HomeMind the artΜουσικήΣυνέντευξη Mikro

Συνέντευξη Mikro

Η μπάντα υφίσταται εδώ και 13 περίπου χρόνια. Τι έχει αλλάξει σε όλο αυτό το διάστημα- μουσικά ή ότι άλλο;

Η μουσική έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια και μαζί της κι εμείς. Οι προσωπικότητές μας επίσης. Μπορούμε να πούμε πως τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για εμάς. Στην αρχή ή τουλάχιστον τα πρώτα τρία- τέσσερα χρόνια προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται, να βρούμε την ταυτότητά μας, να βγάλουμε τα μουσικά απωθημένα μας. Τώρα έχουμε το «γνώθι σ’ αυτόν». Ξέρουμε πως να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Και πολύ περισσότερο τι να περιμένουμε απ’ αυτές!
Ένα από τα πράγματα επίσης που μας έχουν δώσει τα 13 αυτά χρόνια είναι η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, τόσο στα θέματα που είναι σχετικά με τη μουσική, αλλά κι όσον αφορά τη συνύπαρξη τεσσάρων ανθρώπων μέσα σ’ ένα γκρουπ.
Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι η αγάπη μας για τη μουσική και το πάθος για δημιουργία και συναυλίες. Ευτυχώς για εμάς το κέφι μας παραμένει επικίνδυνα αμείωτο!

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές τα Upload και Download του 2009. Υπάρχει κάτι καινούριο στα σκαριά;

Έχουν περάσει 2 χρόνια απ’ τα Upload/Download και ήδη δουλεύουμε σε νέες μουσικές. Ένα δείγμα δώσαμε στο κόσμο λίγο πριν το καλοκαίρι με τη free διανομή του digital single “Είμαστε όλοι μαζί”. Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια ότι ήταν ενδεικτικό της νέας μας δουλειάς…Ήταν πιο πολύ σαν κάτι που έπρεπε να βγει από μέσα μας. Από πάντα το υλικό των Mikro ήταν κάτι που ανέπνεε κι άλλαζε μέχρι την τελευταία στιγμή . Έτσι και τώρα. Μέχρι να τελειώσουμε και το τελευταίο track όλα παίζουν. Ούτε κι εμείς οι ίδιοι ξέρουμε που θα μας πάει. Κι αυτό είναι πολύ όμορφο στη διαδικασία της δημιουργίας.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, η μπάντα εμφανίζεται στο club του Μύλου. Τι να περιμένει το κοινό και ιδίως οι fans των Mikro;

Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιάσουμε υλικό απ’ όλη τη δισκογραφική μας πορεία, με νέες version σε κάποια τραγούδια, κάποιες νέες διασκευές, καθώς και τραγούδια που θα παίξουμε live για πρώτη φορά. Πέρα απ’ την παρουσία ντράμερ, θα υπάρχει και interactive play μέσω controllers, καθώς και video projections. Ο συνδυασμός επί σκηνής gadgets, όπως το iPAD- ως wireless controller- αλλά κι ως instrument, του theremin, των Electronic DrumPad, του wiimote- ως AirDrum- και διαφόρων synths και midi controllers είναι “must to see” και τουλάχιστον πρωτοποριακός! Αυτό το live το στήνουμε καιρό. Η αιχμή της τεχνολογίας στην υπηρεσία των Mikro. Δεν είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον να δεις και να ακούσεις να παίζει κάποιος κιθάρα από iPAD και να συνοδεύει το σόλο της κανονικής κιθάρας?
Επίσης, ειδικά στη συναυλία του Μύλου στη Θεσσαλονίκη, οι πρώτοι 100 που θα περάσουν την είσοδο θα πάρουν δωρεάν CD με ακυκλοφόρητα τραγούδια των Mikro για πρώτη φορά (όπως το “Είμαστε όλοι μαζί” κ.α.).

Υπάρχουν σχέδια για εμφανίσεις στο εξωτερικό, όπως στο παρελθόν; Εξακολουθεί το “έξω” να αποτελεί στοίχημα για τους Μίκρο;

Το “έξω” ποτέ δεν έπαψε να μας ενδιαφέρει. Πολύ περισσότερο τώρα που έχουν ανοίξει κάποιες πόρτες κι έχουν δημιουργηθεί κάποιες προϋποθέσεις για τις οποίες δουλεύαμε χρόνια. Υπάρχουν στο εξωτερικό άνθρωποι που τους αρέσουν οι Mikro και τρέχουν κάποια πράγματα. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σε πρώτο στάδιο είναι να συμμετέχουμε σε κάποια μεγάλα φεστιβάλ και να δείξουμε ποιοι είμαστε. Πέρα από το συναυλιακό, προσπαθούμε επίσης να παρουσιάσουμε και τη δισκογραφική μας δουλειά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννόηση με τη Wall Of Sound για πιθανή κυκλοφορία του επόμενου album μας. Αυτό αν γίνει θα είναι τεράστιο! Θα δείξει.

