HomeΘέματα«Design week - Made in Thessaloniki»

«Design week – Made in Thessaloniki»

στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σήμερα κλείνει μια δημιουργική εβδομάδα για την πόλη. Από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη κατακλύστηκε από δράσεις, ομιλίες, εκθέσεις, workshops, παρουσιάσεις, installations, fashion shows, guerilla projects, αστικές παρεμβάσεις, με κοινή συνισταμένη, όλων των παραπάνω, το ντιζάιν και την μόδα. Η Parallaxi και η ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, σε συνεργασία με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσπάθησαν να αναδείξουν τη δημιουργική οικονομία της Θεσσαλονίκης και τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας δημιουργικής ταυτότητας για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει αργά και σταθερά μέσα από αυτές τις δράσεις, αλλά για να υπάρξει πραγματική αλλαγή και μετασχηματισμός στην πόλη, πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι άνθρωποι της.

• Σχήμα Καρδιάς- Αφιέρωμα στον Κάρολο Τσίζεκ
Διάρκεια έκθεσης : 7 Μαρτίου – 8 Απριλίου
Η έκθεση βασίζεται στην πρόσφατη δωρεά του ιδίου στο ΜΜΣΤ, πολυάριθμων έργων του, τα οποία χρονολογούνται από το 1942 μέχρι το 2006, και αποτελεί ένα αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο από το 1929 συμβάλει στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης
Ο Κάρολος Τσίζεκ αποτέλεσε μία από τις δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε σε πολλούς διαγωνισμούς. Το 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το «ΕΒΓΕ Συνολικής προσφοράς στην Γραφιστική 2007».

• Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009 – μια ανθολογία
Διάρκεια έκθεσης : 2 – 24 Μαρτίου
Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη της έντυπης γραφιστικής στη Θεσσαλονίκη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από υλικό που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί της πόλης.

• Free: Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σήμερα
Διάρκεια έκθεσης : 2 – 24 Μαρτίου
«Από τι πρέπει να απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη σήμερα;»
Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έκθεση και να μοιραστούν με το κοινό τις σκέψεις τους για το τι κρατάει δέσμια την πόλη σήμερα σε στερεότυπα, νοοτροπίες, συμπεριφορές, ανθρώπους. Ένα θέμα που επιδέχεται πολλές απαντήσεις, δυστυχώς, στην πόλη μας…

• Σχεδιάζοντας για τη βιομηχανία και το αστικό περιβάλλον
Διάρκεια έκθεσης : 2 – 24 Μαρτίου
Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν αρχιτέκτονες και industrial – product designers παρουσιάζοντας αντικείμενα που έχουν υλοποιηθεί από προηγούμενες δουλειές τους, καθώς και προτάσεις για τον αστικό εξοπλισμό του δημόσιου χώρου της Θεσσαλονίκης.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...