HomeUrbanitiesΓαστρονομίαTα λέμε στο Ντορέ

Tα λέμε στο Ντορέ

Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, δυτικά του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη στην αριστερή πλευρά της οδού Παύλου Μελά, συναντάμε την πλατεία Τσιρογιάννη –με παλαιότερους όρους περιοχή Ντορέ-. Η πλατεία αυτή αποτέλεσε το ιστορικό σημείο συνάντησης των πιο ανήσυχων πνευμάτων της πόλης μετά την μεταπολίτευση και κυρίως κατά τη δεκαετία του 80′.

Από το 1908 το «καφέ Ντορέ»,-το παλαιότερο εν ζωή στέκι της πόλης-, με ιδρυτή τον αυστριακό Αλφρέδο Μορατόρι, λειτουργεί σαν ένας ζωντανός θρύλος, αποτελώντας σημείο συνάντησης του καλλιτεχνικού πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Ιστορικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα όπως ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ , η βασιλική οικογένεια και κατά καιρούς διάφορα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδος ήταν συχνοί επισκέπτες του ιστορικού καφέ.

Το 1993, μετά από παρότρυνση και εμμονή του προηγούμενου ιδιοκτήτη Τάκη Ξεφτέρη (ανιψιού και συνεχιστή του ιδρυτή του Αλφρέδο Μορατόρι),η
Δέσποινα Μαυρομμάτη ξεκίνησε την αναβίωσή του «καφέ Ντορέ». Στόχος ήταν η αναβίωση του εσωτερικού χώρου του πρώτου καφέ Ντορέ το οποίο επαναλειτούργησε σαν Ντορέ Ζύθος στις 5 Οκτωβρίου 1995.

Λίγα χρόνια πίσω…όταν δημιουργήθηκε ο Ζύθος

Ο Ζύθος ξεκίνησε σαν ιδέα από τα ταξίδια της Δέσποινας Μαυρομμάτη στη Γερμανία, όπου συνήθως καλεσμένη από τις Αρχές της τοπικής κοινωνίας, επισκεπτόταν τα τοπικά ζυθοποιεία. Τότε συνειδητοποιώντας την σχέση και την ιστορία της μπύρας με την Θεσσαλονίκη, οραματίστηκε την αναβίωση του ζυθεστιατορίου που υπήρχε σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης τις δεκαετίες του 50′ και του 60′ και είχε πλέον εκλείψει.

Το 1989 επιλέχθηκε ο κατάλληλος χώρος (ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης που χρονολογείται από το 1911), ο οποίος αναπαλαιώθηκε αυθεντικά εσωτερικά για να δώσει την ατμόσφαιρα των κτιρίων των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν πολλούς μήνες και ο Ζύθος άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό στις 29 Μαΐου 1990.
Ήταν η πρώτη μπυραρία στην νεότερη Ελλάδα.

Ντορέ Ζύθος

Πέντε χρόνια αργότερα στην οδό Στρατηγού Τσιρογιάννη, δημιουργήθηκε Το Ντορέ Ζύθος. Μάλιστα για την αναβίωση-αναπαλαίωση του χώρου, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα παλιά αποθηκευμένα υλικά -παλιά μπιλιάρδα, ψυγεία, έπιπλα, φωτογραφίες, αντικείμενα -.Όλα τα
σκαλιστά στοιχεία του επιβλητικού ξύλινου μπάρ, είναι από τα παλιά μπιλιάρδα που υπήρχαν στο υπόγειο του παλιού Ντορέ. Το ψυγείο που κυριαρχεί στον επάνω χώρο, είναι το πρώτο ψυγείο το οποίο ανακατασκευάστηκε. Τα χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια είναι το αυθεντικό σχέδιο του πρώτου Ντορέ. Το ντεκόρ συμπληρώθηκε με παλιά αντικείμενα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, προκειμένου να δοθεί η αντίστοιχη ατμόσφαιρα.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

Αυτή είναι και η φιλοσοφία των δύο μαγαζιών. Δε λένε αλλά προσφέρουν πολλά και αφουγκράζονται τα «θέλω» του πελάτη. Πρωταρχικός τους σκοπός είναι η δημιουργία μιας μοναδικής παράδοσης στο χώρο της εστίασης, η οποία συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις της Μεσογείου, με την φρέσκια μπύρα και το εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Μπορείς να το επισκεφτείς για ένα πλήρες γεύμα αλλά ακόμη και για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα καθώς δεν υπάρχει μίνιμουμ κατανάλωση.

Στηρίζοντας την ελληνική οικονομία

 

 

Φροντίζοντας πάντα για εμάς, ο Ζύθος & Ζύθος Ντορέ εκμεταλλεύονται τον εκπληκτικό πλούτο των ελληνικών προϊόντων και μας φέρνουν σε επαφή με τις απαράμιλλης νοστιμιάς γεύσεις της ελληνικής γης αναζητώντας και διαλέγοντας τις καλύτερες φρέσκες πρώτες ύλες.
Από το 2009 ο κατάλογός τους είναι 100% ελληνικός.

Μάλιστα, πριν από δύο περίπου χρόνια πραγματοποιήθηκε στο Ζύθος Ντορέ μία σειρά παρουσιάσεων γευσιγνωσίας στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, (Κέρκυρα, Σαντορίνη, Χίος, Κρήτη κλπ) με πρωτοβουλία του κ.Βασίλη Τερζόπουλου. Οι επισκέπτες του εστιατορίου είχαν έτσι τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις μπύρες αυτές με μία έκπτωση και να απολαύσουν παράλληλα ένα μικρό αφιέρωμα στην αντίστοιχη τοπική κουζίνα. Η ίδια προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τις καινούριες μικροζυθοποιίες.

Ένας καινούριος εποχιακός κατάλογος!

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος φρέσκα και νόστιμα πιάτα με μεσογειακές επιρροές περιμένουν να τα δοκιμάσετε!

Μπορείτε να επισκεφτείτε και τους δύο χώρους, από το πρωί στις 10:00 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα στις 02:00. Λειτουργούν με τον ίδιο κατάλογο για καφέ, για φαγητό και για ποτό.

Φρέσκιες τηγανιτές πατάτες

Καπνιστή σαρδέλα

Μοσχαρίσιο Burger

Μαριναρισμένος και ελαφρώς καπνιστός σολωμός με σχινόπρασσο και σάλτσα γιαουρτιού

Μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος

Παστίτσιο λαχανικών

Τηγανητό ρύζι με αυγό, καπνιστή πάπια, χταπόδι και γάρο.

Χούμους. Πουρές από ρεβίθια και ταχίνι, συνοδεία ημίλιαστες ντομάτες και καραμελωμένες πέρλες κρεμμυδιού.

Χταπόδι με φάβα. Ο τέλειος διατροφικός συνδυασμός. Ψαρικό με όσπριο.

Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...