HomeΘέματαTHE CHARITY FESTIVAL

THE CHARITY FESTIVAL
THE CHARITY FESTIVAL

29 & 30 SEPTEMBER 2012

12:00-00:00

Block 33

FREE ENTRANCE


Ένα πρωτοποριακό και πρωτότυπο
festival κάνει την εμφάνιση του στην Θεσσαλονίκη. Tο «The Charity Market» ενώνει τις δυνάμεις του με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Block33 και παρουσιάζουν την πολυμορφική και διαδραστική διήμερη εκδήλωση The Charity Festival. H τέχνη, το εναλλακτικό εμπόριο και η ανταλλακτική οικονομία συναντούν την φιλανθρωπική ευαισθησία. 

 

Θεματικές του «The Charity Festival»

1.The Charity Market.

Χειροτέχνες, οικοτεχνίτες, συλλέκτες και μεταποιητές vintage ρούχων ή αντικειμένων θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους. Το 20% από την αξία κάθε πώλησης που θα πραγματοποιηθεί θα συγκεντρωθεί και θα διατεθεί για την αγορά άριστης ποιότητας βιολογικού και ψυχρής έκθλιψης ελαιολάδου το οποίο παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας απο Έλληνες παραγωγούς θα δωριστεί σε ένα από τα ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε άπορες οικογένειες της Θεσσαλονίκης που έχουν ανάγκη από την στήριξή μας.

 

2.Art Space Collage.

Νέοι καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να εκθέσουν μέρος της δουλειάς τους και γι’ αυτό το σκοπό ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων στο πρωτοποριακό, διαδραστικό και φιλανθρωπικό festival «The Charity Market» που λαμβάνει χώρα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Block33.

Ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και video arts δημιουργούν ένα εικαστικό περιβάλλον που μιλάει στη ψυχή του θεατή και προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Αλέξανδρος Πλωμαρίτης / photo, video art, Άννα Τζώρτζη / visual art, Γιάννης Σωτηρίου/ visual art, Ελένη Γιαννιώτη / visual art, Ελένη Κατρακαλίδη / video art, Λέλα Ράμογλου/ photo, video art, Λευτέρης Τούλης / visual art, Στρατής Ταυλαρίδης / visual art, Φωτεινή Ποταμιά /photo, Χαλήνα Σιδηροπούλου/ visual art, Χάρης Σαββόπουλος/ video art, Χρύσα Μηχαηλίδου/ visual art.

 

3.Workshop Space

Παρόν και το Πείραμα (www.peirama.gr) με μια σειρά πρωτότυπων και πειραματικών εργαστηρίων για ερασι-τέχνες που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών κατά την διάρκεια των 2 ημερών της εκδήλωσης με δωρεάν είσοδο για όλους.

Αναρωτιέσαι πώς θα ήταν να είσαι δημιουργός των δικών σου φωτογραφιών ή και ταινιών? Των δικών σου αξεσουάρ και ειδών καθημερινής χρήσης; Μήπως των άλλων;

Πειραματίσου, ανακάλυψε το ταλέντο σου, ακολούθησε το πάθος σου!

4.Projection Space.

 

O Holy Mustache παρουσιάζει μια σπάνια συλλογή ντοκιμαντέρ και συνθέτει το πρόγραμμα προβολών που θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένη σκοτεινή αίθουσα με δωρεάν είσοδο για όλους.

 

5. Magic Garden (παιδότοπος) την Κυριακή 12:00-19:00

 

Ένα μαγικός κόσμος γεμάτος παιχνίδι και δημιουργικότητα για τους μικρούς μας φίλους. Σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για παιδιά το Family Art θα είναι εκεί με τις παρακάτω δράσεις:

 

– Workshops με θέμα την ανακύκλωση, την κεραμική και την ζωγραφική σε ξύλο

– διατροφικές συμβουλές

– θέατρο

– συμβουλευτική μελλοντικών μαμάδων με μαίες και συμβούλων θηλασμού

– έκθεση χειρότεχνων αντικειμένων, με θέμα το παιδικό παιχνίδι και το παιδί

– παρουσίαση βιβλίου με διαδραστικό χαρακτήρα

– κονωνική αλληλεγγύη μέσω ανταλλαγών παχνιδιών και παιδικών ρούχων

Θα είναι χαρά μας να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά !!

