The Food Stories

Ντοματόσουπα χειμώνα
– καλοκαίρι…


Ο Φλεβάρης κι αν Φλεβίσει λένε, αλλά δεν το βλέπω να μυρίζει
καλοκαίρι ακόμα. Όσο κι αν θέλω να πιστέψω ότι «τον φάγαμε τον γάιδαρο», οι
χαμηλές θερμοκρασίες την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν με άφησαν να ονειρευτώ
ήλιους, παραλίες και φρέντο! Οπότε, κάτι έπρεπε να κάνω για να απολαύσω αυτό το
χειμωνιάτικο σκηνικό, εφόσον δεν γινόταν να το αποφύγω.  Και δε νομίζω να υπάρχει πιο απολαυστικό
φαγητό τον χειμώνα, από μια αχνιστή πικάντικη σούπα. Ας της δώσουμε λίγο χώρο
ακόμα στη ζωή μας, πριν αρχίσει να μας λείπει πάλι και «φτου κι απ’ την αρχή»…


Πικάντικη ντοματόσουπα με πουρέ πατάτας και σκορδόψωμο 

Για τη ντοματόσουπα:

Υλικά:

6 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

2 καρότα ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

1 κουτ. Σούπας πελτέ ντομάτας

1 πιπερίτσα τσίλι

Μπόλικο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι/πιπέρι/γλυκιά πάπρικα

Για τον πουρέ
πατάτας:

Υλικά:

4 πατάτες βρασμένες

3 κουτ. Σούπας φρέσκο γάλα

Αλάτι/μοσχοκάρυδο

Για το σκορδόψωμο:

Υλικά:

2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο της αρεσκείας μας

2 μεγάλες κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

Εκτέλεση:

Για τη ντοματόσουπα:

Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ, μαζί με την
πιπερίτσα και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τον μαϊντανό για
το τελείωμα. Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και μαζί με 200γρ. νερό (ή ζωμό
λαχανικών) αφήνουμε να βράσει η σούπα μας για δέκα λεπτάκια.

Για τον πουρέ:

Πολτοποιούμε τις βραστές πατάτες με ένα πιρούνι, βάζουμε σε
κατσαρολάκι να πάρουν μια-δυο βράσεις μαζί με το γάλα, ανακατεύοντας καλά,
μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή ο πουρές. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το
μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Για το σκορδόψωμο:

Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με το σκόρδο και λίγο αλάτι.
Απλώνουμε αυτό το μίγμα πάνω στο ψωμί μας, όχι όμως σε πολύ μεγάλη ποσότητα.
Ψήνουμε στον αέρα για 10 λεπτά ή στο γκριλ, περίπου στους 180 βαθμούς, με
προσοχή να μην καεί.

Σερβίρισμα:

Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθύ μπολ, βάζουμε στο κέντρο μια
κουταλιά πουρέ πατάτας και στερεώνουμε ένα σκορδόψωμο επάνω. Πασπαλίζουμε με
μαϊντανό, ρίχνουμε λίγη πάπρικα, αν θέλουμε και σερβίρουμε.

*Κι επειδή μέχρι να τελειώσω αυτό το κείμενο, βγήκε ένας
υπέροχος ήλιος και ξαφνικά ανέβηκε η θερμοκρασία,  κατάλαβα ότι τελικά, όντως ο Φλεβάρης έχει
μια υπόνοια καλοκαιριού! Γι’ αυτό, προτείνω να κρατήσετε αυτή τη συνταγή,
καθότι η ντοματόσουπα τρώγεται υπέροχα και κρύα, με ωμές ζουμερές ντομάτες
εποχής.  Το γνωστό αγαπημένο «Γκασπάτσο».
Φτιάξτε τη σούπα σας, προσθέτοντας τα λαχανικά της αρεσκείας σας, μόνο με ένα
μπλέντερ. Παγώστε τη για αρκετές ώρες, ίσως μέχρι να γυρίσετε από τη θάλασσα,
και απολαύστε το άρωμα και την ενέργειά της!


Η Εμμανουέλα Κόκαλη παρουσιάζει κάθε Παρασκευή 12-2 π.μ στο www.amagiradio.com την εκπομπή «Γυμνό γεύμα».

Related stories

Τι μπορείς να βρεις στον queer πλανήτη της Δήμητρας και της Ραφαέλας;

Σήμερα σου προτείνουμε να ανακαλύψεις ένα ξεχωριστό πλανήτη γεμάτο...

Η Ιωάννα έχει φτιάξει ένα ονειρεμένο στούντιο ζωγραφικής σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό

 ©Δημήτρης Κοιλαλούς Η Ιωάννα Φλώρου είναι η γοητευτική ιδιοκτήτρια ενός...

Στο πανσετάδικο που κάνουν ουρά, ο χρόνος πέρασε και δεν άλλαξε τίποτα

Αν είσαι από εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διακόσμηση...

Κριτική Βιβλίου | Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού». Μετάφραση Δήμητρα...

Στο εργαστήρι ζωγραφικής του Αλέξανδρου εκτός από καμβάδες και χρώματα, ζει και μια ολόκληρη 80s ρετροσπεκτίβα

Λέξεις & Φωτογραφίες: Δάφνη Τσάρτσαρου Ο Αλέξανδρος Στουγιαννίδης γεννήθηκε το...