HomeΘέματαΣυνέντευξη: Los Mujeros

Συνέντευξη: Los Mujeros

από την Μαρίνα Μπίκου

Οι Los Mujeros είναι ένα εννιαμελές σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Στη μουσική τους στεγάζουν ήχους από τη βαλκανική χερσόνησο, συνδυασμένους με το μεσογειακό στοιχείο και πινελιές από την ελληνική μουσική παράδοση.
   Το μουσικό τους ταξίδι ξεκίνησε το 2007 με την συμμετοχή τους στο Sch
oollwave Festival 2007 σε ηλικία μόλις 16 χρονών! Ήταν η στιγμή που η καρδιά των Los Mujeros άρχισε να χτυπά. Το τραγούδι τους «Hey Woman» ανακηρύχθηκε τραγούδι του μήνα Ιούνη από το Jumping Fish, λαμβάνοντας δεκάδες θετικές κριτικές από καλλιτέχνες-παραγωγούς. Είχαν την τιμή να μοιραστούν την σκηνή με τον ανατρεπτικό Tonino Carotone, αλλά και με τους Ojos de Brujo στα πλαίσια στου Jumping Fish Festival.

   Ήταν αργά το απόγευμα και ήταν η πρώτη φθινοπωρινή βροχή, θυμάμαι. Τους συνάντησα σ’ένα όμορφο café στο κέντρο της πόλης και κάπως έτσι…άρχισε η «ανάκριση»!

 


Το πρώτο πράγμα που ήθελα από την αρχή να σας ρωτήσω είναι για το όνομά σας. Τι σημαίνει, λοιπόν, «Los Mujeros» και από πού το εμπνευστήκατε;

 Los Mujeros σημαίνει «Γυναικάδες». (γέλια) Ουσιαστικά είναι μια παράφραση του los mujereros. Επιλέξαμε την παράφραση, γιατί είναι πιο εύηχη. Δεν το εμπνευστήκαμε από κάπου, η επιλογή του, ως όνομα του συγκροτήματος, ήταν απολύτως τυχαία!

 

Ποιο ήταν το ξεκίνημά σας ως συγκρότημα;

 Είμαστε ένα συγκρότημα το οποίο ξεκίνησε από μία σοφίτα. Κυριολεκτικά. Έξω από τα στερεότυπα του ωδείου. Η μειοψηφία των μελών μας είναι μουσικοί. Οι περισσότεροι είναι φοιτητές. Από την αρχή υπάρχει μεταξύ μας ένα κλίμα παρεϊστικο και έτσι και συνεχίζουμε.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το συγκρότημα και με τι κίνητρο;

 Κυρίως, λόγω της μεγάλης μας ανάγκης να διοχετεύσουμε τα συναισθήματά μας μέσα από τη μουσική μας. Για μας είναι ο καλύτερος τρόπος να «ξεδίνουμε» από τη ρουτίνα, την καθημερινότητα. Κίνητρό μας η αγάπη μας για τη μουσική, η οποία είναι πάντα η κινητήρια δύναμή μας.

 

Ο στίχος σας είναι μόνο ελληνικός;

 Ελληνικός, αγγλικός και γαλλικός τώρα!

 

Από τι εμπνέονται οι Los Mujeros για να γράψουν στίχους και μουσική;

 Από τα πάντα, από το καθετί. Από την καθημερινότητα, από τη Θεσσαλονίκη, από ταξίδια, από τον κόσμο, από τις σχέσεις μας.

 

Βασικές επιρροές;

 Οι επιρροές μας είναι πολλές, μα οι βασικές είναι δύο νομίζω. Αδιαμφισβήτητα ο Χατζηδάκις, όσο κι αν έχει γίνει «καραμέλα» για τον καθένα πλέον να αναφέρει το όνομα αυτό ως επιρροή και έμπνευση, κι έπειτα το ρεμπέτικο τραγούδι.

 

Κυκλοφορείται το πρώτο σας άλμπουμ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ποιος θα είναι ο τίτλος του;

 Δεν έχουμε δώσει ακόμη τίτλο στο δίσκο μας. Δεν έχουμε καταλήξει κάπου, μα θα γίνει και αυτό πολύ σύντομα. Να πούμε ότι στο δίσκο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Νικήτας Κλιντ και ο Γιώργος Πετζίκης. Μέχρι τα Χριστούγεννα υπολογίζουμε να έχει κυκλοφορήσει!

