Είναι κάτι εντελώς βιωματικό που για κάθε έναν σημαίνει διάφορα πράγματα.

Η μουσική θεωρούμε ότι είναι καθολική οπότε αν μη τι άλλο είναι ζωντανή και εξελίξιμη. Στις Βαλκανικές χώρες υπάρχει μία πληθώρα διαφορετικών μουσικών οι οποίες πολλές φορές δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Οπότε υπάρχουν ήχοι οι οποίοι τείνουν να εκλείψουν και άλλοι οι οποίοι για κάποιες περιόδους αποκτούν ιδιαίτερη φήμη. Για παράδειγμα, τα χάλκινα έχουν τύχει ιδιαίτερης αναγνώρισης ανά τους καιρούς, ενώ η θρακιώτικη λύρα και η γκάιντα δεν ήταν τόσο διαδεδομένα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Η αίσθηση της κοινής μελωδικής πορείας συνήθως απορρέει από τα πιο δημοφιλή παντρέματα της εποχής.

Ότι δε κινείται πεθαίνει. Κάπως έτσι είναι και με τη μουσική. Ότι δεν εξελίσσεται μπαίνει στο χρονοντούλαπο. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία 5-6 χρόνια οι βαλκανικοί ήχοι παίζουν πολύ σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους. Τα περισσότερα συγκροτήματα που παίζουν τέτοιου είδους μουσική, με πιο σύγχρονο τρόπο, αποτελούνται από νέους ανθρώπους που ζήσαν έντονα την έκρηξη των 90's και ήθελαν κι αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν μια πιο ροκ χροιά σε μουσικές που κάποτε ακούγαμε αλλά ίσως και να μη δίναμε πολύ σημασία. Πλέον όντας πιο ώριμοι και πιο ανοιχτόμυαλοι ακούμε αυτές τις συνθέσεις με άλλη οπτική και με διάθεση εξέλιξης. Άλλωστε με τα άπειρα σημερινά ακούσματα και ιδίως λόγω του ίντερνετ, θέλοντας και μη, όλες οι σύγχρονες μουσικές είναι επηρεασμένες από παραδοσιακές. Μετά από χρόνια η μουσικές που παίζουμε τώρα θα είναι οι παραδοσιακές του τότε! Όπως και να έχει αυτό που μένει πάντα διαχρονικό και με αξία είναι η μουσικότητα του κάθε έργου, υπάρχουν μουσικές που εντυπωσιάζουν, αλλά σύντομα ξεπερνιούνται.


Φυσικά η μουσική είναι μια ζωντανή απόδειξη των πολλών κοινών χαρακτηριστικών των λαών των Βαλκανίων. Πάνω από όλα κατανόηση. Η μουσική βοηθάει αλλά σίγουρα δε φτάνει μόνο αυτή για να μας σώσει από τις μισαλλοδοξίες. Το βασικό είναι να καταλάβουμε όλοι μας ότι είμαστε άνθρωποι και πρέπει ο καθένας να σέβεται την αξιοπρέπεια το άλλου. Κανένας δεν είναι πάνω από κάποιον άλλο. Όλοι είμαστε το ίδιο. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από εκεί. Η μουσική άλλωστε απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες. Με αυτό σαν δεδομένο, όταν όλοι εμείς τη βρίσκουμε με κοινά ακούσματα, μάλλον μοιάζουμε κιόλας.

Προσπαθούμε οι συναυλίες μας να έχουν την αίσθηση της παράστασης, και να δημιουργούν στον ακροατή ποικίλα συναισθήματα. Κάθε συναυλία μας είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν επαναλαμβάνεται, ενώ θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις.

Θέλουμε να αποτυπώσουμε όλες αυτές τις αναμνήσεις και τα βιώματα μας από τα παιδικά μας «παραδοσιακά» χρόνια, μαζί με όλες τις επιρροές μας και τις μουσικές που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Η μουσική είναι μία.

Τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC μπορείτε να τους βρείτε στη σελίδα τους στο
facebook

***

Κρούση

Όπως πολλά τέτοιου είδους φεστιβάλ, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να συνυπάρξουν μουσικές παραδόσεις διαφόρων τόπων, υπενθυμίζοντας έτσι τα κοινά βιώματα που έχουν αυτοί οι λαοί, είτε αυτά είναι μουσικά είτε όχι. Είναι ένας τρόπος να τονίσεις στον κόσμο πώς δεν υπάρχουν σύνορα, ειδικά αν ανατρέξει κανείς στις ρίζες μας, και η μουσική είναι ένας να το κάνεις.

Κοινό μας στοιχείο αποτελείη ιστορία της. Μην ξεχνάμε πώς όλοι αυτοί οι λαοί που έζησαν σε αυτόν τον τόπο μέσα στο πέρασμα των αιώνων, επηρέασαν ο ένας τον άλλο, αναμείχθηκαν μεταξύ τους, οπότε και οι μουσικές καταβολές τους δεν θα μπορούσαν να μην πάθουν το ίδιο. Από εκεί και πέρα ο κάθε τόπος έχει τη δική του χαρακτηριστική μουσική ταυτότητα, η επιρροή και η ρυθμική ομοιότητα όμως, είναι εμφανείς. Η παρουσία των χάλκινων πνευστών, για παράδειγμα, είναι οπωσδήποτε έντονο χαρακτηριστικό της βαλκανικής μουσικής που λόγω του δυνατού τους ήχου, κυριαρχούν έναντι των εγχόρδων. Αλλά και τα περισσότερα μουσικά όργανα τα οποία συναντάμε είναι κοινά σε όλη σχεδόν τη χερσόνησο. Μιλάμε για όργανα, όπως το νταούλι, τη γκάιντα, το ζουρνά, το λαούτο, τη φλογέρα που συναντώνται παντού στο βαλκανικό χώρο. Έτσι η συνύπαρξη αυτών των ιδιαίτερων οργάνων χαρακτηρίζει μουσικά τα Βαλκάνια, όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας και της παράδοσης τους.

