HomeUrbanitiesΓαστρονομίαThe Food Stories | Panettone - Ιταλικό...

The Food Stories | Panettone – Ιταλικό τσουρέκι

Μύρισαν Χριστούγεννα και πέρα από τα ελληνικά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες αγαπάμε πολύ τα τελευταία χρόνια και το ιταλικό Panettone! Το Jeannedome βρήκε μια εύκολη και πεντανόστιμη αυθεντική, σπιτική, ιταλική συνταγή και σας την προτείνει ανεπιφύλακτα. Καλές γιορτές!

 

Panettone – Ιταλικό τσουρέκι

 

Υλικά:

600 γρ αλεύρι περίπου – 125γρ βούτυρο λιωμένο – 3 αυγά – 90-100γρ ζάχαρη κρυσταλλική – 1 φακελάκι μαγιά ξερή ή ένα κυβάκι φρέσκια – 50 γρ γάλα χλιαρό – 50γρ νερό χλιαρό – 1/2 φλυτζάνι σταφίδες – 1/2 φλυτζάνι φρουτάκια γλασέ – 1 λεμόνι το ξύσμα του – 1 πορτοκάλι το ξύσμα του-1 βανίλια – μια πρέζα αλάτι – λίγη ψιλοκομμένη σοκολάτα ή σοκολάτα σε σταγόνες προαιρετικά

 

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα και το νερό, προσοχή μην κάψει, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ,λιώνουμε τη μαγιά, προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το μετρημένο αλεύρι και μια κουταλιά από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνουμε να φουσκώσει ένα 20λεπτο. Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη μαγιά την αφήνουμε ένα πεντάλεπτο μόνη της στο χλιαρό νερό με το γάλα, περιμένουμε να βγάλει φουσκάλες και τότε φτιάχνουμε το χυλό. Μόλις φουσκώσει ο χυλός καλά προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο. Δουλεύουμε τη ζύμη είτε στην κουζινομηχανή με το γάντζο είτε ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα, αφού έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι και το βούτυρο. Είναι μια κολλώδης ζύμη γι’ αυτό δουλεύουμε με την κουζινομηχανή ή το πιρούνι για να ξεκολλάει καλύτερα. Μόλις ξεκολλάει από το πιρούνι την δουλεύουμε με τα χέρια και μόλις ξεκολλάει ελαφρώς από τα χέρια είναι έτοιμη. Προσθέτουμε αλεύρι αν χρειαστεί αλλά προσοχή γιατί θέλουμε η ζύμη να είναι πολύ μαλακή και ας κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με διαφάνεια σε θερμό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις διπλασιαστεί την βάζουμε σε στρόγγυλη φόρμα ή ψηλή φόρμα για Panettone για να πάρει το απαιτούμενο σχήμα, βουτυρωμένη ή με λαδόκολλα ή χάρτινη, και αφήνουμε πάλι να διπλασιαστεί. Όταν φουσκώσει χαράζουμε προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι ένα σταυρό στο επάνω μέρος , αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 30-45′ λεπτά, ανάλογα με τη φόρμα, στους 170c. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαιράκι ή ένα ωμό σπαγγέτι στη μέση του Panettone, θέλουμε να βγαίνει καθαρό.

Buon Natale e felice Anno Nuovo

 

Link:

http://jeannedome.blogspot.gr/2014/12/festive-reci…

Ακολουθείστε μας:

Facebook:

https://www.facebook.com/JeanneD%C3%B4me-637766079655137/

Gmail:

http://jeannedome.blogspot.gr/

Tumblr:

http://jeannedome.tumblr.com/

Instagram:

jeannedomeblog

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...