HomeCinemaΕξώστης ΘTT 3D: CLOSER TO THE EDGE

TT 3D: CLOSER TO THE EDGE

Ντοκιμαντέρ, Ην. Βασίλειο, 2011, 104 λεπτά

Σκηνοθεσία : Ρίτσαρντ Ντε Αραγκές

Στο Isle of Man της Βρετανίας συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι οδηγοί μηχανών για τον περίφημο αγώνα Tourist Trophy, που κρύβει μεγάλες συγκινήσεις αλλά και υψηλή επικινδυνότητα.

Το τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ του Ρίτσαρντ ντε Αραγκές ταξιδεύει ως το Isle of Man για το ΤΤ του 2010, ανατρέχοντας επιγραμματικά στην ιστορία του θεσμού, στους λόγους της σημαντικότητάς του αλλά και στη γενικότερη κουλτούρα των οδηγών και των θαυμαστών τους. Ο Αραγκές ενδιαφέρεται περισσότερο να φτιάξει ένα μικρό κειμήλιο για τους πολυπληθείς θαυμαστές των μηχανοκίνητων σπορ, που τον επιβράβευσαν κατακλύζοντας τα σινεμά της Βρετανίας την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που μάλλον θα γίνει και εδώ αλλά και όπου αλλού υπάρχουν. 
Το δεύτερο μισό, που περιγράφει τις 5 κούρσες του ΤΤ, καταγράφεται από τις κάμερες αρκετά επαγγελματικά και αποσκοπεί στην συγκινησιακή φόρτιση (καθώς δυστυχώς η πίστα έχει δώσει ουκ ολίγα ατυχήματα) αλλά και στην επίδειξη των δεδομένων ικανοτήτων που έχουν οι οδηγοί. Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο γιατί που δεν θα απαντηθεί ποτέ. Οδηγοί και θεατές μιλούν μόνο για το συγκεκριμένο κοινό και κανείς δεν ενδιαφέρεται να δικαιολογήσει το γιατί θέλει κάποιος να παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα αλλά και γιατί αυτό να γίνεται αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού. 
Το ντοκιμαντέρ δε θα μπει ποτέ στην ουσία της κουλτούρας της ταχύτητας και θα αναλωθεί σε γενικότητες για τη σχέση του ανθρώπου με αυτήν, για την ελευθερία που παρέχει και για την ανάγκη των οδηγών να ζουν τη ζωή τους στα όρια,γενικότητες που θα αρέσουν αρκετά στους fan αλλά θα φανούν ακατανόητες στους υπόλοιπους, πόσο μάλλον στον γράφοντα που το πιο επικίνδυνο και γρήγορο μέσο που έχει οδηγήσει ποτέ είναι το ποδήλατο.

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...