HomeCinemaOscars 2024: Οι Προβλέψεις για τα φετινά...

Oscars 2024: Οι Προβλέψεις για τα φετινά βραβεία

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Στις 23 Ιανουαρίου αναμένονται οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2024. Σχεδόν όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία έχουν ανακοινώσει τους υποψήφιους και κάποια ήδη τους νικητές, όπως π.χ. οι Χρυσές Σφαίρες και τα Critics Choice Awards.

Σε πολλές κατηγορίες και κυρίως σε αυτές των ερμηνειών τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο για τις τελικές πεντάδες των Όσκαρ. Τα βραβεία της ένωσης των ηθοποιών (SAG) ανακάτεψαν την τράπουλα και μερικά ονόματα έμειναν εκτός από τις υποψηφιότητες. Να αναφέρω πως τις περισσότερες χρονιές οι νικητές των SAG συμπίπτουν με αυτούς των Όσκαρ (πέρυσι και οι 4 νικητές στις ερμηνευτικές κατηγορίες απέσπασαν τόσο το SAG, όσο και το Όσκαρ).

Στη σκηνοθεσία τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα, μετά και την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της ένωσης Σκηνοθετών, όπως και για το μεγάλο βραβείο της καλύτερης ταινίας μετά και την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της ένωσης παραγωγών.

Άλλωστε τα μέλη των ενώσεων ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών, αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων στα Όσκαρ.

Παρακάτω θα δούμε τις πιθανές υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2024 στις μεγάλες κατηγορίες (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ερμηνειών, Σεναρίου και Διεθνούς ταινίας):

 

Καλύτερη Ταινία:

Έχουν σχεδόν κλειδώσει οι υποψηφιότητες σε αυτή την κατηγορία. Ίσως να γίνει η έκπληξη και να μπουν στην τελική δεκάδα οι ταινίες “The color purple” και “All of us strangers”. Η πιθανή τελική δεκάδα είναι:

“American Fiction” (MGM)
“Anatomy of a Fall” (Neon)
“Barbie” (Warner Bros.)
“The Holdovers” (Focus Features)
“Killers of the Flower Moon” (Apple Original Films/Paramount Pictures)
“Maestro” (Netflix)
“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Past Lives” (A24)
“Poor Things” (Searchlight Pictures)
“The Zone of Interest” (A24)

Νικήτρια ταινία πιθανότατα θα είναι το “Oppenheimer”, ενώ πιθανότητες έχουν τόσο η Barbie, όσο και το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου. Με μικρότερες πιθανότητες να κάνουν την μεγάλη έκπληξη της βραδιάς οι δύο μη αγγλόφωνες ταινίες “The zone of interest” και “Anatomy of a fall”.

Σκηνοθεσία:

Μετά την ανακοίνωση της ένωσης Σκηνοθετών είναι σχεδόν σίγουρη η τελική πεντάδα:

Christopher Nolan, Oppenheimer
Greta Gerwig, Barbie
Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon
Yorgos Lanthimos, Poor Things
Alexander Payne, The Holdovers

Αρκετές πιθανότητες να μπει στην τελική πεντάδα έχει και η Celine Song για το “Past Lives”.  Λιγότερες πιθανότητες έχουν ο Jonathan Glazer για το “The Zone of Interest” και η Justine Triet για το “Anatomy of a Fall”. Έκπληξη θα αποτελέσουν αν καταφέρουν να είναι υποψήφιοι ο Cord Jefferson για το “American Fiction” και ο Andrew Haigh για το “All of Us Strangers”.

Φέτος η Ακαδημία πιστεύω πως θα τιμήσει επιτέλους έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του και της τελευταίας εικοσαετίας. Οπότε η πρόβλεψη μου για νικητή στην κατηγορία αυτή είναι ο Christopher Nolan (έχει κερδίσει μέχρι στιγμής και τη Χρυσή Σφαίρα και το Critics Choice Award Σκηνοθεσίας). Σίγουρα ο Γιώργος Λάνθιμος μπορεί να κάνει την έκπληξη φέτος για την εξαιρετική σκηνοθεσία στο “Poor Things” και να “κλέψει” το Όσκαρ από τον Nolan, ενώ και η Greta Gerwig έχει κάποιες μικρές πιθανότητες.

 

‘Α Ανδρικού ρόλου:

Εδώ οι υποψηφιότητες ακόμα δεν είναι σίγουρο ποιες θα είναι, καθώς ναι μεν το Σωματείο ηθοποιών δείχνει την τάση που επικρατεί, αλλά ίσως γίνουν κάποιες αλλαγές.

