HomeNewsroom4 διάσημες πλατείες-στάσεις ΜΕΤΡΟ...

4 διάσημες πλατείες-στάσεις ΜΕΤΡΟ…

δελτία τύπου παντός καιρού

Βρισκόμαστε στα 2015 και το ΜΕΤΡΟ της πόλης μας λειτουργεί λαμπρά μεταφέροντας χιλιάδες κατοίκους κι επισκέπτες από ανατολικά και δυτικά στο διάσημο κέντρο της πόλης, ένα κέντρο περίκλειστο από τα ορατά σπαράγματα των τειχών και νοτιοδυτικά από τη θάλασσα, με κάθετο άξονα την Αριστοτέλους που κοιτάει απέναντι το βουνό των θεών και οριζόντιο κόσμημα την ΕΓΝΑΤΙΑ, έναν από τους διασημότερους χάιγουέις της ανθρωπότητας, ένα κόσμημα με τέσσερα πολύτιμα διαμάντια στη διαδρομή του ανατολικά δυτικά, εντός των τειχών.

-ΦΛΑΣ ΜΠΑΚ- επί πολλές δεκαετίες μετά τον πόλεμο- όπου η χώρα ενώ είχε νικήσει με τους συμμάχους, άρχισε έναν αυτοκαταστροφικό εμφύλιο σπαραγμό- γινόταν εκσκαφές, καταγραφές, αποτυπώσεις, βγαίναν στην επιφάνεια για λίγο αρχαίοι τάφοι, αγάλματα, ψηφιδωτά, ναοί και δημόσια κτίρια, πολύτιμα ευρήματα μιας πόλης μεγάλης επί σειρά αιώνων με πολλούς επάλληλους πολιτισμούς και μετά μπαίναν βιαστικά λαμαρίνες για να τελειώσει το φτηνό έργο ή η πολυκατοικία, για να μη βλέπει ο κόσμος τι βγαίνει στην επιφάνεια, πέταγαν γρήγορα μπετά, γινόταν καταστροφές, ή σπανιότερα πήγαιναν σε ξένες συλλογές ή σε μουσεία όπως το Λούβρο.

1.Βρισκόμαστε στα 2015 και το ΜΕΤΡΟ της πόλης μας λειτουργεί λαμπρά, η πρώτη ΣΤΑΣΗ είναι σιντριβάνι, ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ, και βγαίνοντας από το ΜΕΤΡΟ ο κάτοικος, επισκέπτης ή προσκυνητής, περνάει μέσα από τμήμα των εβραϊκών νεκροταφείων, ευρήματα μιας πρώτης χριστιανικής Βασιλικής, την ‘’τρύπα του Κούβελα’’ ανακαινισμένη, την πύλη της Έκθεσης και το παλιό σιντριβάνι, καθώς και το πρώτο θριαμβευτικό «κατέβασμα» προς τη θάλασσα με θέα του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.

2.ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ στην Αχειροποίητο, στην Αγίας Σοφίας, στην φιλόδοξη πεζοδρόμηση -και όχι στις ανόητες και αμήχανες προσπάθειες του παρελθόντος.Σ τάση ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ και ΙΝΚΑΝΤΑΔΑΣ.
Μεσολαβεί η θρυλική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, χωρίς στάση αλλά με χαμηλή ταχύτητα και διαφάνεια του υπόγειου της πλατείας με Παναγιά Χαλκέων και Χαμάμ. Με νύξεις ΜΑΓΕΜΕΝΩΝ, ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΙΣΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ.

3.ΤΡΙΤΗ ΣΤΑΣΗ στην οδό Βενιζέλου, ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ-ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ-ΜΕΣΗ ΟΔΟ, με ολοκληρωμένη ένταξη των πολλαπλά ενδιαφερόντων μνημείων σε μια ενιαία πλατεία όπου οι επιβάτες ή οι αποβιβαζόμενοι περπατούν μέσα από 100 μέτρα αποκατεστημένου βυζαντινού δρόμου και όπου υπάρχει ανταπόκριση με τη θαλάσσια συγκοινωνία της πλατείας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ υποδειγματικά και κερδοφόρα.

4.ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΣΗ στο ΒΑΡΔΑΡΗ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ πόλης προς τη Ρώμη. Άλλωστε όλος ο δρόμος ‘’δείχνει’’ Ρώμη από τη μια ’’εις την πόλιν’’ από την άλλη.

Αυτή η διάχυτη πολυεθνικότητα, η διαλυμένη και κατασπαταλημένη ποιότητα χιλιετιών, αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη μέλλοντος βιώσιμου, αειφόρου και κερδοφόρου οδήγησε τα ινδικά, κατάρ, κινέζικα και βραζιλιάνικα κονσόρτσιουμ και φάουντς να επενδύσουν δις, να πληρώσουν τους λίγους ειδικούς που έμειναν άνεργοι μετά τη διάλυση του παλαιού ελληνικού κράτους να κερδίσουν χρήμα και πολιτισμό. Αυτά που χιλιάδες αμόρφωτοι εργολάβοι δεν πέτυχαν να εξαφανίσουν, δεκάδες «επίορκοι» αρχαιολόγοι και μηχανικοί να αναδείξουν, το πέτυχαν φιλέλληνες ινδοί, κινέζοι, καταριανοί, άντε και μερικοί γερμανοί και ρώσοι κεφαλαιούχοι, με στόχο το έντιμο κέρδος και όχι την καταστροφή.
Αυτό το κείμενο αφιερώνεται εξαιρετικά στην Τζένη και το Γιώργο Βελένη, στο Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο, που όρθωσαν το ανάστημα τους και πάτησαν πόδι. Επιτόπου θα αναδειχτούν τα πολύτιμα ευρήματα μας για όλους και θα δώσουν όμορφη ανάπτυξη και διάσημο παγκόσμιο μέλλον.
θα επανέλθουμε…

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...