HomeΘέματαdi.p.art Festival

di.p.art Festival

Πριν λίγες ημέρες έλαβε χώρα στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά το di.p.art Festival. Η ιδέα του di.p.art festival γεννήθηκε από μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών, έχοντας ένα διπλό στόχο. Από τη μια τη συγκέντρωση ανθρώπων που δημιουργούν τέχνη με νέα μέσα, τεχνολογικά ή μη, και από την άλλη τη διάδοση αυτών των μορφών τέχνης στους κατοίκους τη Θεσσαλονίκης. 
Η συγκέντρωση καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κέρκυρα, την Κρήτη και άλλων περιοχών, έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνδιαλαγούν άνθρωποι από διαφορετικά πεδία τέχνης, όπως είναι το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, η μουσική, κτλ. γύρω από έναν κοινό στόχο. Την τέχνη που αναζητά νέα μέσα για να εκφραστεί, που αναζητά την πραγματική ουσία της, την τέχνη που δεν αρκείται στον εντυπωσιασμό λόγω των νέων μεθόδων της, αλλά ούτε παραμένει σε καθιερωμένους τρόπους έκφρασης.
Όραμα μας ήταν η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού θεάματος το οποίο θα μιλά μια παγκόσμια γλώσσα. Από το αποτέλεσμα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τη δράση αυτή, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, καταλαβαίνει αυτή τη γλώσσα και μπορεί να την εκφράσει.
Μια πρώτη εντύπωση είναι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες και όχι μόνο νέοι, φαίνεται να διψούν για κάτι το καινούριο και το “ζωντανό”. Αυτή η ζωντάνια και η ενέργεια πηγάζει και από τους καλλιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν στο σήμερα έχοντας ως κινητήρα την εσωτερική ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση πέρα από ταμπέλες και πρέπει. Είναι ο κόσμος που εκτιμά τη νέα Ελλάδα που μπορεί να γεννηθεί μέσα από τον πολιτισμό.
Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης σε μια περίοδο δύσκολη και κρίσιμη, έγινε με την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων που συμμετείχαν και βοήθησαν στη διοργάνωση καθώς και των καλλιτεχνών που παρουσίασαν έργα τους. Αυτή η προσπάθεια ήταν από όλους εθελοντική λόγω της αγάπης τους για την τέχνη και τη διάδοση της. 

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...