HomeUrbanitiesUrbanities

Urbanities

Η ζωή μου τελευταία είναι γλυκιά. Είναι σαν παλιό ζαχαροπλαστείο της κλασικής Θεσσαλονίκης με σιροπιαστά στους δίσκους και φοντανιέρες με στοίβες από μπισκότα κανέλας. Η μυρωδιά είναι γνώριμη, παιδικά όνειρα που σε σκονίζουν με την άχνη τους και πρωινά καλοκαιριού που βουτάς τις πατούσες στα νερά της θάλασσας, μοιάζουν να έχουν ζωγραφιστεί σε καμβά με λεκέδες από εφιάλτες που σε ξύπνησαν. Για όλα αυτά υπάρχει πάντα μια λύση, ένα βαζάκι μέλι κάπου στο ράφι πίσω από τα δημητριακά και δίπλα στον καφέ που κάθεται εκεί και σε περιμένει να το ανοίξεις, να το μυρίσεις και να αφήσεις να γεμίσει το σπίτι με βασιλιάδες και εργάτες. Ξανθίζει λίγο στο φως του ήλιου, ενίοτε κρυσταλλώνει και μαζεύει εικόνες από αστεράκια του ουρανού στο χείλος του, παραμένει πάντοτε γλυκό και βοηθά να φουντώσουν εκείνα τα ήρεμα δειλινά.

Στην Παύλου Μελά 35, ο Νίκος Ρέππας και ο Αλέξανδρος Κουλουκούρης, φίλοι από παλιά, ανοίγουν το πρώτο κατάστημα μελισσοκομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη. Το μικροσκοπικό μαγαζάκι κάθεται περήφανο αλλά και ήρεμο στη μέση της πόλης και φαντάζει σαν ένα μανιτάρι που έχει φυτρώσει στη μέση της ασφάλτου, το κακοποιημένο αστικό περιβάλλον το αγκαλιάζει και μερικές φορές το πνίγει στο καυσαέριο – η πρόθεση είναι αγνή και το μέλι ακόμα πιο γευστικό. Το νέκταρ & αμβροσία βασίζεται στη μελισσοκομική παράδοση της οικογένειας Ρέππα η οποία ξεκινά από πολύ παλιά, όπου μαζί με τη φιλία που συνέδεε τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Κουλουκούρη και το Νίκο Ρέππα έδωσε το αποτέλεσμα αυτό ως θησαυρό στην πόλη μας. Εκεί μέσα θα βρεις βαζάκια, κουτάκια και άλλες ενδιαφέρουσες συσκευασίες που μιλάνε από μόνα τους για την ποιότητα της πρώτης ύλης. Μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη και πρόπολη είναι μερικές μυρωδιές που θα σε τυλίξουν σαν ανοίξεις την πόρτα και θα σε οδηγήσουν σαν εθισμένο στο ταμείο για να αφήσεις το πορτοφόλι σου – αν κουβαλάς ακόμα γεμάτο πορτοφόλι, και να αφεθείς στο προσωπικό για εξυπηρέτηση και συμβουλές. Το μέλι έχει πολλές γεύσεις και όπως δηλώνουν τα παιδιά εκεί είναι η τροφή των θεών και η απόλαυση των θνητών εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς και απαραίτητο συμπλήρωμα της σύγχρονης διατροφής. Καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού για γλυκαντικές ουσίες και θεωρείται ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για όσους έχουν ανάγκη τόνωσης λόγω ειδικών συνθηκών ή σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Ένα κουταλάκι μέλι, ανόθευτο και αγνό, γεμάτο θρεπτική αξία περιέχει μόνο 21 θερμίδες και πιστεύω ότι σε τέτοιες εποχές η προέλευση οφείλει να είναι ελληνική. Κάνε ένα πέρασμα από το μαγαζί των παιδιών, άσε το άρωμα να σε οδηγήσει στη γεύση και θα με θυμηθείς.

Till next week
Γίνε το μέλι κάποιου

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...