HomeUrbanitiesΟι Θεσσαλονικείς: Νίκος Ράκκας | Window Designer,...

Οι Θεσσαλονικείς: Νίκος Ράκκας | Window Designer, Φωτογράφος

Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση

H σχέση μου με την Θεσσαλονίκη είναι σαν την σχέση ενός έφηβου παιδιού με τους γονείς του! Ενώ τους πιστεύει και τους αγαπά θέλει να διαφωνεί μαζί τους και να τους ακυρώνει.

Ενώ ζητάει την ησυχία και την απομόνωση του, γυρίζει πάλι πίσω σ αυτούς και στην ασφάλεια του.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης;

Η ομορφότερη γειτονιά είναι η δική μου γειτονιά στο ιστορικό κέντρο.

Το γεγονός ότι έχω άμεση πρόσβαση σε καθημερινά είδη ανάγκης ή σε υλικά και διακοσμητικά είδη για την δουλειά μου χωρίς να χρησιμοποιώ αυτοκίνητο κάνει την καθημερινότητα μου πιο εύκολη. Επίσης στη γειτονιά μου έχω πολλές κι ωραίες επιλογές για φαγητό ή ποτό για την αποσυμπίεση της ημέρας.

Μια κρυφή βόλτα που δεν θα μπει στον τουριστικό οδηγό;

Μία βόλτα που έκανα συχνά με τον Λ. αυτή την χρονιά ήταν σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πολλές φορές έχω φωτογραφήσει τα playmobil μου ή γνωστούς καλλιτέχνες σε αυτές τις γειτονιές για προσωπικά κι επαγγελματικά project.

Οι δωδεκαόροφες με τον Φοίβο Δεληβοριά,η κρεμαστή γέφυρα με θέα τα τραίνα για ένα ταινιάκι μικρού μήκους και πολλά ακόμη σημεία με εμπνέουν γιατί έχουν μία γοητευτική αυθεντικότητα. Επίσης έχω προσωπικές αναμνήσεις που σκαλίζοντας τες βγαίνει κάτι καινούργιο στη δουλειά μου.

Ποια είναι τα στέκια σου και πού πέρασες τις πιο ωραίες σου στιγμές;

Τα στέκια τα καθορίζουν πάντα οι παρέες.Είμαι λίγο Αγγλος στη ρουτίνα μου,σε συνήθειες και παραδόσεις και μου αρέσει να χαίρομαι τον κάθε φίλο μου σε συγκεκριμένα στέκια που τα κάνουμε δικά μας.

Η Casablanca είναι για negroni με τον Γ, το Πικάπ, η Πανσέληνος και η γειτονιά της Ολύμπου για μπυρίτσες με τον Κ, οι πρωινές βόλτες για ωραίους καφέδες με το ποδήλατο είναι με τον Κ. στο Estrella.Τους καλεσμένους και τους συνεργάτες τους πάω στο Cin Cin στη μαγική αυλή του.

Το πιο «δικό μου» όμως τελευταία, η αποσυμπίεση μου από το πρόγραμμα της εβδομάδας,που θα πάω μόνος και θα βρω φίλους εκεί,είναι το Le Cercle de Salonique για negroni με κορυφαίες μουσικές από την Georgia P..Δεν ισχύει η παροιμία «πως αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει»!Ισχυει πως ειναι μουσικάρες!

Και πάντα αγαπημένο είναι το Σέμπρικο, η δική μας οικογενειακή στιγμή με την γυναίκα μου και την κόρη μου, αλλά και φίλους που απολαμβάνουμε εξαιρετικό φαγητό σε αληθινά χαλαρό mood.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχεία που χαλάνε τη Θεσσαλονίκη;

Στην Θεσσαλονίκη με χαλάει η έλλειψη ευγένειας που συχνά συναντώ στον κόσμο και η γενικότερη έλλειψη σεβασμού προς τις γειτονιές μας και τον δημόσιο χώρο έξω από το σπίτι μας. Κάτι που συναντάς πλέον πολύ συχνά σε περιοχές του κέντρου.

Με εξοργίζουν τα σκουπίδια που συναντώ βγάζοντας βόλτα τον σκύλο μου ενώ σε λίγα μέτρα βρίσκεται κάδος απορριμμάτων.

Επίσης έχω σοβαρό πρόβλημα με την στάθμευση σε ράμπα αναπήρων κάτι που οικογενειακώς φροντίζουμε να κοινοποιούμε στην τροχαία και παροτρύνω όλους να το κάνουν μήπως κι ελαττωθεί αυτή η αγένεια.

Σου ζητούν να ξεναγήσεις ένα μάτσο τουρίστες και θέλουμε τα φώτα σου!

Πού τους πηγαίνεις για…

σουβλάκι

Τα σουβλάκια δεν είναι το καλύτερο μου, εγώ μπορώ να προτείνω μπιφτέκια!

Θα τους πήγαινα στο Αδενδρο, ένα χωριό εκτός Θεσσαλονίκης στον Χαρινά, για το πιο old school και XL μπιφτέκι!

μπουγάτσα

Για μπουγάτσα δυσκολεύομαι να αποφασίσω μεταξύ του Μιλκάκη στην Ξηροκρήνη ή του Ανώτερου στην Αγ.Δημητρίου.

γλυκό

Γλυκό που κερνάω πάντα σε όσους περισσότερους μπορώ είναι τα τριγωνάκια του Ήλιου.

Όλα αυτά τα αγαπώ γιατί μου θυμίζουν τις παιδικές μου γεύσεις.

Aν ήσουν δήμαρχος για μία μέρα, τι θα άλλαζες πρώτα απ’όλα;

Θα προσκαλούσα νέους καλλιτέχνες να ομορφύνουν και να δώσουν ζωή με την τέχνη τους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πάρκα και πλατείες. Επίσης ξεδιάντροπα θα πραγματοποιούσα προσωπικά μου project, να δημιουργήσω εικαστικά installations σε διάφορα μέρη στην πόλη που έχω βάλει στο μάτι!

Ποιο τραγούδι σου θυμίζει τη Θεσσαλονίκη;

Δύσκολη ερώτηση γιατί πολλές φορές έχω αγαπήσει τραγούδια γιατί έχουν συνδεθεί με άτομα, καταστάσεις και μέρη της πόλης.

Ίσως να διάλεγα το Unfinished Sympathy των Massive Attack γιατί τότε το μακρινό 1991 που το άκουγα, ο καινούργιος ήχος τους ταίριαζε με την πόλη που ανέτειλε μπροστά μου πολλά υποσχόμενη με νέες εμπειρίες και ευκαιρίες.

Related stories

Ο μηχανικός που έγινε ζαχαροπλάστης και φτιάχνει γλυκά – έργα τέχνης σε μια πανέμορφη γειτονιά στο κέντρο

Κείμενο: Aγγελική Παρασχά / Φωτογραφίες Μαρία Ευσταθιάδου Μας αρέσουν όλες...

Οι ταινίες της εβδομάδας 22-28.2.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Για ακόμα μία εβδομάδα τα συνολικά...

Η ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της πόλης

Ένα από τα μακροβιότερα στέκια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται χαμηλά...