HomeNewsroomΧειμερινές Υψηλές Αποδράσεις

Χειμερινές Υψηλές Αποδράσεις

Για πολλούς φίλους, κυρίως από βόρειες, μακρινές και (μπρρρρ….) κρύες χώρες, ακούγεται σαν ανέκδοτο! Πολλοί από αυτούς έχουν επισκεφτεί τη Χαλκιδική και τις παραλίες της Κατερίνης κατά χιλιάδες (και καλά κάναν!) αλλά στην ιδέα ότι πολύ κοντά σε αυτά τα μέρη μπορείς να κάνεις ski/snowboard μέχρι και τον Απρίλη, μάλλον «σκάνε» χαμόγελο!
Κοντεύουν 80 χρόνια από τη στιγμή που λειτούργησε το Σέλι ως το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Από το 1934 λοιπόν η χιονοδρομία αποκτάει άλλη πνοή αν και βέβαια αναφορές για χρήση χιονοπεδίλων στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 1910.
Τι υπάρχει όμως σήμερα; Που να πάμε και γιατί να πάμε; Προσκαλέστε τους φίλους σας – και αυτούς από μακριά – οι επιλογές είναι πολλές!

3 – 5 Πηγάδια

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 110 χλμ.
Αναβατήρες: 6
Πίστες: 7
Συνολικό μήκος πιστών: 9 χλμ.
Υψόμετρο: 1420μ – 2005μ
Γιατί να πάω στα 3 – 5 Πηγάδια; Το επιχείρημα της προσβασιμότητας ισχύει και εδώ! Πέρα από αυτά, εάν είστε δεινός χιονοδρόμος, ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε την πίστα «Φίλιππος», μαύρη, στη γλώσσα της «διαβάθμισης» για μεγάλες ταχύτητες! Αξίζει να αναφέρουμε την εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης η οποία εξασφαλίζει μια σεβαστή σε διάρκεια σαιζόν. Τα χωριά τριγύρω (πχ. Κουτσούφλιανη) αποκτούν μομέντουμ!

http://www.3-5pigadia.gr

Σέλι

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 100 χλμ.
Αναβατήρες: 11
Πίστες: 19
Συνολικό μήκος πιστών: 15 χλμ.
Υψόμετρο: 1500μ – 1900μ
Γιατί να πάω στο Σέλι; Κάθε χιονοδρόμος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να περάσει από εκεί! Όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά γιατί πρόκειται για ένα πανέμορφο βουνό που προσφέρει αρκετές επιλογές πιστών. Πρόκειται επίσης για ένα πολύ προσβάσιμο χιονοδρομικό και η απόσταση του από την πόλη δεν θα «αδείασει» την τσέπη σας. Το χωριό (Σέλι/Κάτω Βέρμιο) είναι γραφικότατο, αλπικό και τόσο κοντά στο χιονοδρομικό!

http://www.seli-ski.gr

Λαιλιάς

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 90 χλμ.
Αναβατήρες: 3
Πίστες: 2
Συνολικό μήκος πιστών: 1.5 χλμ.
Υψόμετρο: 1600μ – 1850μ
Γιατί να πάω στο Λαιλιά; Ναι, είναι ένα μικρό χιονοδρομικό. Έχω ακούσει όμως πολλούς να λένε «ε, όλοι από εκεί ξεκινήσαμε!». Τραβηγμένο, αλλά έχει μια δόση αλήθειας. Ίσως και αυτό το βουνό, λόγω της ευκολίας πρόσβασης, να το έχουν επισκεφτεί πολλοί. Δεν είναι τυχαίο, μια και πρόκειται για ένα εξαιρετικό περιβάλλον, καταπράσινο και οι άνθρωποι εκεί φροντίζουν να κρατούν το χώρο ζωντανό με διάφορες δραστηριότητες.

http://www.lailias.com

Βασιλίτσα

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 215 χλμ.
Αναβατήρες: 7
Πίστες: 18
Συνολικό μήκος πιστών: 1.5 χλμ.
Υψόμετρο: 1620μ – 2150μ
Γιατί να πάω στη Βασιλίτσα; Θεωρείται από τα πιο «νεανικά» χιονοδρομικά κέντρα αλλά και από αυτά με το περισσότερο χιόνι! Οι επιλογές πιστών πολλές και ακόμα περισσότερες αυτές «εκτών πιστών» με ατελείωτες πούδρες (πάντα με προσοχή, θέλει σεβασμό το βουνό!). Αν σας «παίρνει» να γεμίσετε το ντεπόζιτο, μην το σκέφτεστε! Ξυπνήστε νωρίς, βάλτε και άλλους να οδηγήσουν και αν «λιώσουν» τα πέδιλα και οι σανίδες, μείνετε και στην ξακουστή Σαμαρίνα!

