HomeInterviewsYako Trio, ακούει τζαζ η Θεσσαλονίκη;

Yako Trio, ακούει τζαζ η Θεσσαλονίκη;

O Λέανδρος Πασιάς (πιάνο), o Βαγγέλης Βραχνός (κοντραμπάσο) και o Γιώργος Κλουντζός Χρυσίδης (ντραμς) είναι οι Yako Trio!

Πώς επηρεάζει η ποικιλομορφία των μουσικών σας προσωπικοτήτων τον ήχο και το ύφος της μπάντας;

Yako Trio:  Την επηρεάζει πολύ καθώς και οι 3 είμαστε αρκετά διαφορετικοί χαρακτήρες και με διαφορετικά μουσικά ακούσματα. Αυτό δημιουργεί συνεχώς συγκλίσεις και αποκλίσεις οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως τάσεις στη μουσική μας, κάτι που θεωρούμε ενδιαφέρον και επιθυμητό να συμβαίνει.

Τι ακούτε όταν είστε στο αυτοκίνητο, μια Κυριακή πρωί στο σπίτι ή ένα βράδυ στο σπίτι ενώ πίνετε ένα ποτήρι κρασί;

ΓΚΧ: Στο αυτοκίνητο συγκεκριμένα κυριαρχούν τα cd’s. Έχει ακόμα cd player. Ετοιμάζω οπότε δισκάκια με πολλά και διάφορα. Πράγματα που ενδεχομένως δεν προλαβαίνω να ακούσω στο σπίτι ή στο στούντιο. Πολλές φορές μπορεί να είναι δικά μου πράγματα/ιδέες που δουλεύω στο στούντιο.

ΛΠ: Αυτή είναι πάντα μια δύσκολη ερώτηση. Συχνά επιλέγω να μην ακούω μουσική στον ελεύθερο μου χρόνο καθώς προτιμώ να αποσυμπιεστώ. Όταν όμως θα επιλέξω να ακούσω, θα βάλω όλα τα είδη της μουσικής, δηλαδή τα ακούσματα μου δεν αρκούνται μόνο στην τζαζ.

ΒΒ: Οτιδήποτε μου φανεί ωραίο εκείνη τη στιγμή, μπορεί να είναι η επιλογή ενός δίσκου/άλμπουμ αλλά μερικές φορές προτιμώ και το τυχαίο και αναπάντεχο του ραδιοφώνου.

Πώς είναι να είσαι τζαζ μουσικός, στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη;

Yako Trio: Έχει τις δυσκολίες του όπως σε όλο τον κόσμο. Νιώθουμε ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σημαντική κοινότητα μουσικών στην Θεσσαλονίκη που είναι αρκετά δημιουργική, γεγονός που κάνει κάπως τα πράγματα να κινούνται.

Ποιες είναι οι βασικες σας επιρροές, και πώς αυτές αντανακλώνται στο έργο σας;

Yako Trio: Βασικές επιρροές θα λέγαμε πως είναι όλοι αυτοί οι πρωτοπόροι μουσικοί, οι οποίοι με τη στάση και τις πράξεις τους διαμόρφωσαν τον ήχο της τζαζ και άνοιξαν τον δρόμο για την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια. Χωρίς τη προσφορά τους δεν θα μπορούσαμε τόσο εύκολα να ακολουθήσουμε το όραμά μας και να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ. Πολλές από τις συνθέσεις μας είναι επηρεασμένες από το μουσικό τους ύφος αλλά κυρίως μας έχουν επηρεάσει στον τρόπο παιξίματος και στην αντιμετώπιση του μουσικού μας υλικού.

