Ένα μουσικό ψηφιδωτό με ήχους και χρώματα που ξεκινούν από το ψηλότερο σημείο των Βαλκανίων και φτάνουν μέχρι τη Μεσόγειο. Ένα περίτεχνο κέντημα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, βαλκανικών «μυρωδικών», πολυφωνίας, swing ρυθμού και τσιγγάνικης αισθητικής.
Αυτά και πολλά παραπάνω περιγράφουν τους Babo Koro, οι οποίοι κυκλοφορούν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους αυτή την άνοιξη, με τίτλο «Σίσυφος». Προς το παρόν, όμως, απαντούν στις ερωτήσεις του Εξώστη με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 9
ο Balkan Fest που διοργανώνει η ομάδα Παιδιά Εν Δράσει, ο Εξώστης (exostispress.gr) και ο Πολυχώρος WE, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.
Το ένατο Balkan Fest είναι προ των πυλών. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτό και τι έχετε ετοιμάσει για την on stage εμφάνισή σας εκείνες τις ημέρες;
Το Balkan Fest αποτελεί εδώ και χρόνια κατά τη γνώμη μας το πιο πλήρες φεστιβάλ βαλκανικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Από καιρό παρακολουθούμε την πορεία του, αν και δεν είχαμε τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να παραβρεθούμε, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέτος θα αποτελέσουμε κομμάτι του. Θα παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια από την επερχόμενη δισκογραφική μας δουλειά, καθώς και ορισμένα κομμάτια από τα Βαλκάνια, λιγότερο ή περισσότερο πειραγμένα, με την έντονη χορευτική διάθεση που χαρακτηρίζει τη βαλκανική κουλτούρα.
Τι κοινά έχουν οι βαλκανικές χώρες μεταξύ τους, κατά τη γνώμη σας και τι διαφορές;
Η ζωή των κατοίκων των Βαλκανίων ήταν ιστορικά εξαιρετικά δύσκολη, οι συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών κομμάτι του τρόπου ζωής τους, έτσι η έντονη αλληλεπίδραση ήταν αναπόφευκτη. Είναι τελικά πολύ εντυπωσιακό το πόσες χώρες έχουν χωρέσει σε τόσο μικρή και ταλαιπωρημένη έκταση, και σε επίπεδο εθνικού αφηγήματος, όλες προσπαθούν να αναδεικνύουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που τις ξεχωρίζουν από τους γείτονες και τις συγκροτούν ως έθνη. Όμως όπως πλέον είναι επιστημονικά αστείο να μιλάμε για γονιδιακή καθαρότητα, το ίδιο αστείο φαντάζει να μιλάμε και για πολιτισμική καθαρότητα. Η μουσική και ο πολιτισμός εν γένει, έχουν και αυτόν τον ρόλο: οφείλουν να είναι υπερβατικές των διακρίσεων και ταυτόχρονα να αποθεώνουν τη διαφορετικότητα στην έκφραση των κοινών αναγκών μας. Οι βαλκανικοί λαοί δεν έχουν λοιπόν απλώς πολλά κοινά στοιχεία: έχουν σε μεγάλο βαθμό συνδιαμορφωθεί.
Ποια θεωρείτε πως είναι η σημασία ενός τέτοιου φεστιβάλ για τα Βαλκάνια;
Ειδικά με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική αναταραχή σε σχέση με τη μετονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. σε Βόρεια Μακεδονία, φεστιβάλ κουλτούρας όπως το Balkan Fest που εστιάζουν στις ομοιότητες και όχι στις διαφορές, είναι πιο επίκαιρα και σημαντικά από ποτέ για όλους τους βαλκανικούς λαούς.
Τι θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα από τη μουσική σας;
Την ψυχική ανάταση και χαρά που προσφέρει η συνάντηση, η οποιαδήποτε συνάντηση, είτε αυτή είναι πνευματική είτε είναι φυσική. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε ότι κάνουμε, μιας και οδηγούμαστε και εμείς από την ανάγκη μας για δημιουργία και, μέσω αυτής, για επαφή. Ο βασικός λοιπόν σκοπός αλλά και πηγή έμπνευσης είναι το αντάμωμα.
