HomeMind the artΘέατροΥρώ Μανέ: “Είναι παράδοξο, σήμερα, να είσαι...

Υρώ Μανέ: “Είναι παράδοξο, σήμερα, να είσαι αισιόδοξος”

Λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του θεάτρου Εγνατία με τον Συμβολαιογράφο, μια γλυκόπικρη ιστορία μιας γυναίκας που παλεύει ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω της η Υρώ Μανέ μιλάει στον Εξώστη για την παράσταση αλλά και όλα όσα σκέφτεται για την εποχή μας.

– Το έργο είναι του Ν. Βασιλείαδη και μιλάει για μια χήρα που ζει σε μια επαρχιακή πόλη, προσπαθεί να μεγαλώσει την κόρη της με το περίπτερο που της άφησε ο μακαρίτης ο άντρας της. Στις μικρές κοινωνίες οι γυναίκες αυτές ήταν κάτι σαν “χρησιμοποιημένες”. Και έτσι αυτή γερνάει μαζί με τα απωθημένα της. Μέχρι που μπαίνει στη ζωή της ο γαμπρός της και ανατρέπει την ηρεμία της. Απώθηση και επιθυμία είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα τα οποία παλεύουν μέσα της.

Κάθε άνθρωπος έχει απωθημένα και παλεύει να εκφράσει τις επιθυμίες του. Η ηρωίδα μου προσπαθεί να βρει τρόπους διεξόδου.

– Δεν ξέρω τι ισχύει στην Θεσσαλονίκη αλλά στην Αθήνα υπάρχουν πολλές μικρές σκηνές που δημιουργούν ένα κλίμα ζωντάνιας και δημιουργικότητας. Και το κοινό δείχνει να έχει ανάγκη και να υποστηρίζει όσο μπορεί αυτά τα θέατρα. Είναι θέμα εκτόνωσης αλλά και διαφυγής.

– Έχουμε ανάγκη να καθαρίσουμε μέσα μας με την συγκίνηση που προσφέρει το θέατρο. Έχουμε κατατροπωθεί απο αυτή την πικρή πραγματικότητα που δεν δίνει διέξοδο αλλά μας καταπιέζει και το θέατρο δίνει μια λύση. Πάντως αν κάνετε μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας οι εικόνες που θα συναντήσετε προκαλούν θλίψη.

– Δεν θέλω να φαντάζομαι ένα μέλλον μαύρο. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η μαυρίλα θα φύγει. Το παράδοξο βέβαια σήμερα είναι να είσαι αισιόδοξος. Κατανοώ λοιπόν όσους μοιάζουν απαισιόδοξοι. Η αθλιότητα που ζούμε μας οδηγεί στην πόλωση, στην ακρότητα και στην κατάθλιψη.

– Ειδικά τα νέα παιδιά ζουν σε μια θλίψη. Δεν έχουν τον ενθουσιασμό που μας προσέφερε η δική μας εποχή για να ερωτευτούνε και να απολαύσουν τη νιότη τους. Σήμερα προέχει η επιβίωση.


“Τσούλες”

επηρεασμένες απο Ζενέ στο Studio OPA

Μια τολμηρή (ως προς το θέμα της) παράσταση παρουσιάζεται στο Studio ΟΡΑ. Οι Τσούλες είναι μια ιστορία που παρουσιάζει τις σχέσεις δύο γυναικών, που είναι δούλες των συναισθημάτων τους και φτάνουν σε τέλμα. Ένα παιχνίδι ρόλων, λόγου και κίνησης έρχεται να τονίσει την απουσία αξιοπρέπειας, ηθικής, αγάπης και έρωτα. Το τέλος αυτού του παιχνιδιού φέρει την ελπίδα της επόμενης μέρας φορτωμένη με το κόστος των πράξεών τους. Το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στην Φωτεινή Βελκοπούλου. Οι Τσούλες θα βρίσκονται στο Studio ΟΡΑ μόνο για λίγες παραστάσεις, οπότε προλάβετε!

Info

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...