Ο Ξεναγός

Κομεντί, 2011, Ελλάδα

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής

Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κατρίν Σουκφιέλ, Αν Μαρί Ο Σάλιβαν, Φρανσουά Ρενό

Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ως “ξεναγός” σε ένα γκρουπ φοιτητών αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Εράσμους στην Θεσσαλονίκη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μία φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής αναλαμβάνει μια παράδοξη ξενάγηση, που έχει δύο διαφωρετικές αναγνώσεις: Τυπικά είναι μια τουριστική περιήγηση στα μνημεία της Αθήνας, ουσιαστικά όμως έχει σαν επίκεντρο ένα νεαρό παιδί, που στην ανάγκη του να βρει χρήματα επινοεί ένα νέο επάγγελμα για τον ίδιο. Βήμα-βήμα η ξενάγηση όπως εξελίσσεται γίνεται ένα μάθημα ζωής και μια ευκαιρία συνειδητοποίησης της ίδιας της ταυτότητας και ενηλικίωσης του ίδιου του Ιάσωνα.

Ο σκηνοθέτης μέσα από αυτή τη διαδρομή καταφέρνει με εύστοχο τρόπο, μέσα από ανάλαφρους, κωμικούς διαλόγους και περιστατικά, να θίξει και να σχολιάσει μοντέρνα κοινωνικά ζητήματα, όπως η σεξουαλική ταυτότητα των ηρώων ή η εικόνα που μπορεί να έχουν για τον τόπο που τους φιλοξενεί σε μια πόλη που δεν δείχνει και τόσο φιλόξενη για τους επισκέπτες της στην Ελλάδα του 2011.

Related stories

Η ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της πόλης

Ένα από τα μακροβιότερα στέκια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται χαμηλά...

Η Βασιλική ζωγραφίζει τις ωραιότερες νύχτες της ζωής μας στα μπαρ της πόλης

Η Βάσια Καραπαναγιωτίδου ζωγραφίζει υπέροχα. Αυτό το ανακαλύπτεις εύκολα....

Βραβεία BAFTA 2024 – Οι νικητές

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, δόθηκαν σε...

Τίτλοι τέλους σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο: Είχε το ωραιότερο σαλονάκι

Τίτλοι τέλους πέφτουν σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο/αρτοζαχαροπλαστείο στο...