Πώς βλέπετε τη σχέση σας με το κοινό και πώς επηρεάζει αυτή η σχέση την επιλογή του υλικού που εκτελείτε στις εμφανίσεις σας;

Yako Trio: Όλοι μας συμφωνούμε ότι είναι καλύτερο να έρχεται ο κόσμος προετοιμασμένος για συνειδητή ακρόαση, παρά απλά να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα μπαρ με μουσική στο παρασκήνιο. Γι’ αυτό γενικά προτιμάμε να παρουσιάζουμε τη μουσική μας σε χώρους που προσφέρουν και σέβονται τη συγκεκριμένη συνθήκη. Μετά από σχεδόν 8 χρόνια που είμαστε μπάντα, έχει δημιουργηθεί ένα κοινό που γνωρίζει τη μουσική μας και έρχεται στις συναυλίες καθαρά για να την ακούσει. Αυτό μας δίνει την ελευθερία και την άνεση να παίζουμε τις συνθέσεις μας χωρίς δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει η μουσική μας να είναι πιο προσιτή ή όχι ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Με λίγα λόγια κάνουμε αυτό που μας βγαίνει φυσικά και αυτό φαίνεται να λειτουργεί.

Πώς είναι να ζείτε στη Θεσσαλονίκη, τι σας αρέσει και τι όχι;

ΓΚΧ: Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γαλλία, για 9 χρόνια, μπορώ να πω οτι το να ζείς στην Θεσσαλονίκη έχει τα υπέρ και τα κατά του. Απο την μια είσαι κάπως μακριά απο τα μέρη και τα «μεγάλα κέντρα» όπου «συμβαίνουν» τα πράγματα, και αναφέρομαι σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, Βρυξέλλες κλπ. Απο την άλλη όμως θεωρώ ότι ζώντας στην Θεσσαλονίκη έχω μια μεγαλύτερη άνεση χώρου και χρόνου ώστε να ασχοληθώ και να στήσω πιο προσωπικά project και να πειραματιστώ. Έχει ενα vibe η Θεσσαλονίκη, με τον τρόπο που την ζω εγώ τουλαχιστόν, και μπορώ να πω οτι την αγαπώ πολύ σαν πόλη παρά τα πολλά στραβά της.

ΛΠ: Εμένα μου αρέσει πολύ αυτός ο συνδυασμός μικρής και μεγάλης πόλης. Δεν είχα ποτέ τάσεις φυγής, πέρα των σπουδών μου στο εξωτερικό.

ΒΒ: Είναι η πόλη στην οποία γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, αισθανόμαστε πολύ οικεία εδώ. Αυτό μπορεί μερικές φορές να γίνεται και λίγο προβλέψιμο, αλλά  προσπαθούμε συνεχώς να αναζητούμε και να εμπνεόμαστε από το διαφορετικό, το άγνωστο, το ανήσυχο και δημιουργικό κομμάτι της πόλης.

Προτείνετέ μας τζαζίστες της πόλης που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίσουμε!

Yako Trio: Η Θεσσαλονίκη από παλιά έβγαζε σπουδαίους μουσικούς της τζαζ και συνεχίζει ακόμα να βγάζει με τις νεότερες γενιές. Δεν θα σας πούμε ονόματα γιατι η λίστα μπορεί να έιναι μεγάλη, αλλά θα σας προτείνουμε σίγουρα να ακολουθείτε τις συναυλίες της τζαζ αλλά και γενικότερα της δημιουργικής μουσικής σκηνής της πόλης, στους λίγους μα σημαντικούς χώρους όπου αυτή εκφράζεται.

Ποιο τραγούδι ταιριάζει στην πόλη από αυτά που παίζετε;

Yako Trio: Μμ, δύσκολη ερώτηση καθώς δεν νομίζουμε πως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σύνθεσή μας που να ταιριάζει στην πόλη. Ίσως είναι καλύτερα να πούμε ότι όλο το μουσικό μας ύφος ταιριάζει στην πόλη καθώς είμαστε γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Related stories

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...

Oι πιο όμορφες και λουλουδιαστές αυλές: Oι εκκλησίες που αγαπάμε

Η Θεσσαλονίκη, κρύβει μέσα της μυστικούς κήπους που ανθίζουν...