http://www.vasilitsa.gr/

Καϊμακτσαλάν

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 140 χλμ.
Αναβατήρες: 6
Πίστες: 10
Συνολικό μήκος πιστών: 16 χλμ.
Υψόμετρο: 2050μ – 2480μ
Γιατί να πάω στο Καιμακτσαλαν; Μάλλον θα είναι το τελευταίο βουνό που θα ξεμείνει από χιόνι, άνοιξη για τα καλα! Λόγω υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης, εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη σαιζόν από τα υπόλοιπα χιονοδρομικά αλλά είναι επίσης αυτοί οι λόγοι για τους οποίους πολλές φορές επικρατούν δυσμενείς συνθήκες. Όπως και να έχει, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή, στα 2524 μ. (τόσο ψηλά, τόσο εύκολα, δε μπορείς πουθενά να φτάσεις!) προσφέρει ένα καταπληκτικό «κάδρο» για φωτογραφίες αλλά και σημείο παρατήρησης όλης της γύρω περιοχής! Το νέο σχήμα που έχει αναλάβει το χιονοδρομικό, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

http://www.kaimaktsalan.gr

Πισοδέρι

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 165 χλμ (185 χλμ από Εγνατία)
Αναβατήρες: 5
Πίστες: 7
Συνολικό μήκος πιστών: 13 χλμ.
Υψόμετρο: 1519μ – 1939μ
Γιατί να πάω στο Πισοδέρι; Απλά τα πράγματα! Αν και το υψόμετρο του δεν είναι «τρομακτικό», η γεωγραφική του θέση και τα δέντρα (τα οποία φτάνουν μέχρι την κορυφή!) εξασφαλίζουν καλή ποιότητα χιονιού και μεγάλη σαιζόν! Υπάρχει καλή οργάνωση και οι πίστες θα σας ανταμοίψουν. Η τεχνητή χιόνωση «στηρίζει» τις πολλαπλές χιονοπτώσεις. «Κάτω» γίνεται καλή δουλειά από τους υπευθύνους του χιονοδρομικού. Μην το σκέφτεστε!

http://www.vigla-ski.gr

Φαλακρό

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 180 χλμ
Αναβατήρες: 8
Πίστες: 21
Συνολικό μήκος πιστών: 20 χλμ.
Υψόμετρο: 1620μ – 2230μ
Γιατί να πάω στο Φαλακρό; Πονεμένη ιστορία αλλά και τα ευχάριστα νέα του φετινού χειμώνα! Το Φαλακρό ξανα-άνοιξε και μας περιμένει! Μεγάλο υψόμετρο, σύγχρονοι αναβατήρες και καλή ποιότητα χιονιού. Ισχυρά φαινόμενα κατά περιόδους αλλά παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι που ανέλαβαν θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία. Ντυθείτε καλά και απολαύστε απίθανες εικόνες!

http://www.falakro.gr

Ελατοχώρι

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 100 χλμ
Αναβατήρες: 5
Πίστες: 8
Συνολικό μήκος πιστών: 9 χλμ.
Υψόμετρο: 1400μ – 1912μ
Γιατί να πάω στο στο Ελατοχώρι; Για την καταπληκτική φύση των Πιερίων, τη θέα προς τον Όλυμπο και την ατμόσφαιρα των γύρω χωριών. Αν και σχετικά μικρό, αξίζει να το επισκεφτείτε! Κερδίζει σε προτίμηση όχι μόνο από χιονοδρόμους αλλά και λάτρεις της φύσης γενικότερα.

http://www.elatohori-ski.gr

Τα χιονοδρομικά στη βόρεια Ελλάδα τα έχουν «χτυπήσει» χίλια μύρια κύμματα! Τα παράπονα του παρελθόντος πολλά, η αντάπτυξη σχετικά μικρή και η γκρίνια επικρατούσα προσέγγιση. Αδιαμφησβήτητα όμως, γίνεται μεγάλη προσπάθεια, υπάρχουν άνθρωποι που «το πονάνε το βουνό», που αγαπάνε το χιόνι όσο την ίδια τους τη ζωή και αυτοί σηκώνουν το βάρος. Εμπιστευτείτε αυτούς αλλά σίγουρα και την ασύγκριτη ομορφιά της φύσης που προσφέρουν. Παραμένουμε κριτικά εποικοδομητικοί αλλά στηρίζουμε. «Οργώστε» πούδρες και «σπείρτε» θετικά vibes! Και μη ξεχνάτε, ο συνδεδεμένος, «φαινομενοπεταλουδικός» κόσμος του σήμερα απαιτεί σεβασμό στο περιβάλλον σε κάθε μας βήμα για να εξασφαλίσουμε ότι τα χιόνια θα μας επισκέπτονται όταν πρέπει (και θα ασπρίζουν τις μέρες μας…)!

Links

http://www.snowreport.gr
http://www.snow-forecast.gr
http://www.xionodromika.gr
http://www.googlemaps.com

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...