HomeMind the artΘέατροΘεατρική Παραγωγή Θεσσαλονίκης: μια μικρή έρευνα για...

Θεατρική Παραγωγή Θεσσαλονίκης: μια μικρή έρευνα για το θέατρο στη Θεσσαλονίκη, μέρος Β'


Τον περασμένο Δεκέμβριο, η στήλη αυτή και η υπογράφουσά της, αποφάσισαν να διεξάγουν μια μικρή έρευνα σχετικά με την θεατρική παραγωγή της πόλης.

Αποφάσισα, λοιπόν, να χωρίσουν την στατιστική αυτή έρευνα σε δύο εξάμηνα: ένα από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο κι ένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016. Έναν ολόκληρο χρόνο δηλαδή.

Σκοπός αυτής της σύντομης έρευνας ήταν να φανερωθεί ο αριθμός των επαγγελματικών παραστάσεων που ανεβαίνουν κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με 1.000.000 κατοίκους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν, βέβαια, είναι ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίζεις μια παράσταση επαγγελματική. Κατόπιν σκέψης και συζητήσεων, κατέληξα πως το ασφαλέστερο θα ήταν να θεωρήσουμε ως επαγγελματική οποιαδήποτε παράσταση ζητά χρηματικό αντίτιμο, εισιτήριο δηλαδή, κατά την είσοδο ή έξοδο από αυτήν. Επιπλέον, η υπογράφουσα αποφάσισε να συμπεριλάβει στην καταμέτρηση και παραστάσεις stand up comedy και κουκλοθεάτρου, αλλά όχι θεάτρου σκιών. Ταυτοχρόνως, στην καταμέτρηση δεν συμπεριλήφθηκαν οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ, οι οποίες θα προσμετρηθούν χώρια στο τέλος του άρθρου, αλλά μόνο οι παραστάσεις ιδιωτών, εταιριών θεάματος και γενικότερα οι παραστάσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στον αριθμό που προκύπτει επίσης εμφανίζονται τόσο παραστάσεις που μπορεί να πραγματοποιήθηκαν έστω για δύο ημέρες, όσο και παραστάσεις που ήρθαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης από την Αθήνα. Ας πούμε, λοιπόν, πως ένας εναλλακτικός τίτλος για το σημερινό άρθρο θα ήταν Πόσες θεατρικές επιλογές έχω στη Θεσσαλονίκη;

Κι η απάντηση είναι η εξής:
97 παραστάσεις από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα ή για να το πω αλλιώς, συμπεριλαμβανομένων και των παραστάσεων του πρώτου άρθρου, κάποιος στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να παρακολουθήσει 290 παραστάσεις τον χρόνο, κι επαναλαμβάνω, χωρίς αυτές του ΚΘΒΕ. Στατιστικά μιλώντας, βλέπουμε ότι το καλοκαίρι υπάρχει σχετική ραστώνη ακόμη και στην καλλιτεχνική παραγωγή καθώς παρακολουθήσαμε 22 παραστάσεις όλο το τρίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος, τον Σεπτέμβριο είδαμε 18 παραστάσεις, ο Οκτώβριος μπήκε δυναμικά με 33 παραστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων που ανήκαν στο πρόγραμμα των Δημητρίων) και τον Νοέμβριο που ακόμη διανύουμε είδαμε ή πρόκειται να δούμε 24 παραστάσεις.

Από τις παραστάσεις του β' αυτού εξαμήνου, περίπου οι 60 ήρθαν στην Θεσσαλονίκη εξ Αθηνών. Προσθέτοντας τώρα και τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο έχουμε επιπλέον 11 παραστάσεις, επομένως ξεπερνάμε τις 100.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα αυτή, μια παράσταση σημειωνόταν μόνο για τον μήνα στον οποίο έκανε πρεμιέρα και όχι και για τους επόμενους στους οποίους τυχόν συνέχιζε να παίζει. Οπότε, στην πραγματικότητα, οι επιλογές κάθε μήνα ήταν περισσότερες, αν και όχι κατά πολύ, γιατί είναι ελάχιστες οι παραγωγές που ξεπερνούν τις 10 παραστάσεις και συνήθως οι παραγωγές αυτές είναι Αθηναϊκής παραγωγής.


Άρα για να κλείσουμε το άρθρο, το σύνολο των θεατρικών επιλογών για ένα χρόνο στην πόλη μας, για όποιον φορέα και να μιλάμε, ανέρχεται στις 316 παραστάσεις τον χρόνο! Και πάντα με μια επιφύλαξη ότι όλο και κάτι μπορεί να μας έχει ξεφύγει από την έρευνά μας.

Η δυναμική σε αριθμητική παραγωγή είναι τεράστια, δυστυχώς είναι αδύνατον να ελέγξουμε κατά πόσο η δυναμική αυτή είναι ανάλογη και σε ποιοτικό επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παράγει θέατρο και να υποδέχεται και πολλές παραστάσεις και μάλιστα όχι σε χώρους απαραίτητα θεατρικούς, το ερώτημα όμως είναι: ποιος τις παρακολουθεί όλες αυτές τις παραστάσεις; Υπάρχει θεατρόφιλο κοινό που τις στηρίζει; Πόσους και ποιους αφορούν;

Δυστυχώς ούτε αυτά είναι ερωτήματα στα οποία μπορεί να δοθεί κάποια απάντηση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...