Το δικό μας κάλεσμα σε αυτό γίνεται μέσα από το τραγούδισμα του πάθους, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, του έρωτα, επιστρατεύοντας ήχους που αισθανόμαστε ότι έχουν δημιουργήσει τη δική τους μνήμη στους λαούς των ευρύτερων Βαλκανίων, αγνοώντας παντελώς την έννοια συνόρων και διακρίσεων.
Τι μουσικές επιρροές έχετε και σε τι φάση βρίσκεστε μουσικά;
Μέσα στο Μάρτη κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική απόπειρά μας με τον τίτλο Σίσυφος, που περιέχει 10 πρωτότυπα κομμάτια και μία διασκευή. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ήρθε με πολύ αγάπη αλλά και κόπο, και αντηχεί, αρκετά συμπυκνωμένα ίσως, τις περισσότερες μουσικές επιρροές μας. Αγγίζει Βαλκάνια και Μεσόγειο, αλλά ντύνεται γενικά με πιο σύγχρονες αρμονίες και πιο σύγχρονα ρυθμικά παιξίματα, πιο δυτικότροπα, ξεφεύγοντας κάπως από την παραδοσιακή φόρμα. Οπωσδήποτε, πολύ σημαντικό μέρος της πρότασής μας είναι το στιχουργικό αφήγημα, και έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ενορχηστρώσεις με σκοπό αυτές να το πλαισιώνουν κατάλληλα.
Έχετε συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχο φεστιβάλ; Αν ναι, σε ποιες διοργανώσεις έχετε ή θα θέλατε να συμμετέχετε;
Το σχήμα μας είναι αρκετά φρέσκο και δραστηριοποιείται ζωντανά τον τελευταίο μόλις χρόνο, αν και βέβαια σαν μονάδες ο καθένας μας είχε στο παρελθόν αρκετή εμπειρία από ανάλογες διοργανώσεις. Σαν Babo Koro λοιπόν, στο σύντομο αυτό διάστημα, μνημονεύουμε σίγουρα το Syros Accordion Festival, ένα φεστιβάλ που το αγαπάμε πολύ λόγω της διαδραστικότητας και της συλλογικότητας που προτάσσει. Κατά τα άλλα υπάρχουν πολλές και πολύ αξιόλογες φεστιβαλικές διοργανώσεις τις οποίες παρακολουθούμε από χρόνια, όπως για παράδειγμα οι Γιορτές της Γης σε τοπικό επίπεδο ή το Sziget σε ευρωπαϊκό.
Balkan Fest 2019
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019
Πολυχώρος WE
Είσοδος: Προπώληση 6€ | Ταμείο 8€
Διαδικτυακά στο viva.gr
Σημεία Προπώλησης:
Πολυχώρος WE
Σάρωθρον Cafe Bar
Rover Bar
Οδοντογλυφίδα
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Το αγαπημένο φεστιβάλ της πόλης, επιστρέφει για 9η χρονιά! H Μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά εν Δράσει, το περιοδικό Εξώστης και ο Πολυχώρος WE συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στο 9ο Balkan Fest την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.
Το Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του για ένατη συνεχόμενη χρονιά, προσκαλεί καλλιτέχνες από χώρες των Νοτίων Βαλκανίων και οργανώνει μία μοναδική γιορτή εμπνευσμένη από την Βαλκανική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το Balkan Fest είναι το μοναδικό Φεστιβάλ της πόλης που θέτει στο επίκεντρο την προβολή του πολιτισμού των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των κοινών τους ριζών και παραδόσεων. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τους λαούς των Νοτίων Βαλκανίων οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να φέρουν πιο κοντά τους λαούς, να κατευνάσουν εντάσεις και να προωθήσουν την αλληλεγγύη και την σύμπνοια.
Το πρόγραμμα των συναυλιών μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:
- Banda Entopica
- Bunta Planedo
- Babo Koro
- Orkestar Celal Mladi Agusevi
Opening Act by BasharaB (dj set)
Παράλληλες δράσεις :
- Παζάρι μεταχειρισμένων ρούχων για ενίσχυση του Δικτύου υποστήριξης αστέγων & μεταναστών στη Θεσσαλονίκη room39 # refugee & homeless support