6.Θεατρικές Παραστάσεις την Κυριακή στις 20.00

Παράσταση «αναμνήσεις»

Ομάδα μαύρου θεάτρου «Άσπροι γλάροι»

Εικόνα, φαντασία, ιστορία, παραμύθι, σκοτάδι, μουσική, χρώμα ορατό και αόρατο. Αυτό είναι το Μαύρο Θέατρο. Η γοητεία αυτής της τεχνικής και η γνώση των μυστικών της, μας οδήγησαν στη δημιουργία της ομάδας Μαύρου Θεάτρου «Άσπροι Γλάροι» του ΠΕΘΕΑ «Αργώ».

Δύο λόγια για το έργο

Πρόκειται για σπονδυλωτή παράσταση που ξεκίνησε από αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Η χαρά της δημιουργίας, οι αναμνήσεις ενός παππού που ζωντανεύουν… Αφεθείτε στη μαγεία αυτού του ταξιδιού.

Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν έξι χρόνια, με στόχο μία διαφορετική μορφή έκφρασης και απελευθέρωσης συναισθημάτων, που δεν περιέχει όμως έκθεση. Επιμέρους, καλλιεργείται η συνεργασία, η αλληλεπίδραση, η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητα.

Την ομάδα εμψυχώνουν οι: Βασιλείου Χριστίνα, Παπαγιαννοπούλου Σοφία, Τουρτόγλου Θεοδοσία

Κυριακή στις 21:00 Ο «πληθυντικός αριθμός» από την ομάδα «Πέρα Δώθε»

Βασισμένο στο ποίημα της Κικής Δημουλά, «πληθυντικός αριθμός», επαναπροσδιορίσαμε με περίεργο τρόπο, τις λέξεις «νύχτα», «φόβος», «μνήμη», «έρωτας». Μέσα από σώματα, φαντασίες, κείμενα και αυτοσχεδιασμούς, συνθέσαμε τις έννοιες των λέξεων αυτών σε σχέση με εσένα, με εμάς, τον άνθρωπο. Και το παρουσιάζουμε. Όχι για να το «δεις». Αλλά για να το νιώσουμε. Να αισθανθούμε το οτιδήποτε. Και εμείς, και εσύ.

Η «Πέρα Δώθε» γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 2008. Πειραματική και Ερασιτεχνική είπαν οι γιατροί. Ο μπαμπάς δεν αγχώθηκε. Τσιγγάνα την ονόμασε η νονά. Τα πρώτα βηματάκια ήρθαν το 2009 με το «Χιονάνθρωπο και το κορίτσι» του Ευγενίου Τριβιζά. Στις πρώτες ζωγραφιές του, το 2010, απεικόνισε τα «Χρώματα Θανάτου».

Η μαμά είπε πως της θύμισε το «παιχνίδι της σφαγής» του παππού Ιονέσκο, και ο μπαμπάς το «εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του θείου Βίζνιεκ. To 2011, είπε «μετράω μέχρι το δέκα, και μετά σειρά σου..». Έτσι είπε και έπαιξε κρυφτό. Δεν πάει σχολείο. Τρέχει, πέφτει και χτυπά, σηκώνεται, τραγουδάει και φτύνει. Γελάει και κλαίει. Γεύεται, μυρίζει, αγγίζει, βλέπει, ακούει, φαντάζεται και αισθάνεται.. Α, ξέχασα.. παίζει και σε αλάνες.

7.Μουσική του κόσμου.

Mουσικοί και DJ's ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους για καλό σκοπό. Kαθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης εθελοντές θα επιμεληθούν και θα ντύσουν με μουσική τους χώρους του ΒLOCK33.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 

13:00-14:00 : Αλεξάνδρα Μόζα – «Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής εκπροσωπώντας το Πείραμα Πολυχώρος».

Μέσα από διάφορα παιχνίδια τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική φαντασία τους και την ομαδική συνεργασία.

Για 12 με 14 παιδιά δημοτικού από οποιαδήποτε τάξη, αρκεί να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν.

 

15:00-16:00 : Δήμητρα Δημητρακοπούλου – «Σεμινάρια πλεκτικής για παιδιά 8-12 ετών»

 

Με τις μικρές φίλες (και γιατί όχι και τους μικρούς φίλους!) 8-12 ετών θα εξερευνήσουμε τον απαλό κόσμο των πολύχρωμων νημάτων και θα κατασκευάσουμε πολύχρωμα βραχιόλια και κολιέ με μάλλινες κλωστές για τον εαυτό μας και για πρωτότυπα δωράκια!

 

16:00-17:00 : Δήμητρα Δημητρακοπούλου – «Σεμινάρια πλεκτικής»

 

Στο εργαστήριο θα κατασκευάσουμε μικρά πλεκτά αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουμε πλέξιμο ή να χρησιμοποιήσουμε βελόνες. Θα εξοικειωθούμε με τα μάλλινα νήματα, φτιάχνοντας μικρά και μεγάλα φουντωτά πον-πον και πολύχρωμα λουλούδια για να στολίσουμε τα ρούχα και τις τσάντες μας!

 

17:00-18:00 : Θεώνη Πιπλικάτση « Σεμινάριο: La bijouterie για παιδιά»

Το μια φορά και ένα καιρό υπήρχε κάποτε. Πρίγκιπες, άμαξες και κολοκύθες ανήκουν στο παρελθόν. Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι μετατρέποντας ένα ζευγάρι ξεχασμένα παλιά παπούτσια χρησιμοποιώντας και μερικές μυστικές συνταγές στα γοβάκια της Σταχτοπούτας…

 

18:00-19:00 : Βιωματικό εργαστήρι στα ανθρώπινα δικαιώματα

(βασισμένο στο εγχειρίδιο άτυπης εκπαίδευσης Compass)

 

Εισηγητής :συντονιστής συνεργάτη της Άρσις

Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

 

19:00-21:00 : Ελευθερίου Βασιλική: «Μάθετε τη φωτογραφική σας μηχανή»

 

Φέρτε μαζί σας τις φωτογραφικές σας μηχανές. Ότι τύπο φωτογραφικής μηχανής και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν.

 

19:00-21:00 : Δανάη Μικέλλη : «Μάθετε την video camera σας»

 

Φέρτε μαζί σας την video camera σας. Ότι τύπο και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν.

 

 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

12:00-14:00: Κυριακίδου Νόπη : «Παρασκευή φυσικού σαπουνιού»

Ας δώσουμε ένα τέλος στα πλαστικά φιαλίδια με τις ύποπτες ουσίες που βλάπτουν την υγεία μας και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί…

14:00-15:00: Δανάη Μικέλλη: «Μάθετε την Video camera σας»

Φέρτε μαζί σας την video camera σας. Ότι τύπο και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν.

16:00-17:00 : Αλεξάνδρα Μόζα – «Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής» εκπροσωπώντας το Πείραμα Πολυχώρος».

Μέσα από διάφορα παιχνίδια τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική φαντασία τους και την ομαδική συνεργασία.

Για 12 με 14 παιδιά δημοτικού από οποιαδήποτε τάξη, αρκεί να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν.

18:00-19:00 : Ελευθερίου Βασιλική:

«Μάθετε τη φωτογραφική σας μηχανή»

Φέρτε μαζί σας τις φωτογραφικές σας μηχανές. Ότι τύπο φωτογραφικής μηχανής και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν

 

20:00 – 21:00: Θεώνη Πιπλικάτση: «Σεμινάριο: La bijouterie»

 

Εισαγωγή στον κόσμο του χειροποίητου κοσμήματος

Σκοπός

Με το Charity Festival οι διοργανωτές προσπαθούν :

– να επαναφέρουν στην καθημερινότητά μας έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η φιλανθρωπία κινητοποιώντας ενεργά τους πολίτες.

– να στηρίξουν άμεσα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με χρήματα και τρόφημα.

– να στηρίξουν καλλιτέχνες, συλλέκτες και τεχνίτες προβάλλοντας το έργο τους και να τους φέρουν σε επαφή με το κοινό.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες – διευκρινήσεις:

Αλέξανδρος Σαλαμές

Γραφείο Τύπου Block 33

press@block33.gr

τηλ.2310 533 533 & 6936 277 995

Related stories

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου της Βιολέτας Λεμόνα Μήνας: Ιούλιος Μέρος:...

«Λάφυρο η ζωή» Ένα ντοκιμαντέρ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Μια ζεστή ματιά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά το...

Hit Man. Η ‘ανυπόκριτη’ γοητεία του Εκτελεστή.

Από το Γιώργο Καρακασίδη Ο Richard Linklater είναι ένας αυτοδημιούργητος...

Σήμερα η ανοιχτή εκδήλωση για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει απόψε στις 21:00 στο...

Η πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη “ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ” σε ελεύθερη προβολή

«ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ» μια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη Μόνο αγάπη και...