Πιθανοί υποψήφιοι:

Paul Giamatti, The Holdovers
Cillian Murphy, Oppenheimer
Bradley Cooper, Maestro
Colman Domingo, Rustin
Jeffrey Wright, American Fiction

Δεδομένοι στην τελική πεντάδα θεωρούνται οι Paul Giamatti, Cillian Murphy και Bradley Cooper. Ένας εκ των Colman Domingo και Jeffrey Wright ίσως να δώσει τη θέση του στο μεγάλο όνομα Leonardo DiCaprio για το “Killers of the Flower Moon”. Αρκετές  πιθανότητες να είναι υποψήφιος έχει και ο Andrew Scott για το “All of Us Strangers”, ενώ λιγότερες ο Barry Keoghan για το “Saltburn”. Έκπληξη θα είναι αν καταφέρει να κερδίσει υποψηφιότητα ο χαμαιλέοντας του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου Franz Rogowski για το “Passages” που είδαμε στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πιθανός νικητής θα είναι ο Cillian Murphy για το “Oppeheimer” (κέρδισε ήδη τη Χρυσή Σφαίρα Ά Ανδρικού σε Δράμα), όμως καραδοκεί ο Paul Giamatti για το “ The Holdovers” (κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα Ά Ανδρικού σε κωμωδία και το Critics Choice Award). Και οι δύο έχουν κάνει σπουδαίες ερμηνείες ανά τα χρόνια, καλές επιλογές στις καριέρες τους, συνεργασίες με σπουδαίους σκηνοθέτες και πολλούς δεύτερους ρόλους.

Ά Γυναικείου ρόλου:

Στην κατηγορία αυτή τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα, αν και δεν αποκλείονται κάποιες εκπλήξεις. Οι πιθανές υποψήφιες είναι:

Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon
Emma Stone, Poor Things
Carey Mulligan, Maestro
Margot Robbie, Barbie
Sandra Huller, Anatomy of a Fall

Σίγουρες θεωρούνται η Lily Gladstone, Emma Stone και Margot Robbie. Για τις άλλες δύο θέσεις στην πεντάδα θα κονταροχτυπηθούν η Carey Mulligan και η Sandra Huller που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες με την Annette Bening για το “Nyad” να παίρνει μία θέση από τις άλλες δύο διεκδικήτριες. Λίγες πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη συγκεντρώνουν η Fantasia Barrino για το “The Color Purple”, η Natalie Portman για το “May December” και η Cailee Spaeny για την ταινία “Priscilla”.

Πιθανή νικήτρια θα είναι η Lily Gladstone για το “Killers of the Flower Moon”, ενώ πολλές πιθανότητες έχει και η Emma Stone να κερδίσει το 2ο Όσκαρ της καριέρας της μετά το “La La Land” (2016) για την απίστευτη ερμηνεία της στο “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου. Και οι δύο πήραν από μία Χρυσή Σφαιρά σε Δράμα και Κωμωδία αντίστοιχα, ενώ η Emma Stone κέρδισε την Gladstone στα Critics Choice Awards.

 

Β’ Ανδρικού ρόλου:

Κι εδώ η πεντάδα ακόμα “παίζεται”, καθώς μετά από τις υποψηφιότητες στα SAG οι πιθανοί υποψήφιοι φαίνεται πως θα είναι οι:

Robert Downey Jr., Oppenheimer
Ryan Gosling, Barbie
Willem Dafoe, Poor Things
Robert De Niro, Killers of the Flower Moon
Sterling K. Brown, American Fiction

Μάχη θα γίνει ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές στην ταινία του Λάνθιμου “Poor Things” Mark Ruffalo και Willem Dafoe, με πιθανότητες να βρεθούν και οι δύο τελικά υποψήφιοι. Μέχρι τα SAG ο Ruffalo συγκέντρωνε περισσότερες πιθανότητες, αλλά οι συνάδερφοί του προτίμησαν τον σπουδαίο Willem Dafoe. Λιγότερες πιθανότητες έχουν ο Dominic Sessa για το “The Holdovers” και ο Paul Mescal για το “All of Us Strangers”.

Σχεδόν σίγουρος νικητής θεωρείτε ο Rober Downey Jr., αν και ο Ryan Gosling μπορεί να του πάρει το Όσκαρ μέσα από τα χέρια του.

 

Β’ Γυναικείου ρόλου:

Ανοιχτή κατηγορία και αυτή για το ποια θα είναι η τελική πεντάδα. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι:

Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers
Danielle Brooks, The Color Purple
Emily Blunt, Oppenheimer
Julianne Moore, May December
Jodie Foster, Nyad

Μετά τα SAG η Julianne Moore πρέπει να ανησυχεί ότι η Penélope Cruz για το “Ferrari” θα της πάρει τη θέση, ενώ πιθανότητες έχουν και οι Sandra Hüller για το “The Zone of Interest”, America Ferrera για τη “Barbie” και Rosamund Pike για το “Saltburn”.

