HomeΘέματαUse It - Thessaloniki map

Use It – Thessaloniki map

Όταν η καθημερινότητα αποτυπώνεται σ’ ένα χάρτη!

Όταν επισκεπτόμαστε μια πόλη, πέρα από τα αξιοθέατα και τα μουσεία θέλουμε να αναμειχτούμε με τους ντόπιους και να τους ακολουθήσουμε στα μέρη που τρώνε και διασκεδάζουν, να πάρουμε μια γεύση από την καθημερινότητα τους και τις συνήθειες τους. Πάνω σ’ αυτήν την ιδέα στήθηκαν οι χάρτες USE-IT. Ο «ε» βρέθηκε με την ομάδα που έστησε το project και σας το παρουσιάζει.

Τον Απρίλιο του 2011 το «Δίκτυο Ναυαρίνο», που αποτελεί την οργάνωση που ανέλαβε να φτιάξει το χάρτη, έκανε ανοιχτή πρόσκληση στον τύπο και τα social media, και μετά από ορισμένες διερευνητικές συναντήσεις, συγκεντρωθήκαμε 10 άτομα και πιάσαμε δουλειά. Γυρίσαμε όλη την πόλη, ρωτήσαμε τουρίστες, συμβουλευτήκαμε φίλους, καταγράψαμε μυστικά, αξιολογήσαμε, κάναμε σχέδια και τελικά, μετά από πολλούς μήνες δουλειά, το Μάρτιο του 2012 είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους επισκέπτες της πόλης το χάρτη USE-IT.

Οι χάρτες USE-IT, είναι χάρτες για νέους ταξιδιώτες που φτιάχνονται από άτομα που ζουν και δημιουργούν στην πόλη και παρέχουν πρακτικές πληροφορίες, προτείνουν μέρη και αποκαλύπτουν διάφορα μυστικά της. Ένας εύχρηστος οδηγός, γραμμένος σε απλά αγγλικά που διανέμεται δωρεάν. Δεν περιέχει διαφημίσεις και κανένας δεν πληρώνει για να μπει σε αυτόν. To όνομα εκφράζει αυτή την απλή φιλοσοφία: «Get it and USE IT!»
Οι χάρτες USE-IT έχουν κυκλοφορήσει σε 19 πόλεις της Ευρώπης όπως οι Βρυξέλλες, το Τορίνο, η Δρέσδη, το Πόρτο κλπ, και ανανεώνονται κάθε χρόνο για να ακολουθούν τις εξελίξεις.

Η 20η πόλη που αποκτά χάρτη USE-IT είναι η Θεσσαλονίκη!

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μη διαθέτει εντυπωσιακά μνημεία, από αυτά που αγαπούν τα ρεύματα των τουριστών αλλά είναι μια πόλη πληθωρική, με έντονη ζωή, εξόχως δημιουργική και με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Έχοντας αυτά στο μυαλό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα χάρτη, μακριά από τα κλισέ που την καταδιώκουν και να παρουσιάσουμε την πόλη μας όπως ακριβώς τη ζούμε και θέλουμε να τη γνωρίσει ένας νέος επισκέπτης.

Ο χάρτης υπάρχει διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.use-it-thessaloniki.gr ενώ αναμένεται να εκτυπωθεί και να διατεθεί σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και στις άλλες πόλεις του δικτύου USE-IΤ ώστε να προ(σ)καλέσει καινούργιους ταξιδιώτες. Ακολουθήστε λοιπόν τη σελίδα στο facebook για να ενημερώνεστε και την επόμενη φορά που σας επισκεφτεί κάποιος φίλος από το εξωτερικό, πάρτε ένα χάρτη USE-IT, συμπληρώστε τον με τις δικές σας σημειώσεις και αφήστε το φίλο σας να γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη!

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...