HomeMind the artΕικαστικάΈνα εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων με πλούσιες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ένα εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων με πλούσιες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

στο ΑΜΑΛΙΑ

Ένα φεστιβάλ ανήσυχων θεατρικών σχημάτων και πρωτότυπων σκηνικών προσεγγίσεων ή αν προτιμάτε ένα εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” στο θέατρο Αμαλία. Οι Προτάσεις, ένα θεατρικό φεστιβάλ που από τον τίτλο του και μόνο φανερώνει πως κάθε παράσταση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και θεατρική πρόταση, παρουσιάζονται για πέμπτη χρονιά από τις 20 Απριλίου ώς τις 12 Μαϊου με την συμμετοχή επτά θιάσων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει επτά παραστάσεις που παίχτηκαν με ξεχωριστή επιτυχία μέσα στη χρονιά που πέρασε και που είναι οι εξής:

26 – 27 Απριλίου : “Dance me to the end of Greece-1” από την θεατρική ομάδα `Τέσσερα. Μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες ξένων περιηγητών που “ανακάλυψαν” την Ελλάδα στον 19ο και τον 20ό αιώνα. Η σύνθεση κειμένων και η σκηνοθεσία είναι της Κυριακής Σπανού. Στο πιάνο ο Κώστας Βόμβολος.

2 – 3 Μαΐου: “Φεύγουσα κόρη” της εταιρείας θεάτρου «Ηώς». Μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή» και σε ηπειρώτικα παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια, σκηνοθετημένη από τη Μίρκα Γεμεντζάκη. Για την ερμηνεία της στη «Φεύγουσα κόρη» η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2006.

5 – 6 Μαΐου: “Τσέχωφ-Κνίπερ – η αλληλογραφία” από την θεατρική εταιρεία «Πόλις», που έχει την έδρα της στην Ερμούπολη της Σύρου. Η παράσταση βασίζεται στην αλληλογραφία του συγγραφέα Άντον Τσέχωφ με την ηθοποιό Όλγα Κνίπερ και αφηγείται μια ιστορία αγάπης που διήρκεσε έξι χρόνια. Η θεατρική μορφή του κείμενου προέκυψε από τις πρόβες και τους αυτοσχεδιασμούς της ομάδας με αφετηρία το έργο της Κάρολ Ροκαμόρα «Παίρνω το χέρι σας στο δικό μου» (σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη), καθώς και υλικό από διηγήματα του Τσέχωφ, το σύνολο της αλληλογραφίας του και τις «Αναμνήσεις» της Κνίπερ. Η Αιμιλία Βάλβη ερμηνεύει τον ρόλο της Όλγας Κνίπερ και ο Κωνσταντής Μιζάρας εκείνον του Τσέχωφ. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Γεωργοπούλου.

8 – 9 Μαϊου: “Μέλπω Αξιώτη – η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας”, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Παίζει η Σοφία Σεϊρλή, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου. Η σύνθεση κειμένων της παράστασης βασίζεται κατά κύριο λόγο στα δύο εμβληματικά πεζά της Αξιώτη, τις “Δύσκολες νύχτες” και την “Κάδμω” και συνιστά έναν πολυφωνικό μονόλογο όπου μυθοπλασία και αυτοβιογραφία μπλέκονται για να δημιουργήσουν μια σκηνική περσόνα που δίνει μάχη να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της Ελλάδας ενάντια στην απειλή της λήθης και της εξορίας.

11-12 Μαΐου: “Kassandra” του λατινοαμερικανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο, από την εταιρεία θεάτρου «1+1=1». Μια παράσταση με καταλυτικό χιούμορ, και μηδενισμένη την απόσταση μεταξύ ηθοποιού και θεατή – μια stand-up tragedy! Στο ρόλο της Κασσάνδρας η Δέσποινα Σαραφείδου, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με την Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου, μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου. Το έργο παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία το 2011 στην Αθήνα, σε μπαρ του Μεταξουργείου, επίσης στα διεθνή φεστιβάλ του Λουγκάνο και του Φίερ (α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου) και δύο φορές (2011 και 2012) σε μπαρ της Νέας Υόρκης.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...