HomeΘέματαΈνα “Παραμύθι χωρίς Όνομα”

Ένα “Παραμύθι χωρίς Όνομα”

για μικρά και μεγάλα παιδιά

Πόσο επίκαιρο φαντάζει στις μέρες μας το έργο της Πηνελόπης Δέλτα, «Παραμύθι χωρίς όνομα» δεν το φανταζόμουν. Το σκέφτηκε όμως η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε τις παραστάσεις του έργου για τα σχολεία και το κοινό από τις 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα του «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους).

Το έργο ξετυλίγεται στο βασίλειο των Μοιρολατρών, όπου ο βασιλιάς Αστόχαστος ασχολείται μόνο με την καλοπέρασή του. Η χώρα του καταρρέει, το θησαυροφυλάκιο είναι άδειο, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους και απελπισμένοι φεύγουν από τον τόπο τους. Το βασιλόπουλο αποφασίζει να σώσει τη χώρα του. Βγαίνει από το παλάτι, πλησιάζει τους ανθρώπους, ακούει τα προβλήματά τους, διορθώνει αδικίες και ξεκινάει τη δική του μάχη. Έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της χώρας του και τους καλεί να τον ακολουθήσουν για να φέρουν και πάλι την ευτυχία και την ελπίδα στον τόπο τους.

«Ένα παραμύθι για παιδιά και μαζί ένα διήγημα για τους μεγάλους» αναφέρει σε κριτική του όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο ο Κωστής Παλαμάς. Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα γράφτηκε το 1910 κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Όπως η ίδια αναφέρει στο αυτοβιογραφικό της αφήγημα «Αναμνήσεις 1940»: «Και θυμωμένη για την αδράνεια του παλατιού, σε ώρα τέτοιας κρίσεως, έγραψα, στο θυμό μου απάνω, σε δέκα μέρες μέσα, το δεύτερο βιβλίο μου, ζωγραφίζοντας, στο πρόσωπο του αγοριού αρχηγού τον Νεοέλληνα που θα έσωζε τον τόπο του».

Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή Ισίδωρου Σιδέρη – Νίκου Δροσάκη, σκηνοθεσία – χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, σκηνικά – κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα φωτισμούς Κώστα Μπλουγουρά, βοηθός σκηνοθέτη Θωμαή Ουζούνη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Γιώργος Γιόκοτος, Τριαντάφυλλος Δελής, Ρέζι Μπεντιανισβίλι, Βιβή Παντελίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας.

Προπώληση εισιτηρίων, πληροφορίες και κρατήσεις για παραστάσεις με σχολεία τις καθημερινές στα τηλέφωνα: 6977 445161 και 2310 222299

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...