HomeMind the artΘέατροΘεατρικός Φεβρουάριος στη Θεσσαλονίκη

Θεατρικός Φεβρουάριος στη Θεσσαλονίκη

Πλούσια η θεατρική ατζέντα του μήνα για την Θεσσαλονίκη με πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Ας δούμε μερικές απο τις παραστάσεις που ετοιμάζονται αλλά και κάποιες που συνεχίζουν με επιτυχία το πρόγραμματισμό τους.


Γυάλινος Κόσμος στο Αυλαία

Μια απο τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, το αριστούργημα του Τένεσι Ουΐλλιαμς «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με τη Ναταλία Τσαλίκη στο ρόλο της Αμάντα στον πρωταγωνιστικό ρόλο έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Αυλαία (τηλ. 2310 237700) απο τις 20 Φεβρουαρίου. 

Η παράσταση ακολουθεί μια λιτή, αφαιρετική, αισθητική, γραμμή, επιχειρώντας να απομακρυνθεί από τον ρεαλισμό τον οποίο αποκηρύσσει ο Ουΐλλιαμς. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου χρησιμοποιεί την αρχική, πρωτοποριακή – για την εποχή της- απαίτηση του Ουΐλλιαμς για προβολές που θα συμπλήρωναν τη σκηνική δράση. Εκτός από το πρωτότυπο κείμενο του έργου, στην παράσταση χρησιμοποιούνται και μικρά αποσπάσματα από παλαιότερα σχεδιάσματα του συγγραφέα για το έργο, καθώς και από το διήγημα «Πορτρέτο κοριτσιού σε γυαλί», γραμμένο το 1943, που αποτελεί επίσης προσχέδιο για το έργο.

«Σσσς…» στο στούντιο Vis Motrix


Δεν χρειάζεται να πεις πολλά όταν ‘ανταμώνεις’ με κείμενα που ‘φωνάζουν’ για την ύπαρξη μας. Κείμενα ανάλογα με αυτά που επέλεξε η Έφη Δρόσου και η ομάδα της για να πλάσουν το έργο «Σσσς…», μια σιωπηλή κραυγή, μέσα από τέσσερις γυναικείες φωνές… 

Η παράσταση θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μόνο βραδιές, από 16 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, στο studio Vis Motrix (2310-228161 & 6948876694).


Ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ σ’ ένα παλιό αρχοντικό


Με τον «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ συνεχίζει από την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου τη διαδρομή της η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». Με βάση ένα παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης, τη Βίλα Καπαντζή, στην Ανάληψη, να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του θιάσου. Η παράσταση σχεδιάστηκε για να παιχτεί μέσα σ’ αυτό το παλιό αρχοντικό. Με άλλα λόγια ο χώρος της πραγματικότητας γίνεται το σκηνικό της μυθοπλασίας. Κύκνειον άσμα του Τσέχοφ, ο «Βυσσινόκηπος» (1904) είναι το έργο ενός αποχαιρετισμού, ενός τέλους εποχής. Το έργο παίζεται σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Έφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, κ.α. 


Ο Ύπνος του Δικαίου στο ΟΡΑ


Συνεχίζονται επίσης οι παραστάσεις και για την θεατρική ομάδα “αrTις ει;” και το έργο «Ο Υπνος Του Δικαιου», τη μαύρη κωμωδία του Βασίλη Ισσόπουλου, στο θέατρο Όρα (2310 232 799, 6936 985 063). 

Για πολλούς ο θάνατος είναι το τέλος, για τους ήρωες του έργου μας είναι μόνο η αρχή. Τρεις γυναίκες αποφασίζουν να ξενυχτήσουν το νεκρό τους σε στενό οικογενειακό κύκλο. Τρεις φιλόδοξοι, ερασιτέχνες κλέφτες μπαίνουν στο σπίτι του για να πάρουν ό,τι χρειάζονται για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. 1 νεκρός. 3 γυναίκες. 3 καμουφλαρισμένοι άντρες. Σε 1 σαλόνι! Tι θα συμβεί… άραγε;

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...