HomeΘέματαTrue Evolution

True Evolution

Είναι το status που επικρατεί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σε ένα χιονοδρομικό να πειραματίζεται με το γλίστρημα στο χιόνι. Ο ορισμός της λέξης ‘εξέλιξη’, χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο των χειμερινών αθλημάτων. Είναι η θέληση και το πάθος όλων των skiers & snowboarders να ξεπεράσουν τα όριά τους, ανεβάζοντας ολοένα τον πήχη της δεξιοτεχνίας και του θεάματος…. Κυρίες και κύριοι, κουμπώστε καλά τις δέστρες σας και ετοιμαστείτε να σας συνεπάρει η πραγματική εξέλιξη του ski και του snowboard!!!

Μπορεί να είναι αμέτρητα τα βίντεο των pro skiers & snowboarders που έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μας, το επιφώνημα όμως μετά από κάθε trick παραμένει ίδιo. ΟΥΑΟΥ!!! Για πολλούς είναι κάτι παραπάνω και από μια Hollywoodιανή υπερπαραγωγή ταινίας, όπου πολλές εξωφρενικές καταστάσεις δίνουν και παίρνουν. Νομίζω πως οι σημερινοί riders έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το θέαμα των οπτικών εφέ και των σύγχρονων υπολογιστών, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μέσο… την σανίδα τους.
Μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης αυτής εξέλιξης αποτέλεσε η ανάγκη των Riders να ψάξουν και να εκμεταλλευτούν εναλλακτικές μορφές εξάσκησης και πρακτικής, που θα τελειοποιούσαν την τεχνική στα trick τους. Προσάρμοσαν στις ανάγκες τους λοιπόν, όργανα γυμναστικής, και μέσω της προπόνησης με τραμπολίνο, τεχνητούς τάπητες, άλματα σε πισίνες με σφουγγάρια (και ό,τι άλλο μπορεί να κατεβάσει το άρρωστο μυαλό σας…), καταφέρνουν μέχρι σήμερα να χαρίζουν μια άγρια ομορφιά στο άθλημα και να αποτελούν κίνητρο για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν τον κόσμο του ski και του snowboard.

FURIOUS REVOLUTION

Σε έναν ασταμάτητο αγώνα «τιμής» και δόξας για τον καλύτερο και πιο εξελιγμένο εξοπλισμό έχουν υποταχθεί οι μεγάλες εταιρίες του ski και του snowboard. Επαναστατούν με μανιακούς ρυθμούς, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, δίνοντας νέα σχήματα στις σανίδες, δημιουργώντας σύγχυση σε αρχάριους αλλά και σε προχωρημένους αναβάτες. Πολλά από αυτά τα νέα χαρακτηριστικά είναι καινοτόμα και αποτελεσματικά. Άλλα πάλι, απλά κλείνουν τον κύκλο μιας μαρκετίστικης πολιτικής που οι εταιρίες εφαρμόζουν για να μας δείχνουν ότι κάθε χρόνο επανέρχονται με κάτι καινούργιο.
Η επανάσταση στη « γεωμετρία» ξεκίνησε κυρίως από τις εταιρίες του snowboard, με την κάθε μία τους να ξεχωρίζει για τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  • Η GNU για το Asymmetrical Twin Shape
  • Η BURTON για το VROCKER
  • Η ROME για το POPROCK
  • Η BATALEON για το Triple Base
  • Η LIB TECK για το Power Banana/ Magne-Traction


Για να γίνουν κατανοητές από όλους οι νέες αυτές τεχνολογίες θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τις τρεις βασικές μορφές των boards, που είναι:

Camber (Rocker/Banana)
Reverse-Camber
Flat (zero camber)

Στο χώρο του ski, υιοθετούνται πολλές από τις νέες τεχνολογίες που λανσάρουν εταιρίες του snowboard, με την τάση να φαρδύνουν ολοένα και περισσότερο τα πέδιλα τους. Μάρκες όπως η ARMADA, έχουν στη γκάμα τους πέδιλα που αν τα ενώσεις ξεπερνούν σε φάρδος μία μέση σανίδα του snowboard!!!
Και εδώ οι νέες γεωμετρίες δίνουν και παίρνουν και μάλιστα ξεφεύγουν κατά πολύ από το συνηθισμένο κλασικό σχήμα των πέδιλων του ski με τρομερές διακυμάνσεις στις διαστάσεις τους.

Η κατηγορία που διατηρείται αλώβητη και αναλλοίωτη από όλες αυτές τις μοντέρνες και εμπορικές τάσεις, είναι η αγωνιστική κατηγορία RACE (σε ski και snowboard), όπου κρατά γερά τις γραμμές της διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της σκληρότητας σε κάμψη και ελαστικότητας σε στρέψη, με πάντα θετικό camber.
Αυτό άλλωστε που συμβαίνει δεν είναι τυχαίο και μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα… ο καθένας τα δικά του.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...