HomeUrbanitiesΟι Θεσσαλονικείς: Μαρία Ζαμπέτη, δημοσιογράφος, social media...

Οι Θεσσαλονικείς: Μαρία Ζαμπέτη, δημοσιογράφος, social media manager

Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση

Θα δανειστώ τη φράση του Βυζαντινού λόγιου του 14ου αιώνα Νικηφόρου Χούμνου που περικλείει κατά τη γνώμη μου την πεμπτουσία της πόλης: «Κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη».

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης;

Λατρεύω παθολογικά την περιοχή του Ντεπώ, τους δρόμους γύρω από το Βαφοπούλειο και τη Σοφούλη. Είναι μια περιοχή που «μοσχοβολάει» οικειότητα, καταφέρνοντας να διατηρεί την αυτονομία της γειτονιάς, αλλά και την αρχοντιά μιας παλιάς εποχής.

Μια κρυφή βόλτα που δεν θα μπει στον τουριστικό οδηγό;

Η εντυπωσιακή Συνοικία Εξοχών, με τις μεγαλοπρεπείς και επιβλητικές βίλες, τη Βίλα Μπιάνκα, τη Βίλα Καπαντζή, τη Βίλα Αλατίνι και το αγαπημένο μου πρώην κτήριο του ΝΑΤΟ, ίσως να έμπαινε στον τουριστικό οδηγό, οπότε θα επιλέξω τη βόλτα που ξεκινά από το πίσω μέρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και συνεχίζει παραλιακά προς Καλαμαριά μέχρι το κολπάκι στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και Μαρίας Κάλλας, όπου στεριά και θάλασσα ανταμώνουν με φυσικό τρόπο σε ένα τοπίο που δύσκολα συναντάς σε μεγαλούπουλη.

Ποια είναι τα στέκια σου και πού πέρασες τις πιο ωραίες σου στιγμές;

Πέρασα αξέχαστα τα παιδικά μου χρόνια στην Κηφισιά και τα εφηβικά-φοιτητικά μου στο Inside, στο Residents και στο Art House. Τα τωρινά μου στέκια είναι το Casablanca, η Έπαυλη Μαρόκου και το Στόρι στην Αρχαία Αγορά, αλλά το αιώνιο στέκι, το σημείο αναφοράς θα είναι πάντα το Αρχέγονο στην 25ης Μαρτίου με Ανθέων.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχεία που χαλάνε τη Θεσσαλονίκη;

Ο συντηρητισμός της και το γεγονός ότι μονίμως ανταγωνίζεται την Αθήνα, αντί για τον εαυτό της.

Σου ζητούν να ξεναγήσεις ένα μάτσο τουρίστες και θέλουμε τα φώτα σου!

Πού τους πηγαίνεις για…

Σουβλάκι: Δεν θα τους πήγαινα για σουβλάκι, διότι είμαι χορτοφάγος. Αλλά εάν επέμεναν, ανακαλώντας τις μνήμες του παρελθόντος, πιστεύω ότι θα μου έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι εάν δεν τους έστελνα στο Food Plaza στην πλατεία Σκρα ή στο Νίκο στον Φοίνικα.

Μπουγάτσα: Για να μην πω τα τετριμμένα και για να boostάρω ανατολική Θεσσαλονίκη, θα τους πήγαινα στην Αθηνά στην Ανάληψη.

Γλυκό: Επειδή είμαι ένα βήμα πριν ιδρύσω Σ.Φ. Παγωτού Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι το παγωτό μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό γεύμα, μόνο σε παγωτατζίδικο θα μπορούσα να τους πάω. And the winner is Gelati e Amore aka ο γνωστός σε όλους μας ως «Ιταλός» στην Αλεξάνδρου Σβώλου.

Aν ήσουν δήμαρχος για μία μέρα, τι θα άλλαζες πρώτα απ’ όλα;

Τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων (που κλείνουν την 28ης Οκτωβρίου στις 8:30 το πρωί και μας πάνε καροτσάκι, δηλαδή ήμαρτον!) και τα σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια. ΟΛΑ.

Ποιο τραγούδι σου θυμίζει τη Θεσσαλονίκη;

Το «Πότε Βούδας πότε Κούδας» του Νίκου Παπάζογλου. Μόνο Θεσσαλονικιός θα έβαζε τον Γιώργο Κούδα σε τραγούδι.

Related stories

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...

Η Δέσποινα και ο Κωνσταντίνος δημιουργούν χειροποίητα έπιπλα όπως τα έχετε ονειρευτεί

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσαν...