The food stories

Μάθε
για την πίτσα:

Η
πίτσα είναι φαγητό
το
οποίο αποτελείται
από ψημένη ζύμη,
και μείγμα λαχανικών,
τυριών
ή και αλλαντικών.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η
ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα
έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο
αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα
εξαρτάται από τη φαντασία του chef).
Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και
συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η
καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία
μεγέθη: ατομική, οικογενειακή και γίγας.

Η πίτσα
έχει ιταλική προέλευση και η λέξη
εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη
Νάπολι.
Σήμερα θεωρείται κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό
ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας
προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή
ιταλική πίτσα. Βέβαια, σύγχρονες μελέτες
αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει
το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι
κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί
στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη
όμως της ιδέας της πίτσας
(στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και
επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά
και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα
όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας
και στα Βυζαντινά χρόνια πίτα.
Η πίτα των
Βυζαντινών είναι η βάση της σύγχρονης
ιταλικής πίτσας,
η οποία δημιουργείται με την είσοδο της
ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της
Μεσογείου τον 19ο αιώνα.

Συνταγή
(για
λεπτή ζύμη): 

500
γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

16
γρ ξερή μαγιά (2 φακελάκια)

425
ml
νερό

1
κ.γ αλάτι

1
κ.γ ζάχαρη

25
ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
σε ένα μπόλ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε
το αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε το νερό σιγά
σιγά μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει μαλακό
και εύπλαστο. Αφήνουμε το ζυμάρι να
ξεκουραστεί για μισή ώρα. Μόλις το ζυμάρι
φουσκώσει αρκετά, το ξαναζυμώνουμε, το
χωρίζουμε στα τρία και έτσι έχουμε ζύμη
για τρεις πίτσες. Αν δε θέλουμε να
χρησιμοποιήσουμε και τα τρία ζυμάρια
τα βάζουμε στην κατάψυξη. Τέλος, αλευρώνουμε
τον πάγκο μας και με έναν πλάστη ανοίγουμε
τη ζύμη όσο πιο λεπτή μπορούμε, τη βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί,
προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας
και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο
φούρνο για 10- 15 λεπτά.

Related stories

Τι μπορείς να βρεις στον queer πλανήτη της Δήμητρας και της Ραφαέλας;

Σήμερα σου προτείνουμε να ανακαλύψεις ένα ξεχωριστό πλανήτη γεμάτο...

Η Ιωάννα έχει φτιάξει ένα ονειρεμένο στούντιο ζωγραφικής σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό

 ©Δημήτρης Κοιλαλούς Η Ιωάννα Φλώρου είναι η γοητευτική ιδιοκτήτρια ενός...

Στο πανσετάδικο που κάνουν ουρά, ο χρόνος πέρασε και δεν άλλαξε τίποτα

Αν είσαι από εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διακόσμηση...

Κριτική Βιβλίου | Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού». Μετάφραση Δήμητρα...

Στο εργαστήρι ζωγραφικής του Αλέξανδρου εκτός από καμβάδες και χρώματα, ζει και μια ολόκληρη 80s ρετροσπεκτίβα

Λέξεις & Φωτογραφίες: Δάφνη Τσάρτσαρου Ο Αλέξανδρος Στουγιαννίδης γεννήθηκε το...