HomeUrbanitiesΣτο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου ίσως και...

Στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου ίσως και να κρύβονται τα πιο όμορφα ραντεβού της πόλης

Σάββατο. Μοναχικό, ελεύθερο, ήσυχο. Απομονωμένο, δύσκολο, ευχάριστο, φωτεινό. Υπόλοιπο αντοχών στο μηδέν. Χαρά Θεού έξω και όλοι αυτοί που βολτάρουν αναζητούν [πλέον] σκιά, δροσιά και ομορφιά.

Άφησα τα κορίτσια και περπάτησα στην παραλία, τα έργα για την ανάπλαση καθυστερούν και έχω ανάγκη να βγω με το ποδήλατο για να νιώσω τον αέρα και τον ήλιο που είναι δωρεάν. Έξω από το Βασιλικό Θέατρο μύριζε καλαμπόκι και ζαχαρωτά, πέρασα απέναντι και διέσχισα το πάρκο, χάζεψα τους χίπστερς με τα πατίνια, διάβασα μία αναγγελία αγάπης σε ένα παγκάκι, σφραγισμένη εκεί για πάντα, ο Άλκης αγαπούσε και θα αγαπάει για πάντα την Αγγελική.

Τα πατίνια και ποδήλατα των παιδιών με ξύπνησαν, κτυπούσαν ελεύθερα, γεμάτα ζωή, έκαναν πολύ θόρυβο, έκαναν του κεφαλιού τους. Ελευθερία. Πέρασα απέναντι και κοντοστάθηκα μπροστά στο καφενείο που μου φάνηκε πως ξεφύτρωσε από το πουθενά, το έχω δει, το έχω παρατηρήσει αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα πάει. Ο κήπος μεγάλος, άνετος και περιποιημένος, κάτω από τον ίσκιο μεγάλων πλατανιών αναστενάζει υπομονετικά. Μερικές γλάστρες είναι διάσπαρτες τριγύρω και το πλακόστρωτο βαστάει χρόνια ιστορίας. Ο χώρος ανήκει φυσικά στο Αρχαιολογικό μουσείο και καμαρώνει έναν κήπο με θέα στεγάζοντας όχι μόνο τα αγάλματα αλλά και μοναχικούς περιπατητές του απογεύματος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AMTh (@archmuseumofthessaloniki)Τις καθημερινές φαντάζομαι επαναλαμβάνονται εισβολές μαθητών και εκπαιδευτικών, σήμερα όμως απολαμβάνει κανείς μια ησυχία που δύσκολα βρίσκει στα άλλα καφέ του κέντρου. Ακόμα και κάτι πουλιά άκουσα να τιτιβίζουν χαρμόσυνα. Ήπια δύο καφέδες, μίλησα στο τηλέφωνο με φίλο στη Γερμανία, κατέγραψα συναισθηματικά κάποιες πρώτες εντυπώσεις.

Οι ασπρόμαυρες καρέκλες τύπου σκηνοθέτη δημιουργούν μια πιο σπιτική ατμόσφαιρα, περιμένεις τη θεία Αλίκη να βγει από την κουζίνα με το δίσκο γεμάτο γλυκό κεράσι και παγωμένο νερό – τα αγάλματα και η έγχρωμη τοιχογραφία στο φόντο απλά συμπληρώνουν με υπερβολή την αισθητική της θείας! Ευτυχώς σ’ αυτό τον κήπο μπορείς να καπνίσεις, η θεία Αλίκη δεν συμφωνεί με το κάπνισμα.

Στην αναμονή μου για ένα τηλεφώνημα αναλογίστηκα πως αυτός ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλούς, θα μπορούσε να είναι χώρος δεξιώσεων, χώρος για trendy νιάτα που πίνουν καφέδες και κρύβονται από τα mainstream της πόλης – ίσως να ήταν και ένας χώρος για μυστικά φλερτ που δεν έχουν δει ακόμη το φως της μέρας.

Στο εξωτερικό τα μουσεία είναι και χώροι εστίασης με εξαιρετικά πιάτα, αφροδισιακά cocktails και πασίγνωστους chef, χώρος μόδας και εναλλακτικών βραδιών με μπάντες που γαληνεύουν το πνεύμα με μουσικά ταξίδια. Πρέπει και εμείς να διδάξουμε τον πολιτισμό στον εαυτό μας – μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο σίγουρα θα σε πείσει. Το παλιό με το μοντέρνο, τα αγάλματα και οι τάχιστες σκέψεις μας. Αυτό μας μένει άραγε;

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...