ΤΟ ΒΡΑΚΙ

στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΑ ΤΕΙΧΗ

Μπορεί “Το Βρακί” να γράφτηκε το 1910 αλλά παραμένει μια διασκεδαστική κωμωδία του Γερμανού δραματουργού Καρλ Στέρνχαϊμ. Το έργο αυτό ανεβάζει το Θέατρο έξω απ΄τα τείχη εδώ και δύο εβδομάδες. Το έργο είναι μια κλασική σατιρική κωμωδία, με στοιχεία φάρσας, που αγγίζει την παρωδία, με κοφτερή γλώσσα και αστραφτερό χιούμορ, χτυπάει την πλαστή ευπρέπεια και σεμνοτυφία των αστών, της εποχής του, που κάτω από το μανδύα της κοσμιότητας και του ιδεαλισμού, έκρυβαν ανομολόγητες ορέξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Οι αντιδράσεις, από τη λογοκρισία, το κοινό και τον αστικό τύπο, η απαγόρευση της πρεμιέρας, απέδειξαν πως είχε πετύχει το στόχο του.
Δεν υπάρχει στο έργο χαρακτήρας μονοσήμαντος, θετικός ή αρνητικός, και αυτό γιατί υπάρχει πάντα μια δράση του που υπονομεύει είτε τον έναν είτε τον άλλον χαρακτηρισμό. Ασφαλώς σήμερα η φαεινή ιδέα του συγγραφέα, το κωμικό εύρημα του πεσμένου… βρακιού, δεν προκαλεί κανέναν και δεν μπορεί να έχει ισοδύναμη αξία με το πρώτο ανέβασμα. Αυτό όμως που έχει αξία, χρησιμότητα και επικαιρότητα, είναι η ύπαρξη της σάτιρας του μικροαστού που, μέσα από τη χρήση της μάσκας της αθωότητας, προκειμένου να επιβιώσει αδιαφορεί για τα πάντα και ζει φαύλα.
Info
“Το βρακί” του Καρλ Στερχαϊμ
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου
Παίζουν: Γιάννης Περδίκης, Νανά Μπολέτη, Λίζα Μιμιλίδου, Μπάμπης Τίγκας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, Γιάννης Μουρούζης, Δημήτρης Σιδηρόπουλος
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 21.15 στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», (Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια, 2310-210308 και 6937 234 894).

Related stories