HomeUrbanitiesUrbanities

Urbanities

Winter stories, ζωντανεύουν και τυλίγονται σε craft χαρτί με διευθύνσεις εραστών, το φεγγάρι γράφει τα νέα της αυριανής ημέρας σε μια λαδόκολλα, μία αγάπη που παίρνει ανάσες και κάτι στιγμές που με ταΐζεις με το πιρούνι σου. Ο Έρωτας σίγουρα περνάει από το στομάχι κι αυτή η πόλη ξέρει να ερωτεύεται. Μία βόλτα στα σοκάκια σε φέρνει σ’ ένα σταυροδρόμι όπου η Δύση πιάνει φιλίες με την Ανατολή κι εσύ περιμένεις εναγωνίως το επόμενο πιάτο. Πιάτα φορτωμένα με κουρδιστά γουρούνια, δωμάτια πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι και πίνακες με εξωτικές κυρίες που φοράνε φρούτα στο κεφάλι. Κοκτέιλ και μυρωδικά κι εμείς καθόμαστε δίπλα δίπλα, τα γόνατα ακουμπάνε και λέμε ιστορίες για τότε που γνωριστήκαμε – η κουζίνα μας περιμένει, εσύ στο φούρνο κι εγώ στο νεροχύτη.

Αν δεν ταξιδέψεις στη ζωή πρέπει να ερωτευτείς. Αν δεν ερωτευτείς τότε οφείλεις να ταξιδέψεις πολύ. Σ’ αυτή την πόλη μπορείς να κάνεις και τα δύο – καθημερινά και με προσεγμένες κινήσεις. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να ταξιδεύεις ερωτευμένος, να έχεις ένα χέρι να κρατάει το δικό σου και ένα μπουφάν σαν κρυώσεις στη μηχανή. Μία μπουκιά φαγητού, σκέψεις ανάμεικτες και λογικές, παράλογες και ανακατεμένες με μπαχάρια και αρωματικά – βάλε κι ένα ποτήρι κρασί και η ζωή αποκτάει άλλη χάρη. Σιμώνει ο καιρός που όλοι θα πάρουμε τους δρόμους για dinner με φίλους, θα αγκαλιαστούμε και θα φάμε σε ταβέρνες και ρεστοράν.
Άκου λοιπόν πως πρέπει να το χειριστείς…

Αρχικά θα βρεις την καλύτερη παρέα. Διάλεξε άτομα που γελάνε δυνατά, άτομα που έχουν ροδαλά μάγουλα από το κρασί και την καλοπέραση – μερικοί θα σου πουν ότι δεν πίνουν αλλά μην τους ακούς, οίνος ευφραίνει καρδίαν – και πάνω απ’ όλα άτομα που αγαπάς βαθιά μέσα από την καρδιά σου. Φόρεσε άνετα ρούχα αλλά ντύσου ωραία – φτιάξε τα μαλλιά [αν είσαι κορίτσι], βάλε ακριβό άρωμα και τακούνια, περιποιήσου το μούσι [αν είσαι κύριος] και πάρε εκείνο το παπιγιόν του μπαμπά από το συρτάρι. Το χρώμα δεν πρέπει να το τσιγκουνευτούμε – γιορτή χαράς και μαύρο δεν κάνει – θα αναμείξουμε πολλές και διαφορετικές μουσικές, θα χορέψουμε αγκαλιά και θα φιληθούμε κάτω από το γκι. Ξενόφερτη συνήθεια αλλά αγαπημένη δικαιολογία για παθιασμένα φιλιά.

Έπειτα πρέπει να κάνεις βόλτες στην πόλη, να τριγυρίσεις και να γνωρίσεις κόσμο σε μαγαζιά, να χαμογελάσεις σε φωτογραφίες και να ποστάρεις γκάφες σου στο instagram. Εκεί που έρχονται τα like η ψυχή πετάει στον ουρανό και χαρίζει φτερά σ’ έναν τραυματισμένο άγγελο. Η βόλτα στην πόλη ξεκινάει με μία επίσκεψη στον ιερό χώρο των κοκτέιλ, στο Habanera θα βρεις ποτά με ομπρελίτσες και σομπρέρο τα οποία θα απολαύσεις σε ένα από τα δωμάτια του παλιού αρχοντικού που βρίσκεται στην Ανθέων. Εδώ θα έρθεις με το ταίρι, πριν βρεθείτε με την παρέα διότι είναι λίγο χαμηλά τα φώτα, μυρίζει τέλεια και σίγουρα θα μπορέσεις να πεις το σ’ αγαπώ σε μία γλώσσα πιο εξωτική. Τσίμπα και κάτι, ο Άγιος Δομίνικος, η Κούβα, η Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο θα σε ευχαριστήσουν με ένα χορό.

Αν θελήσεις να πας για κάτι παραδοσιακό – ρίζες και καταγωγή Πόντος και Κρήτη – τότε να επισκεφτείς ένα μαγαζί που ακούει στο όνομα Από δύο χωριά. Εκεί θα πιεις σίγουρα ρακόμελο, θα γλυκαθείς και θα θυμηθείς πως είναι όταν έρχεται ο [πρώτος] έρωτας και σου κλείνει το μάτι. Εδώ η κορυφή της Ελλάδας και το τελευταίο λιμάνι της Κρήτης σου μαγειρεύουν πολλά και διαφορετικά πιατάκια, σαρικοπιτάκια και χοχλιούς με σκόρδο που θα σου τρυπήσουν τη μύτη. Μην αρνηθείς το φιλί μετά – είναι αφροδισιακό να φιλάς στο κρύο.

