HomeMind the artΜουσικήOratniza : (Βουλγαρία)

Oratniza : (Βουλγαρία)

Τι σημαίνουν τα Βαλκάνια για εσάς;
Βαλκάνια σημαίνει ενότητα και διαφοροποίηση. Σημαίνει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Για την ακρίβεια το μόνον που διαχωρίζει τους ανθρώπους των Βαλκανίων είναι τα σύνορα και η ιστορία. Ωστόσο, αυτή η ιστορία μπορεί επίσης να τους φέρει πιο κοντά.

Μπορεί η μουσική να ενώσει αυτά που χωρίζουν τα σύνορα;
Αποδεικνύεται συνεχώς ότι η μουσική είναι η μόνη κοινή γλώσσα που μπορεί να αναστηλώσει εκείνες τις ανθρώπινες γέφυρες μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων, που είχαν κατεδαφιστεί με όπλα και μίσος ή την πολιτική. Τα σύνορα δεν υπάρχουν όταν μιλάμε για τραγούδια, μελωδίες και μουσική ταυτότητα σε γενικές γραμμές, και αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι στα Βαλκάνια θα πρέπει να το γνωρίζουν.

Στις 15 Μαρτίου στη σκηνή του Block 33 ξεδιπλώνεται ένα πολύχρωμο υφαντό ήχων και πολιτισμών, τι να περιμένουμε από εσάς;
Να περιμένετε ένα γνήσια νέο ρυθμό, ένα μείγμα από παραδοσιακά βουλγαρικά δημοτικά τραγούδια με στοιχεία ιθαγενών ρυθμών και σύγχρονων ήχων. Εκπροσωπούμε μια κόντρα-στερεότυπη προσέγγιση στη βουλγαρική παραδοσιακή μουσική.

Τι σας εμπνέει, τι σας παρακινεί και τι σας απογοητεύει;
Αυτό που μας εμπνέει είναι η πόλη με τους χαοτικούς ήχους και θορύβους της, η φύση με την ηρεμία της, οι άνθρωποι με τις νοοτροπίες και διάφορες δράσεις τους – άλλοτε κωμικές, άλλοτε κακές, άλλοτε όμορφες και ανθρώπινες. Είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί στο να φέρουμε τους νέους ανθρώπους πιο κοντά στις λαϊκές παραδόσεις. Η δημιουργία νέων τραγουδιών και παρουσίασή τους στο κοινό μας, μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Η απογοήτευση είναι η αντανάκλαση της προσδοκίας, έτσι είναι σοφό να μην απογοητευόμαστε με τίποτα, ειδικά όσο έχουμε πίστη και έμπνευση.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...