HomeMind the artΕικαστικάΣτο ατελιέ της Karima Ben Otman

Στο ατελιέ της Karima Ben Otman

Ένας νέος χώρος τέχνης έκανε ποδαρικό στη Θεσσαλονίκη με την καινούρια χρονιά. Ο λόγος για την γκαλερί – ατελιέ της Karina Ben Ontman που ξεκίνησε να δέχεται το φιλότεχνο κοινό της πόλης από την 1η Γενάρη του 2020.

Σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο νεοκλασικού κτιρίου στη διεύθυνση Αμύντα 10 (περιοχή Ρωμαϊκής αγοράς) μας υποδέχτηκε η φιλόξενη, ζεστή και χαμογελαστή καλλιτέχνις. Τα έργα της που εκτίθονται στον χώρο αποπνέουν ακριβώς την ίδια αίσθηση, την ίδια αύρα.

Περιηγηθήκαμε στους χώρους της γκαλερί αλλά και του ατελιέ της κι ήρθαμε σε επαφή με έργα που εκκινούν από αρχετυπικές και πριμιτίφ φόρμες, με έντονα έθνικ στοιχεία αλλά με σαφή την επίδραση του δυτικού πολιτισμού μέσα από εκφάνσεις ορθολογικότητας. Έργα ανάγλυφα, με χρώματα δυναμικά και έντονα, με κίνηση και ροή μες στους πίνακες, με ποπ και γκρούβυ στοιχεία. Μία σύνθεση του σύγχρονου κόσμου μας.

Όπως αργότερα μας είπε κι η ίδια η Karima στη συζήτησή μας, την ενδιαφέρουν πολύ στα έργα της οι συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων. Άλλους τους προσπερνάς, άλλοι φεύγουν, με κάποιους μένεις για λίγο, οι άνθρωποι είναι το κύριο υλικό της έμπνευσής της. Όπως και τα ταξίδια. Γεννημένη στο Λονδίνο με καταγωγή από τον Λίβανο και την Ιορδανία, μετακόμισε κατά την παιδική της ηλικία στο Αμάν όπου από μικρή έδειξε την κλίση της στη ζωγραφική κι ακολούθησε αντίστοιχη κατεύθυνση και κατά τα σχολικά της χρόνια εκεί. Οι σπουδές και η ανησυχία της για να δημιουργήσει την οδήγησαν σε πολλά μέρη: Καναδά, Παρίσι, Μπολόνια, Φλωρεντία, Μιλάνο, Λονδίνο, Στοκχόλμη. Όλα αυτά τα ταξίδια δεν μπόρεσαν φυσικά να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ζωγραφική της δράση. Πάντοτε, όμως, γύριζε στη «φωλιά» της στην Κύπρο.

Ώσπου πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας φίλος της που επισκέφθηκε μία έκθεσή της στην Κύπρο της πρότεινε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη καθώς πίστευε πως θα της ταιριάζει και δεν είχε άδικο. Η Karima ήρθε στη Θεσσαλονίκη και την ερωτεύτηκε αμέσως. Ένιωσε οικεία και ζεστά κι αποφάσισε να μείνει και να δημιουργήσει τον προσωπικό της καλλιτεχνικό χώρο στην πόλη αυτή. Μετά από ενάμιση χρόνο πολλής δουλειάς και μεταβολών στον χώρο της Αμύντα, δημιούργησε ένα μέρος όπου νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθεις, έναν χώρο που θες να ξαναπάς για να δεις τα έργα μα και την ίδια την Karima, που με το χαμόγελό της αλλά και τα έργα της «θέλει να δώσει χαρά στον κόσμο».

Η γκαλερί της Karima Ben Ontman είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 18.00 ως τις 21.00 ενώ προγραμματίζονται κάθε μήνα διάφορες εκδηλώσεις τέχνης και μουσικά live.

Είμαστε τυχεροί που η Karima διάλεξε την πόλη μας για να στεγάσει τη ζωή και τη δουλειά της. Μη χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσετε μία τόσο σημαντική καλλιτέχνιδα από κοντά και να (συνο)μιλήσετε με τα έργα της.

FB: TheartofKarimaBenOtman

Related stories

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπριανίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...

6+1 στάσεις στην εναλλακτική πλευρά της Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Nάντια Ζέζου Σε κάθε πόλη υπάρχουν εκείνοι οι δρόμοι...

Ανοίγει ξανά ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Ένα ιστορικό εστιατόριο του κέντρου της πόλης που έκλεισε...