Το γκρουπ έχει δώσει κομμάτια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, σε διάφορα σποτ κτλ. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο “συνάδει” με το εναλλακτικό (sic) ύφος που πρεσβεύετε ή ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός…;

Όταν έχεις συνέπεια με τον εαυτό σου, τότε δεν πρόκειται να προδώσεις ποτέ τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που σε ακολουθούν και σε στηρίζουν. Ποτέ δεν τρέξαμε στα πρωινάδικα και γενικά δε συμμετείχαμε σε όλο αυτό το μιντιακό πανηγύρι του φονικού της αξιοπρέπειας. Ποτέ δεν κάναμε κάτι επίτηδες. Ούτε κάτι στημένο. Και πολύ περισσότερο ποτέ δεν κάναμε ότι θεωρούμε άκυρο με τη φιλοσοφία μας. Όταν έρχεται κάποιος και σου ζητάει τη μουσική σου (την οποία-σημειωτέον- έχεις κυκλοφορήσει ήδη) για να ντύσει μία διαφήμιση ή γενικότερα μία εικόνα, ποιός ο λόγος να αρνηθείς; Και πολύ περισσότερο όταν υπάρχει και αμοιβή! Στο διαφημιστικό σποτ θα μπει μία μουσική ούτως η άλλως. Γιατί να μην είναι Mikro; Και δεδομένου ότι οι Mikro ποτέ δεν ήταν μέρος του κόσμου που ζούσε κι ανέπνεε στα σκυλάδικα και στα lifestyle περιοδικά, οι διαφημίσεις είναι ένα από τα λίγα βήματα που μας δίνονται για να διαδίδουμε τη μουσική μας. Εν τέλει, ο κόσμος βλέπει κι αφουγκράζεται ποιος είναι αυθεντικός και ποιος όχι.

Υπάρχει εναλλακτική μουσική στη χώρα μας; Υπάρχει, ας πούμε σκηνή electro η οποία μπορεί να ακουστεί και στο εξωτερικό;

Εναλλακτική μουσική υπάρχει στην Ελλάδα και μάλιστα καλή! Ειδικά τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλά δείγματα στην αγγλόφωνη indie rock. Στην ηλεκτρονική μουσική έχουμε πολλά νέα παιδιά που φτιάχνουν εκπληκτικές μουσικές. Σκηνή δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει με την κλασική έννοια, γιατί απλά δεν υπάρχει ο πολύς κόσμος για να στηρίξει αυτή την κατάσταση. Είμαστε όμως σε πολύ καλό δρόμο. Το μέλλον διαγράφεται τουλάχιστον ενδιαφέρον απ’ τη στιγμή που θα φύγουν απ’ την εικόνα όλοι αυτοί που αποδείχτηκαν τόσα χρόνια ψεύτικοι.
Το σημαντικό είναι να πιστεύουμε εμείς πρώτα στη μουσική που φτιάχνουμε. Κι επίσης πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο προς τα έξω. Πρέπει να αποτινάξουμε το σύνδρομο κατωτερότητας που ποτίζει τόσα χρόνια το ελληνικό μουσικό κατεστημένο! Αυτό που λέμε εδώ και τόσα χρόνια είναι πως η Ελλάδα έχει να εξάγει μουσική από τα χρόνια του Χατζιδάκι και του Σαββόπουλου…Κι όταν λέμε να εξάγει, εννοούμε να εξάγει σε ξένους, όχι να πουλάει CD και συναυλίες στην ομογένεια. Και πιστέψτε μας, σοβαρή προσπάθεια στο παγκόσμιο μουσικό τοπίο δεν μπορείς να κάνεις με τον Χατζηγιάννη, τον Ρέμο και τον Ρουβά, αλλά με φρέσκες μουσικές, φτιαγμένες από φρέσκα μυαλά που δεν έχει κάψει η ελληνική εικονική πραγματικότητα.

Ο επίλογος σε σας…

Αυτό που πρέπει να έχουμε συνέχεια σε μια γωνιά του μυαλού μας, ειδικά αυτή την εποχή που ζούμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις, είναι πως σημασία έχει η συνέπεια κι η αξιοπρέπεια. Καμία έκπτωση! Και φυσικά να κάνεις αυτό που αγαπάς για τους σωστούς λόγους.
Να είστε καλά.
Τα λέμε στο club του Μύλου στη 1 του μηνός!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...