Ο Ξεναγός

Κομεντί, 2011, Ελλάδα

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής

Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κατρίν Σουκφιέλ, Αν Μαρί Ο Σάλιβαν, Φρανσουά Ρενό

Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ως “ξεναγός” σε ένα γκρουπ φοιτητών αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Εράσμους στην Θεσσαλονίκη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μία φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής αναλαμβάνει μια παράδοξη ξενάγηση, που έχει δύο διαφωρετικές αναγνώσεις: Τυπικά είναι μια τουριστική περιήγηση στα μνημεία της Αθήνας, ουσιαστικά όμως έχει σαν επίκεντρο ένα νεαρό παιδί, που στην ανάγκη του να βρει χρήματα επινοεί ένα νέο επάγγελμα για τον ίδιο. Βήμα-βήμα η ξενάγηση όπως εξελίσσεται γίνεται ένα μάθημα ζωής και μια ευκαιρία συνειδητοποίησης της ίδιας της ταυτότητας και ενηλικίωσης του ίδιου του Ιάσωνα.

Ο σκηνοθέτης μέσα από αυτή τη διαδρομή καταφέρνει με εύστοχο τρόπο, μέσα από ανάλαφρους, κωμικούς διαλόγους και περιστατικά, να θίξει και να σχολιάσει μοντέρνα κοινωνικά ζητήματα, όπως η σεξουαλική ταυτότητα των ηρώων ή η εικόνα που μπορεί να έχουν για τον τόπο που τους φιλοξενεί σε μια πόλη που δεν δείχνει και τόσο φιλόξενη για τους επισκέπτες της στην Ελλάδα του 2011.

Related stories

Οι Θεσσαλονικείς: Βασίλης Μπαμπούλας, Ιδιοκτήτης οίκου τελετών

Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση  Μία πόλη με απεριόριστες...

50 χρόνια Βασίλης: Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική...

Δόμνα: Η ιστορία της θρυλικής ταβέρνας, είναι η ιστορία της Ελλάδας

Επιμέλεια: Χρήστος Κόκκινος / Φωτογραφίες: Nίκος Αραμπατζής Ιστορίες της Δόμνας...

Οι λεμονατζήδες της Θεσσαλονίκης: «Λεμονάδα μπούζι-μπούζι!»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θεσσαλονίκη, όσα θυμάμαι», που περιλαμβάνει...