HomeCinemaΕξώστης ΘΤυραννόσαυρος (Tyrannosaur)

Τυραννόσαυρος (Tyrannosaur)

Κοινωνικό δράμα, 91 λεπτά, Ην. Βασίλειο, 2011

Σκηνοθεσία: Πάντι Κονσινταϊν

Πρωταγωνιστούν: Πήτερ Μάλεν, Ολίβια Κόλμαν

Ο Τζόζεφ, ένας μέθυσος, οξύθυμος, αθυρόστομος τύπος, που δεν το έχει σε τίποτα να ξεσπάσει σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του όταν έχει τα νεύρα του, συναντά μια μέρα τη Χάνα, η οποία δουλεύει ως εθελόντρια σε ένα κατάστημα που ανήκει σε γνωστή φιλανθρωπική οργάνωση. Η γνωριμία τους αποτελεί για εκείνον μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από την χωρίς νόημα καθημερινότητά του. Ωστόσο, για τη Χάνα η όλη κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη, καθώς, πίσω από το ζεστό, συγκαταβατικό της βλέμμα, κρύβεται ένα αποτρόπαιο μυστικό…

Μικρές ανθρώπινες στιγμές, μεγάλες ανθρώπινες αδυναμίες. Αυτό είναι το κουβάρι ή καλύτερα ο γόρδιος δεσμός που αυτή η ταινία έρχεται να ξεδιαλύνει με τον τρόπο της. Με μια φιλική σχέση, που ξεκινάει από μια απροσδόκητη συνάντηση που σίγουρα θα την ονόμαζες κισμέτ και η οποία ξετυλίγει ένα νήμα αποκαλύψεων από λάθη και καλά κρυμένα μυστικά για τους δύο χαρακτήρες. Ο Τζόζεφ δεν είναι απλά μια οργισμένη βόμβα, όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Η Χάνα δεν είναι απλά η καλόβολη μεσοαστή με τις θρησκευτικές ανησυχίες. Χάρη στην γνωρίμια τους, που θα προχωρήσει όσο της το επιτρέπουν και την διεκδικούν οι δύο αυτοί άνθρωποι, θα έρθει και η κάθαρση. Και η κάθαρση είναι πάντα, με όποιοδήποτε τίμημα μια λυτρωτική διαδικασία.

Ο Πάντι Κονσινταϊν στα βήματα του Σιν Μέντοους μεταμορφώνεται σε έναν υπέροχο σκηνοθέτη. Με απλούς συμβολισμούς και λεκτικούς κώδικες πάνω σε έννοιες όπως π.χ. αυτές της πίστης, της βίας ή του φόβου παρουσιάζει μια απότομη και σκληρή (από την πρώτη σκηνή) αλλά απόλυτα ανθρώπινη ιστορία. Χρωστάει φυσικά πολλά και στους δύο εκπληκτικούς πρωταγωνιστές του. Ο Πήτερ Μάλλεν σε τσακίζει από το πρώτο λεπτό της ταινίας με την χειμαρρώδη ερμηνεία του. Η Ολίβια Κόλμαν εκδηλώνοντας με αντίθετο τρόπο την ίδια οργή και τον φόβο σε παγιδεύει με τον βουβό πόνο της.

Μια υπέροχη ταινία, που αγαπήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο κοινού), τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο στο Σάντανς και σάρωσε στα βραβεία των Βρετανικών Ανεξάρτητων Κινηματογραφικών Βραβείων.

Related stories

Reworks agora: Αναζητώντας την τέλεια (αν)ισορροπία

Το reworks agora ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή...

Οι ταινίες της εβδομάδας 23.05-29.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια δεν σταματά....

Κριτική Βιβλίου | «Βιβλίο από αίμα»

γράφει η Σοφία Μαχαίρα Ο/η/το* De L’Horizon αποφασίζει να...

Χειροποίητα μακραμέ και σκουλαρίκια σε ένα all day bazaar στο WE!

Handmade jewellery & Plant macrame hangers. Μπαζάρ χειροποίητων κοσμημάτων &...

Το τσίρκο στην παραλία που ενόχλησε τους κατοίκους και έφερε… γκρίνιες στο Δήμο

Σε μεγάλες, πολύχρωμες, νομαδικές σκηνές φιλοξενείται αυτές τις μέρες,...