HomeMind the artΕικαστικάΠρεμιέρα για την “Ραχηλ” στο Θέατρο Μαντέως...

Πρεμιέρα για την “Ραχηλ” στο Θέατρο Μαντέως Τειρεσία

Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από το Σάββατο 7 Απριλίου στο Θέατρο Μαντέως Τειρεσία (Γ. Κωνσταντινίδη και Μαντέως Τειρεσία) το έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου “Ραχήλ”, ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της ελληνικής δραματουργίας που προσεγγίζει τις σχέσεις Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών χωρίς ρατσιστικά ή φυλετικά στερεότυπα.

Η “Ραχήλ” αποτελεί ένα από τα σχεδόν άγνωστα αλλά και τα πιο ολοκληρωμένα, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, έργα του και ίσως αυτό να είναι μια από τις προκλήσεις για το ανέβασμα του από το ΚΘΕΘ καθώς το άλλο αφορά το ίδιο το θέμα του έργου που παραπέμπει στην ίδια την Θεσσαλονίκη και το πολύχρωμο πληθυσμιακό παρελθόν της από το 1912 μέχρι σήμερα. Άλλωστε η πόλη είχε ιστορικά μια ιδιαίτερα ακμαία εβραϊκή κοινότητα, η οποία σφράγισε με την παρουσία της για περίπου 500 χρόνια την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

Αυλαία σε αρκετά Θέατρα την Κυριακή των Βαϊων

Αυλαία ρίχουν την Κυριακή των Βαϊων αρκετές από τις παραστάσεις που παρουσιάζονται αυτό το διάστημα στην Θεσσαλονίκη. Ας δούμε κάποιες από αυτές που προλβαίνετε να δείτε για λίγες μέρες μέρες ακόμα:

Μετά από μια επιτυχμένη πορεία και διαδοχικές παρατάσεις η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης ολοκληρώνει της παραστάσεις του “Πανικού στα παρασκήνια”. Η Σκηνοθεσία είναι του Στάθη Μαυρόπουλου ενώ παίζουν μεταξύ άλλων οι Ε. Σταμούλη, Δ. Ναζίρης, κ.α. Το ίδιο ισχύει και για την μεγάλη παραγωγή της Ακτίδος Αελίου “Οτι πιο πολύ ποθείς”, έργο του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη

Αρκετά επίκαιρη η επιλογή του έργου που παρουσίασε το Θέατρο Έξω από τα τείχη με την παράσταση “1843” του Α. Σταϊκου, εργο που παραπέμπει σε μια ιστορική χρονολογία, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη την οποία προλαβαίνετε για λίγες μέρες ακόμα.

Το Studio Παράθλαση ολοκληρώνει επίσης τις παραστάσεις του με την “Τέταρτη Αδελφή” του Γιάννους Γκλοβάσκι σε μετάφραση –σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου ενώ η αυλαία πέφτει και στο Θέατρο ΟΡΑ, όπου η ομάδα Angelus Novus ανεβασε το έργο “Είστε όλοι σας Καθάρματα” του Rodrigo Garcia σε σκηνοθεσία Δ.Κωνσταντινίδη. Τέλος το ΚΘΒΕ ολοκληρώνει την παρουσία δύο εμπορικών παραγωγών από το φετινό ρεπερτόριο του αφού η “Μαντάμ Σουσού” και οι “Άγαμοι Θύται” κλείνουν την σεζόν με θεαματική υπόκλιση προς το κοινό το βράδυ της Κυριακής.

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...