Φυσικά μιας και είσαι κοντά θα περάσεις μια βόλτα από το Κουρδιστό Γουρούνι – πάντα διασκέδαζα με αυτό το όνομα – για μπίρες και λουκάνικα. Κλασσική γερμανική μπιραρία στη διακόσμηση αλλά με καλά στοιχεία ελληνικής κουζίνας και άλλες επιρροές από μοντέρνα στοιχεία. Προσοχή στη μπίρα και την αμαρτωλή μέθη της – αφέσου ελεύθερος στα μπαρμπουνοφάσουλα και τη σουπιά με φάβα. Αν πιεις καλό θα είναι να φας και να μην οδηγήσεις αλλά όπως και να’ χει θα περάσεις καλά στο κόκκινο κτίριο της Αγίας Σοφίας.

Από εκεί θα πάρεις την παρέα και θα τρέξετε στην Άθωνος, γιορτές, κρύο και Πλατεία Άθωνος πάνε μαζί. Θα έρθεις στον Πίνακα, για τα κρεατικά του, τις μεγάλες και γενναιόδωρες μερίδες του και τα καραφάκια με το κρασί που είναι βγαλμένα από ταινία του Παντελή Βούλγαρη – κάπου στην Καστοριά με άπειρους στρατιώτες που πεινάνε. Θα αφήσεις να σε παρασύρει ο κόσμος, θα ακούσεις καντάδες και τα παλικάρια που φωνάζουν θα είναι η μουσική υπόκρουση της βραδιάς. Μπριζολίδια και λουκάνικα είναι απαραίτητα.

Δίχως δικαιολογίες θα μπεις στην οδό Ρογκότη και στον Ερμή για λακέρδα, χταποδάκι και σαρδελίτσες. Θα φορέσεις ζιβάγκο, θα έχεις στους ώμους εκτάκτως ριγμένο το σακάκι και θα φλερτάρεις έντονα με τα μάτια. Μαζί σου θα έχεις μια εφημερίδα που δεν θα διαβάζεις, απλά θα κοιτάς δεξιά-αριστερά τα φουστάνια που περνάνε καθώς πίνεις βελούδινα κρασιά. Είσαι κάπου ανάμεσα στο Παρίσι με τα ασπρόμαυρα πλακάκια και το μεσοπόλεμο με τους φαντάρους σε άδεια.

Λίγο παραπέρα είναι ένας κάμπος με παπαρούνες κι εδώ σίγουρα θες να έρθεις ένα βράδυ με φεγγάρι – θα φιλήσεις και θα φιληθείς, θα φας πιάτα από ένα προσεγμένο μενού και θα απολαύσεις ένα από τα αμέτρητα κρασιά τους. Η Παπαρούνα είναι ένα από τα μαγαζιά που πρόσφατα ανανέωσαν πολλά στοιχεία τους κι έκαναν εξαιρετική δουλειά με τα events τους. Δημιούργησαν πιάτα απλά με έντονες γεύσεις για να σε παρασύρουν – το καταφέρνουν περίφημα.

Στα Λαδάδικα πιο πέρα θα ανοίξεις την πόρτα και θα κρυφτείς στον ζεστό και ευφάνταστο κόσμο του Negroponte. Θα φας κοτοπαϊδάκια, βρασμένο σταμναγκάθι, θα τσιμπήσεις πατατούλες τηγανητές, θα ακούσεις ιστορίες για το παρελθόν του κτιρίου – υπήρξε ριζάδικο και οίκος ανοχής – και θα κάνεις εβίβα κοιτάζοντας το αμόρε στα μάτια. Θα υποσχεθείς πως θα είναι καλύτερη η νέα χρονιά και θα κλείσεις το μάτι στον ούρανο.

Κάποια στιγμή οφείλεις να περάσεις από την Ταβέρνα 1901. Ένα τούβλινο κτίριο στα σύνορα των Λαδάδικων και του Λιμανιού, με ψηλά ταβάνια και ξύλινα διακοσμητικά είναι από τους πιο όμορφους χώρους της πόλης. Είναι σαν ταξίδι στο βουνό, με κρύο έξω και μέσα χαρά και αγάπη. Εδώ τραγουδάνε, αγκαλιάζονται κι όλοι είναι φίλοι. Πιάνουν το μπουζούκι και το μικρόφωνο και σου λένε τραγούδια για να αγαπήσεις πιο πολύ. Θα δοκιμάσεις την παντζαροσαλάτα και θα δεις πως η γεύση έχει έντονο χρώμα.

Να πεις το σ’ αγαπώ όσο το νιώθεις. Να είσαι ο δικός σου άνθρωπος και να γίνεις ο άνθρωπος για κάποιον άλλο.

Till next week
Άσε με να είμαι ο Άνθρωπος σου

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...