Κοινή ταυτότητα υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Είναι η κοινή βάση, ας πούμε, ένα θεμέλιο, που εκεί επάνω ο καθένας χτίζει ό,τι θέλει. Οπότε υπάρχει κοινή, όχι όμως όμοια και αυτό είναι το ωραίο. Ο κάθε τόπος διαφέρει, προσθέτει τον δικό του χαρακτήρα και αυτό συμβαίνει και με τη μουσική. Όργανα όπως το ακορντεόν, το βιολί, το κλαρινέτο, το κοντραμπάσο, η κιθάρα, το μαντολίνο προστέθηκαν στην μουσική παράδοση κάποιων τόπων. Οπότε ένα μουσικό φεστιβάλ αποσκοπεί για εμένα την αναδρομή στην κοινή μας ταυτότητα με σκοπό την εξέλιξή της. Να δει ο καθένας και να συνειδητοποιήσει πού μπορεί να τη φτάσει. Και δεν αναφέρομαι απαραίτητα μόνο στη μουσική.

Για το κοινό αυτί άμεσα ανγνωρίσιμη βαλκανική μουσική θεωρείται η μουσική του Goran Bregovic που συνήθως παίζεται από μεγάλες μπάντες πνευστών (χάλκινα), κατά τη γνώμη μου όμως, είναι πολύ περιοριστικό αυτό, διότι βαλκάνια είναι και η Θράκη και η Ήπειρος. Αν θεωρήσουμε ότι βαλκάνια είναι και τα νησιά μας, τότε προστίθενται οι Κυκλάδες, η Κρήτη κτλ όπου οι διαφορές στη μουσική παράδπση είναι πολύ μεγάλες στη βάση τους.

Δεν βρίσκουμε ότι υπάρχει κοινή μελωδική πορεία στην μουσική εξέλιξη των Βαλκανικών χωρών. Όλες οι μουσικές έχουν την ανάγκη να εξελιχτούν. Σήμερα αυτό είναι απαραίτητο και σχεδόν αναπόφευκτο, λόγω της απίστευτης διαθέσιμης ποικιλίας των ερεθισμάτων. Η τεχνολογία μπορούν να κάνουν εφικτό κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει. Από προσθήκη ηλεκτρονικών ήχων ως και επαφή με διαδραστικά jam sessions μέσω skype.

Η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα, ένας παγκόσμιος επικοινωνιακός δίαυλος-τρόπος έκφρασης. Δυστυχώς όμως δεν φτάνει μόνο αυτό για να ενώσει τους λαούς.

Η Κρούση είναι μία μπάντα κρουστών που δοκιμάζει συνεχώς καινούριες ιδέες, συνεργασίες. Στο συγκεκριμένο live, στη βαρβατίλα των πολλών κρουστών, έχουμε προσθέσει ένα τρίφωνο φωνητικό συγκρότημα, ένα φλάουτο και ένα σαξόφωνο που θα χρωματίσουν με μελωδίες τον εκστατικό ρυθμό που παράγει η Κρούση. Θα ακούσουμε και διασκευές ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών.

Είμαστε σε πολύ δημιουργική περίοδο. Στα σκαριά έχουμε βίντεος, αρκετές ζωντανές μουσικές εμφανίσεις (live στο Καρναβάλι των Γρεβενών, συμμετοχή στο μιούζικαλ «Ένα βήμα τη φορά» της Μαρίας Στεφάνου που θα παιχτεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις αρχές Μαρτίου) αλλά και ηχογραφήσεις που προκύπτουν από συνεργασίες που θεωρούμε ότι είναι ανεπανάληπτες και αξίζουν να μείνουν ως τεκμήρια της πετυχημένης συμβίωσής μας. Είμαστε πλέον σε θέση να ηχογραφήσουμε, αλλά και το κοινό απαιτεί να μοιραστεί τη χαρά μας ακούγοντας τις δουλειές μας, όχι μόνο στις ζωντανές εμφανίσεις μας.

Την Κρούση μπορείτε να την βρείτε στη σελίδα τους στο
facebook

Το
Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του για έβδομη συνεχόμενη φορά και παρουσιάζει μια ακόμη γιορτή για την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, μέσα από την ανάδειξη της ποικιλομορφίας, της διαφορετικότητας, αλλά και των κοινών στοιχείων, χαρακτηριστικών των ανθρώπων και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Φεστιβάλ που αγαπήθηκε από το κοινό της πόλης μας υπόσχεται μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη αρώματα, γεύσεις, εικόνες και μουσικές βαλκανικές. Φέτος το «ταξίδι» στις βαλκανικές γεύσεις το αναλαμβάνει η Οδοντογλυφίδα.

Για μία βραδιά οι επισκέπτες του πολυχώρου WE θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στις πόλεις της Βαλκανικής χερσονήσου, να γευτούν νοστιμιές της Βαλκανικής κουζίνας και να διασκεδάσουν με μουσικές και ήχους βαλκανικούς! Σας περιμένουμε την
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου από τις 20.30 το απόγευμα!

Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...