HomeCinemaΑίθουσεςΟι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του...

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ

Όροι Διαγωνισμού


Επιλέξτε την ταινία που θέλετε να παρακολουθήσετε και αφήστε σχόλιο στο post στο facebook, την αίθουσα που παίζεται. Οι νικητές θα παραλάβετε τις προσκλήσεις από τη Γραμματεία του ΦΚΘ (Ολύμπιον, πλ. Αριστοτέλους 10, 6ος όροφος) τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 10:00 έως τις 17:00.

Οι προσκλήσεις ισχύουν για τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και μπορείτε να επιλέξετε την ταινία που θέλετε να δείτε καθώς και την ώρα προβολής που σας εξυπηρετεί. Οι παραπάνω προσκλήσεις είναι απαραίτητο να ανταλλάσσονται με εισιτήριο μηδενικής αξίας στα εκδοτήρια του ΦΚΘ πριν από την έναρξη των προβολών.

Νερούδα / Neruda >>> Διαβάστε την κριτική εδώ

(Χιλή – Αργεντινή – Γαλλία – Ισπανία – ΗΠΑ, 2016)


Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν / Pablo Larraín. Σενάριο: Guillermo Calderón. Με τους: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán. Έγχρωμη, 107΄.

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα. Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσονάου έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General». Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του Νερούδα.

Η ταινία είναι η υποψηφιότητα της Χιλής για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.


Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: 17:00 – 19:15 – 21:30.

*****


Η κλούβα / Eshtebak
(Αίγυπτος – Γαλλία, 2017)

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Mohamed Diab / Μοχάμεντ Ντιάμπ. Με τους: Nelly Karim, Hani Adel, Tarek Abdel Aziz. Έγχρωμη, 97'.

Το φιλμ μας μεταφέρει στο Κάιρο, το καλοκαίρι του 2013, δύο χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Στην αρχή της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι, μια κλούβα της Αστυνομίας, μέσα στην οποία κρατούνται διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις. Θα μπορέσουν οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να επιβιώσουν;


Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 17:30.


*****


Η ζωή μιας γυναίκας / Une vie / A Woman's Life
(Γαλλία – Βέλγιο, 2016)

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ / Stéphane Brizé. Σενάριο: Stéphane Brizé, Florence Vignon. Με τους: Judith Chemla, Jean-Pierre Darroussin, Yolande Moreau. Έγχρωμη, 119΄.

Νορμανδία, 1819. Η Ζαν είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη παιδιάστικα όνειρα και αθωότητα, που επιστρέφει σπίτι μετά από τα σχολικά της χρόνια που τα πέρασε στο μοναστήρι. Παντρεύεται έναν ευγενή της περιοχής, αλλά σύντομα αυτός αποδεικνύεται τσιγκούνης κι άπιστος. Σιγά σιγά οι ψευδαισθήσεις της Ζαν διαλύονται. Μια ταινία εποχής –αλλά παντός καιρού– για το τέλος του ρομαντισμού και την απομάγευση που έρχεται με την ενηλικίωση, βασισμένη σ' ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μοπασάν.

Η ταινία τιμήθηκε με βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βενετίας.


Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 19:30, 21:45.


*****


Moonlight – Διαβάστε την κριτική εδώ
(ΗΠΑ, 2016)

Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς / Barry Jenkins. Σενάριο: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney. Με τους: Mahershala Ali, Sheriff Earp, Janelle Monáe, Naomie Harris. Έγχρωμη, 111΄

Το Moonlight εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού αφροαμερικανού από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα συγκλονιστικό πορτρέτο της ζωής αυτού του ανθρώπου κι ένας ποιητικός φόρος τιμής στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία και την αγάπη. Η ταινία είναι υποψήφια για οκτώ Όσκαρ.



Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 17:15 – 19:30 – 21:45.

*****


Με τα μάτια ανοιχτά / As I Open My Eyes / À peine j'ouvre les yeux
(Τυνησία – Γαλλία – Βέλγιο – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2016)

Σκηνοθεσία: Λέιλα Μπουζίντ / Leyla Bouzid. Σενάριο: Leyla Bouzid, Marie-Sophie Chambon. Με τους: Baya Medhaffer, Ghalia Benali, Montassar Ayari. Έγχρωμη, 102΄.

Βρισκόμαστε στην Τυνησία το 2010, λίγους μήνες πριν την «Επανάσταση των Γιασεμιών» η οποία πυροδότησε στην ουσία αυτό που ονομάστηκε «Αραβική Άνοιξη». Η Φάρα, δεκαοκτώ χρονών, μόλις τέλειωσε το σχολείο και η οικογένεια της ήδη την φαντάζεται να σπουδάζει Ιατρική. Εκείνη όμως έχει άλλα όνειρα. Τραγουδάει σε ένα συγκρότημα με πολιτικό στίχο που μόλις ξεκινά να δίνει συναυλίες. Είναι παθιασμένη με τη ζωή, πίνει αλκοόλ, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα αντίθετα με τις επιθυμίες της πιο συντηρητικής μητέρας της Χαγιέτ που γνωρίζει πολύ καλά την σκοτεινή πλευρά της πατρίδας της και τα όρια της συντηρητικής κοινωνίας της.


Δείτε εδώ το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=kCEjK9djlgI

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 17:15 (εκτός Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου).


*****

Ο εμποράκος / The Salesman / Forushande – Διαβάστε την κριτική εδώ

(Ιράν – Γαλλία, 2016)


Σκηνοθεσία – σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί / Asghar Farhadi. Με τους: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi. Έγχρωμη, 125΄.

Ο Εμάντ και η Ράνα, αναγκάζονται να αφήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμά τους και να μετακομίσουν σ' ένα νέο, στην Τεχεράνη. Έπειτα από ένα απροσδόκητο γεγονός, η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, Ο Θάνατος του Εμποράκου, συνεχίζεται. Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Ασγκάρ Φαραντί είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παρευρεθεί στην τελετή απονομής των Όσκαρ όμως μετά από το διάταγμα Τραμπ αρνείται να συμμετάσχει καθώς δεν επιθυμεί ειδική μεταχείριση για την πρόσβαση στις ΗΠΑ αλλά ίσα δικαιώματα για όλους.


Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 19:15.


*****


Ποίηση χωρίς τέλος / Endless Poetry / Poesia sin Fin
(Γαλλία – Χιλή, 2016)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Αλεχάντρο Χοδορόφσκι/ Alejandro Jodorowsky. Με τους: Adan Jodorowsky, Pamela Flores, Brontis Jodorowsky. Έγχρωμη, 128΄

Βρισκόμαστε στο Σαντιάγο της Χιλής. Τη δεκαετία του '40 και του '50 ο «Αλεχαντρίτο» Χοδορόφσκι αποφασίζει να γίνει ποιητής, ενάντια στη θέληση της οικογένειάς του. Μπαίνοντας στους κύκλους της καλλιτεχνικής αβάν γκαρντ της εποχής, ο 20χρονος Αλεχάντρο θα γνωρίσει τον Ενρίκε Λιν, τη Στέλλα Ντίαζ, τον Νικάνορ Πάρρα και άλλους πολλά υποσχόμενους αλλά άγνωστους ακόμα νεαρούς συγγραφείς, που στη συνέχεια θα γίνουν οι Μεγάλοι της μοντέρνας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Βυθισμένοι σ' έναν κόσμο ποιητικού πειραματισμού θα ζήσουν όλοι μαζί, όπως λίγοι αποτόλμησαν στο παρελθόν: αισθησιακά, αυθεντικά, με τρέλα και πλήρη ελευθερία.



Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 21:45.



Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...