HomeCinemaΕξώστης ΘTDF19 Τελετή έναρξης με Rock n' Roll

TDF19 Τελετή έναρξης με Rock n' Roll

Χθες, 3 Μαρτίου 2017 στο Ολύμπιον, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, άνοιξε και επίσημα την αυλαία του, με μια όμορφη τελετή, λιτή, σύντομη, ουσιαστική, όπως θα έπρεπε να είναι. Η αρχή έγινε με μια μικρή φωτογραφική αναδρομή στην ιστορία της Θεσσαλονίκης υπό τους πρωτοποριακούς ήχους του μουσικού Νίκου Δημηνάκη ( ο οποίος έιναι το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ «Beatbox και αερόφωνα» που προβάλλεται στην ενότητα «Μουσική» ). Ακολούθησε ένα σύντομο καλωσόρισμα από το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη και τη Γενική Διευθύντρια αυτού Ελίζ Ζαλαντό, ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και τα μέλη του ΔΣ αν και παρόντες δεν πήραν το λόγο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τους αναμφισβήτητους πρωταγωνιστές της βραδιάς τους Rolling Stones.

Το Ντοκιμαντέρ Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική του Πολ Ντάγκντεϊλ είναι το χρονικού του τελευταίου κατά τα φαινόμενα τουρ των Rolling Stones σε μια Ήπειρο που φαίνεται να τους λατρεύει. Επιδέξια ο σκηνοθέτης δεν αναλώνεται στο να εγκωμιάζει τους μουσικούς ή να προσπαθεί να χτίσει μύθο γύρω από αυτούς ( περιττή η προσπάθεια άλλωστε). Βάζει αντίθετα σε πρώτο πλάνο τις χώρες που επισκέπτονται και τους κατοίκους τους, την επιρροή του rock n Roll σε λαούς που έζησαν έντονες απαγορεύσεις και λογοκρισία και φυσικά τη μουσική. Έτσι το ντοκιμαντέρ γοητεύει τελικά ακόμη και τους μη φανατικούς του συγκροτήματος, πράγμα σπάνιο για ταινία του είδους, αφού κυλά ανέμελα μέσα στα χρώματα, τους ήχους, τους ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής αλλά και πολλά στιγμιότυπα από συναυλίες.

Τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος, άνετα και ευχάριστα ως πραγματικοί μουσικοί θρύλοι, μοιράζονται σκέψεις και κυρίως αναμνήσεις, έχοντας πλέον μια αλλιώτικη λόγω ηλικίας, πιο ισορροπημένη αντίληψη, του τι σημαίνει να είσαι rock star. Όσο για την κορύφωση της ταινίας, πρόκειται για τη πρώτη μετά από πολλά χρόνια συναυλία καλλιτεχνών της Δύσης στην Κούβα, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στη χώρα. Η συναυλία του θρυλικού συγκροτήματος, φέροντας τεράστια συμβολική σημασία, ήταν κάτι που οι Κουβανοί δεν περίμεναν ποτέ να ζήσουν. Και ποιος άλλως μπορούσε να ανατρέψει αυτό το δεδομένο αν όχι οι Stones;


Η ταινία επαναπροβάλλεται τη Δευτέρα 6/3 στις 23:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...