HomeMind the artΜουσικήWORLD SOUNDTRACK AWARDS 2011

WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2011

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SOUNDTRACKS ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γάνδης, που γίνεται κάθε Οκτώβρη, έχει γίνει διάσημο την τελευταία δεκαετία κυρίως για τη διοργάνωση και την απονομή των World Soundtrack Awards. Για τρεις μέρες κάθε φθινόπωρο η μικρή βελγική πόλη γίνεται το κέντρο των φίλων της κινηματογραφικής μουσικής. Διάσημοι συνθέτες από την Αμερική, την Ευρώπη και όχι μόνο συναντιούνται σε μια πρωτότυπη διοργάνωση στην οποία αναδεικνύεται το σύνολο των σάουντρακς και βραβεύονται οι καλύτεροι και πιο δημιουργικοί συνθέτες της χρονιάς. Στο παρελθόν Έλληνες συνθέτες όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τιμήθηκαν για το έργο τους σε αυτή τη διοργάνωση.

Πρόσωπο της φετινής απονομής υπήρξε ο Γάλλος συνθέτης Αλεξάντερ Ντεπλά, ο οποίος αναδείχτηκε ως ο καλύτερος κινηματογραφικός συνθέτης για το 2010. Με πλούσια δραστηριότητα που φτάνει τα επτά μουσικά έργα (ανάμεσα στα οποία “Το δέντρο της ζωής”, “Ο Λόγος του Βασιλιά” αλλά και το διπλό ρέκβιεμ του Χάρρυ Πόττερ) ο Ντεπλά αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους πιο χαρισματικούς συνθέτες της εποχής μας με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος συνθέτης έχει διακριθεί τρεις φορές (μαζί με την φετινή) στα World Soundtrack Awards αλλά ακόμα δεν έχει κερδίσει Όσκαρ μουσικής ή τραγουδιού παρά το ότι δίνει το παρόν στις υποψηφιότητες τα τελελυταία χρόνια.
Καλύτερη κινηματογραφική μουσική της χρονιάς αναδείχτηκε το “Inception” του Χανς Τσίμερ ενώ καλύτερο τραγούδι της χρονιάς το “We Belong together” του βετεράνου Ράντι Νιούμαν από το σάουντρακ του “Toy Story 3”. O Ινδός A.Ρ. Ραχμάν, που ξεχώρισε πριν 2 χρόνια χάρη στη μουσική και στα τραγούδια που έγραψε για το “Slumdog Millionaire”, πήρε το βραβείο κοινού για την μουσική που συνέθεσε για τις “127 'Ωρες”. Έκπληξη αποτέλεσε ωστόσο για τη βραδιά η μη βράβευση του σάουντρακ του “Social Network” των Άτικους Ρος και Τρεντ Ρεσνορ, μουσική που θεωρήθηκε ως σημαντική καινοτομία στο χώρο της κινηαμτογραφικής μουσικής και κέρδισε το αντίστοιχο Όσκαρ πριν μερικούς μήνες.
Το φετινό τιμητικό βραβείο για την συνολική προσφορά του στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής παρέλαβε ο Τζόρτζιο Μόροντερ, μύθος της ντίσκο και της ηλεκτρονικής μουσικής γενικότερα, με σπουδαία και πολύχρονη μουσική καριέρα ως συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός. Ο Μόροντερ στο παρελθόν έχει κερδίσει 3 Όσκαρ και 2 Γκράμι για σπουδαίες μουσικές και τραγούδια, που όλοι αγαπήσαμε στα 70ς και στα 80ς όπως το Εξπρές του Μεσονυκτίου, το Φλασντανς, το Τοπ Γκαν, κ.α. Μια σειρά από σπουδαία σάουντρακ βραβεύτηκαν και φέτος που αξίζει να προσέξετε αν σας αρέσει η συλλογή ανάλογων αλμπουμ!

Related stories

«Music is Coming»… με τους Lords of the Sound

10 λόγοι για τους οποίους η επερχόμενη συναυλία της...

O Mαχμούτ έφερε τις γεύσεις της πατρίδας του από την Συρία, σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης

γράφει η Αγγελική Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νάντια Ζέζιου Laziza σημαίνει νόστιμος...