Η νικήτρια σχεδόν σίγουρη εδώ η Da’Vine Joy Randolph για το “The Holdovers” του Alexander Payne. Αν και δύσκολο να χάσει, κάποιες πιθανότητες έχει να κάνει την ανατροπή η 2 φορές βραβευμένη με Όσκαρ Jodie Foster (“The Accused”, 1989 και “The Silence of the Lambs”, 1992)  που θα επιστρέψει στις υποψηφιότητες στα Όσκαρ μετά από 29 χρόνια (“Nell”, 1995).

 

Διασκευασμένο Σενάριο:

Οι πιθανοί υποψήφιοι για διασκευασμένο σενάριο είναι:

Oppenheimer, Christopher Nolan (based on the book by Kai Bird, Martin J. Sherwin)
American Fiction, Cord Jefferson (based on “Erasure” by Percival Everett)
Killers of the Flower Moon, Eric Roth, Martin Scorsese (based on the book by David Grann)
Poor Things, Tony McNamara (based on the book by Alasdair Gray)
Barbie, Greta Gerwig, Noah Baumbach (based on Barbie by Mattel)

Πιθανότητες να βρεθούν στην πεντάδα έχουν το “The Zone of Interest” και το “All of Us Strangers”.

Νικητής άγνωστο. Και το Oppenheimer και η Barbie έχουν πιθανότητες, όπως και το Poor Things. Αλλά είναι μία κατηγορία που τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή τη χρονιά.

 

Πρωτότυπο Σενάριο:

Οι πιθανοί υποψήφιοι είναι:

The Holdovers, David Hemingson

Anatomy of a Fall, Justine Triet, Arthur Harari

Past Lives, Celine Song

May December, Samy Burch, Alex Mechanik

Air, Alex Convery

Άλλα πιθανά υποψήφια σενάρια είναι: “Maestro”, “Fallen Leaves”, “Saltburn”, “The Boy and the Heron”, “The Iron Claw”.

Πιθανός νικητής το “The Holdovers”.

Διεθνής ταινία:

Οι πιθανοί υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας είναι:

The Zone of Interest (United Kingdom), dir. Jonathan Glazer

Fallen Leaves (Finland), dir. Aki Kaurismäki

Society of the Snow (Spain), dir. J.A. Bayona

The Teachers’ Lounge (Germany), dir. İlker Çatak

The Mother of All Lies (Morocco), dir. Asmae El Moudir

 

Με την Γαλλία να κάνει το “λάθος” και να στέλνει το “The Taste of Things” (ταινία έναρξης του πρόσφατου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) του Trần Anh Hùng αντί του “Anatomy of o Fall”, πιθανότατα θα χάσει και την υποψηφιότητα φέτος σ’ αυτή την κατηγορία, αν και δεν αποκλείεται να ανοίξει την όρεξη η ταινία  στα μέλη της Ακαδημίας. Πιθανότητες να βρεθούν στην πεντάδα έχουν και οι ταινίες: “20 Days in Mariupol” (Ukraine), “Perfect Days” (Japan) και “Io capitano” (Italy).

 

Νικήτρια ταινία θα είναι το “The Zone of Interest”.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Έλληνα μοντέρ  Γιώργου Μαυροψαρίδη για το μοντάζ του Poor Things (ήταν υποψήφιος και για την “Ευνοούμενη” το 2019). Στην κατηγορία της ταινίας μικρού μήκους πιθανόν να έχουμε υποψήφιες δημιουργίες δύο σπουδαίων σκηνοθετών, το “Strange Way of Life” του Pedro Almodóvar (αν και οι πιθανότητες είναι λίγες) και το “The Wonderful Story of Henry Sugar” του Wes Anderson που θεωρείται σίγουρα πως θα είναι υποψήφιο. Στην ίδια κατηγορία με αγωνία περιμένει και ο Έλληνας Σκηνοθέτης Γιώργος Σούγιας (“Το Γάλα”, 2011) για την ταινία του “The One Note Man”. Άλλη μία Ελληνίδα που περιμένει η ταινία που εργάστηκε να είναι υποψήφια σε αυτή την κατηγορία είναι η Αγγέλα Δεσποτίδου με την ταινία “The After”, όπου έκανε το μοντάζ. Η Δεσποτίδου ήταν και η μοντέρ της τεράστιας Ελληνικής επιτυχίας της σεζόν “Φόνισσα”.

Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 (ξημερώματα Δευτέρας εδώ στην Ελλάδα).

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...