 

Τα κομμάτια σας είναι διαθέσιμα και στο διαδίκτυο απ’όσο ξέρω.

 Ναι βέβαια, μέσω facebook στην επίσημη σελίδα μας και φυσικά είναι free download. Υπάρχουμε και στο myspace, αλλά νομίζουμε πως έχει ξεπεραστεί πλέον ο συγκεκριμένος χώρος δικτύωσης.

 

Ποιος είναι ο στόχος ως συγκρότημα στο άμεσο ή έμμεσο, αν θέλετε, μέλλον;

 Το κυριότερο για εμάς, στο άμεσο μέλλον, είναι να περνάμε καλά μέσα από αυτό που κάνουμε και να δημιουργούμε όμορφες μουσικές και τραγούδια. Όσο για το έμμεσο, θα θέλαμε να ακούγεται η μουσική μας και όταν πάψει να υπάρχει το συγκρότημά μας.

 

Οι Los Mujeros έχουν «τάσεις φυγής» προς το εξωτερικό;

 Ναι, είναι η αλήθεια. Έχουμε κάποιες επαφές με εξωτερικό, όμως όχι κάτι σίγουρο ακόμη. Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι και το καλύτερο μέρος για να ευδοκιμήσει ένα συγκρότημα. Ειδικά, αν το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από ήχο ιδιαίτερο και απόμακρο από τα «συνηθισμένα». Κρίση! (γέλια)

 

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τα συγκροτήματα και τη μουσική γενικότερα;

 Πάρα πολύ. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα πλέον για τα συγκροτήματα. Είναι δύσκολο να «κλειστούν» live, είναι δύσκολο να μπορέσεις να δείξεις τη δουλειά σου σε μεγάλη μερίδα κόσμου, αφού οι μαγαζάτορες επιλέγουν τις «σίγουρες λύσεις». Γνωστά ονόματα, που αποφέρουν πάντοτε κέρδος. Ή σχεδόν πάντα. Όμως, θεωρούμε πως είναι κι η καλύτερη εποχή για να βγουν στην επιφάνεια αυτοί που πραγματικά αξίζουν.

 

Προτιμάτε τα live ή τις ηχογραφήσεις στο studio

 Τα live ασυζητιτί! Συνηθίζουμε να λέμε «No live, no joy!». Είναι απίστευτο το συναίσθημα όταν βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή. Γινόμαστε, πραγματικά, ένα με όλον τον κόσμο που είναι από κάτω. Είναι εκπληκτικά!

 

Πότε θα έχουμε την ευκαιρία να σας απολαύσουμε στο επόμενο live σας;

 Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου κάναμε ένα live στο Γαία Live μαζί με τον MC Yinka, το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά. Το ευχαριστηθήκαμε και εμείς και ο κόσμος πάρα πολύ! Κι έτσι είπαμε να το επαναλάβουμε… Στις 17 του Νοέμβρη στον ίδιο χώρο, στο Γαία Live, μαζί μ’ένα πολύ αγαπημένο καλλιτέχνη, μέλος των Raining Pleasure, το Vassiliko. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 22.00 και φυσικά, θα σας περιμένουμε όλους!

 

Θα ‘θελα να κλείσουμε μ’ένα μότο σας, μια φράση σας αγαπημένη, με την οποία πορεύεστε.

 «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να τον ενώσουμε.» Γ. Ρίτσος

Related stories

Το κόκκινο χρώμα στο ποιητικό σινεμά του Wong Kar-Wai

Ο Wong Kar-Wai ξεχωρίζει ως μία από τις πιο...

Όχι τέλος, μα κατάληξη για το “Η αγάπη το βάζει στα πόδια” του Φρανσουά Τριφό

της ipolinstinplage (Instagram: ipolinstinplage) "Η αγάπη το βάζει στα πόδια"...

6 νέες κυκλοφορίες βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Οι ταινίες της εβδομάδας 18-24.07.2024 Καλοκαίρι, ζέστη,...

Ερωτευτήκαμε ένα φεστιβάλ

Υπάρχει κάτι ωραιότερο από τους φίλους και την οικογένεια...

Γιάννης Κυριακίδης | Ο αλησμόνητος φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννης Κυριακίδης μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες...