HomeUrbanitiesUrbanities

Urbanities

Φθινόπωρο. Πολυθρόνες μεγάλες και βαθιές, egg chair, Charles Eames και άγιος ο Θεός. Έλα φίλησε τα χείλη μου. Το σπίτι μου το βασίλειο μου κι ένα μαξιλάρι αφράτο. Θες να περάσεις για καφέ;

Σαν να κίνησε να μπει το φθινόπωρο και σιγά σιγά όλοι μαζευόμαστε στο σπίτι, αναπαυτικές πολυθρόνες και ζεστές κουβέρτες τυλιγμένες στα πόδια ζωγραφίζουν το σκηνικό των εβδομάδων που έρχονται. Ένα βιβλίο από το coffee table και αχνιστό τσάι παραδίπλα, μία εφημερίδα με τα νέα του Κόσμου και ο συλλογισμός βαθύς και ταραγμένος. Η πόλη τυλίγεται μ’ένα ελαφρύ κασκόλ και βγαίνει στην αγορά για οφθαλμόλουτρο – σκέφτομαι πως μία βόλτα ειναι πλέον το νέο μαύρο. Τα γιαπο-ζευγαράκια βγαίνουν χέρι-χέρι στην Προξένου Κορομηλά και κοιτάνε βιτρίνες, επιλέγουν να παραλείψουν την Κρίση και σνομπάρουν το ρομποτικό τρόπο σκέψης.

Τις προάλλες είδα ένα τέτοιο ζευγάρι μπροστά στο 2nd Floor στην Προξένου Κορομηλά 50. Εκείνη ψηλή με κοντό μαλλί και μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, εκείνος γκριζαρισμένος και με πράσινο σταράκι – μας θυμήθηκα, εσύ κι εγώ ήμασταν ένα τέλειο ζευγάρι μέχρι που μας έκλεψες το αύριο. Ας είναι όμως, μπροστά στη βιτρίνα κάθισα ώρα, μελέτησα την αρχιτεκτονική του κτιρίου, παρατήρησα τα αντικείμενα προς πώληση [σαν τότε που ήμουν μικρός στο μαγαζί με τα ποδήλατα] και σκέφτηκα πως η πόλη έχει δυνατότητα και θέληση. Άνοιξα τη βαριά πόρτα και μπήκα στο χώρο που ήταν κατάλευκος με σιδερένιες λεπτομέρειες, λίγο βιομηχανικός και αρκετά φωτεινός, με χρώματα διάφορα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Ζήτησα τον Τόλη, και έπιασα κουβέντα με τα παιδιά – μιλήσαμε για το μαγαζί και τα φοβερά ξύλινα μπολ στη βιτρίνα. Περιμετρικά έμπαινε το φως, άπλετο και καθαρό και όλο το δωμάτιο έδειχνε μεγαλύτερο, σαν showroom στο Soho, φρεσκοβαμμένοι τοίχοι από τουβλάκια κι ένα φοβερό φωτιστικό στο ταβάνι.

Ο Τόλης είναι ο ιδιοκτήτης και ο αρχηγός της ομάδας – το 2nd floor Architectural showroom + design products ζει και μεγαλώνει στην πόλη μας [τελευταία ανακαίνισαν και τον πρώτο όροφο της ίδιας οικοδομής] και προσωπικά θεωρώ οτι είναι από τους ομορφότερους στο κέντρο, δίνει μία εσάνς εξωτερικού σε αυτές τις όξυνες και απαιτητικές μέρες που ζούμε. Εκείνος ο δρόμος έχει φτιάξει πολύ, η γειτονιά είναι πανέμορφη και μαζεύει κάτι χίπστερό-φάτσες που κάνουν τη διαφορά. Εκεί μέσα μπορείς να χωθείς σε μία egg chair ή να ασχοληθείς με τη συλλογή από αντικείμενα της εταιρίας Vitra καθώς και της Magis με εκείνα τα φοβερά αραχνούφαντα σκαμπό. Μου φαίνεται ιδανικό μαγαζί για μία λίστα γάμου, για ένα κομψό γενέθλιο δώρο από εκείνα που θες να εντυπωσιάσεις περισσότερο με την επιλογή παρά με το ποσό. Επίσης, στο χώρο προωθείται γενικά μία εντυπωσιακή τεχνική mix&match που σε μαθαίνει να ανακατεύεις τα αντικείμενα και να στήνεις ένα σπίτι εντυπωσιακά διαφορετικό από τα glossy περιοδικά. Ο Τόλης μου μίλησε για το παρελθόν του, τον ρώτησα για το μέλλον και μαζί συμφωνήσαμε πως πρέπει να το κάνουμε πιο όμορφο – να το στολίσουμε με ουσία και να μάθουμε περισσότερα γι’αυτό που λέμε αισθητική.

Ο εσπρέσσο είχε τελειώσει, η κουβέντα ήταν ακόμα θερμή αλλά ο Τόλης είναι πολυάσχολος – το e-shop τους πάει καλά και το site τους [σχεδιασμένο από Beetroot] έχει βραβευτεί με Red Dot Design award. Όλα ήταν όμορφα. Όλα ήταν φωτεινά.

Τill next week
Μάθε να περιμένεις

Related stories

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...