HomeUrbanitiesΟ Αύγουστος Χατζηασεμίδης άνοιξε πριν 30 χρόνια...

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης άνοιξε πριν 30 χρόνια ένα μπαρ που έγραψε ιστορία στην πόλη

Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου / Φωτογραφίες: Eυτυχία Παλτσίδου

Στην περιοχή της Ανθέων, στο στενό της Μαυροκορδάτου που δεν το πιάνει το μάτι σου, ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης, έφτιαξε μόνος του από το μηδέν ένα μπαρ, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 24 Νοεμβρίου του 1993.

30 και κάτι χρόνια μετά, το μπαρ «Αύγουστος» είναι ακόμα ζωντανός και εκτός από καθαρά ποτά και ελληνικές μπύρες, προσφέρει και αξέχαστα βράδια στους θαμώνες του. «Έχουμε τα πάντα, αλλά σπεσιαλιτέ μας είναι οι μαργαρίτες μας και το ζεστό κονιάκ. Επίσης, είμαστε το μόνο μπαρ της πόλης που έχει αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής μπύρες, από το 2009».

Οι μουσικές του μπαρ ποικίλουν μεταξύ κλασικών rock, alternative, funk και soul ρυθμούς, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ιδιοκτήτης είναι πίσω κι από τη διακόσμηση του μαγαζιού, που δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά πανομοιότυπα βιομηχανικά στυλ.

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης μπήκε στη νύχτα το 1972, δουλεύοντας στη θρυλική ντίσκο Πανόπτικουμ στην Αγίας Σοφίας, καθώς και σε πολλά άλλα μαγαζιά, ενώ υπήρξε ένας από τους ιθύνοντες νόες πίσω από το πρώτο Principal, στην περιοχή του αεροδρομίου.

Από τότε, όμως περάσανε πολλά χρόνια, κατά τα οποία ο κ. Χατζηασεμίδης εργαζόταν παράλληλα με το μαγαζί ως δάσκαλος οδήγησης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το μπαρ κλείνει το καλοκαίρι, οι θαμώνες συχνά του έκαναν πλάκα λέγοντας του: «Δάσκαλε, μας έκανες το μπαρ …σχολείο».

Το ενδιαφέρον στον «Αύγουστο» είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί καθαρά οικογενειακή επιχείρηση. Οι δυο κόρες του κ. Χατζηασεμίδη, Καλλιρόη και Σταυρούλα, έχοντας σπουδάσει κάτι εντελως διαφορετικό η κάθε μία, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την οικογενειακή επιχείρηση και με τις φρέσκες, νεανικές ιδέες τους, όχι μόνο κατάφεραν να συνεχίσουν τη δουλειά αλλά και να την εξελίξουν.

Τον τελευταίο, λοιπόν, χρόνο, εκτός από το κλασικό μπαρ, λειτουργεί και η κάβα «Αύγουστος» στη Στοά Μοδιάνο, όπου μπορεί κανείς να βρει άπειρες μπύρες αποκλειστικά ελληνικές και ανάμεσά του τις 5 ετικέτες που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο «Αύγουστος».

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...