HomeMind the artΒιβλίοΜε τον Νίκο Καρούζο, Εύα Μπέη

Με τον Νίκο Καρούζο, Εύα Μπέη

Η κυκλοφορία του βιβλίου της εικαστικού Εύα Μπέη από τις εκδόσεις Loggia, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους αναγνώστες. Η Μπέη γράφει μια βιογραφία, ακροβατώντας προσεκτικά ανάμεσα στα γεγονότα και στη σκιαγράφηση του ποιητή Νίκου Καρούζου όπως η ίδια τα βίωσε, ως σύντροφός του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η προσωπική σχέση της Μπέη με τον Καρούζο ξεκινάει στις αρχές του 1980, όπου γνωρίζονται μέσα από τον κοινό τους κύκλο και καταλήγει έως τον Σεπτέμβριο του 1990, με την αναγγελία θανάτου του στο Κέντρο Υγείας. Η Μπέη δεν περιγράφει μια έντονη καθημερινότητα, ωστόσο με την ευαίσθητη, εσωτερική ματιά της εξιστορεί την αμοιβαία δυναμική της σχέσης τους (πνευματική και ερωτική), και τον τρόπο που επηρέασε τη ζωή τους.

Οι εντάσεις που έζησα πλάι στον Νίκο Καρούζο ήταν εξουθενωτικές· για κείνον ήταν τρόπος ζωής, δεν θυμόταν, δεν ήξερε πώς μπορούσε να είναι η ζωή χωρίς αυτές· όταν δεν υπήρχαν, τις δημιουργούσε απ' το τίποτα, κι εκεί ήταν που προσπάθησα στην αρχή να παρέμβω- «Δεν χρειάζονταν πλαστές εντάσεις», επέμενα, «υπάρχουν τόσες πραγματικές, που οι άλλες περισσεύουν». Σπάνια αφηνόταν πρόσκαιρα κι ηρεμούσε, και ήταν απόλαυση τότε να είσαι κοντά του, πλήρης, έτσι χωρίς τίποτα να συμβαίνει, ίσως απ' τις ευτυχέστερες ώρες της ζωής μου…


Ο λόγος της είναι λεπτο-δουλεμένος και με αρκετές δόσεις διακριτικού χιούμορ, ενώ σκιαγραφεί με τρυφερότητα τον άνθρωπο που υπήρξε σύντροφος της για ένα μεγάλο μέρος της ζωής της. Σε πολλά σημεία του κειμένου οι προσωπικές σκέψεις και οι παρατηρήσεις της Μπέη, δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει πρόσωπα που υπήρξαν άμεσα συνδεδεμένα με την ζωή του, όπως οι ποιητές Μίλτος Σαχτούρης και Σάββας Μιχαήλ αλλά και καταστάσεις που συνθέτουν με μαεστρία τις αντιφατικές ιδιότητες της προσωπικότητας του Καρούζου. Μέσα από το κείμενο ο αναγνώστης αφουγκράζεται τόσο τον τρόπο ζωής της με τον ποιητή (στο πρώτο και το δεύτερο μέρος του βιβλίου) όσο και της ίδιας της Μπέη, ακόμα και μετά τον θάνατο του, στην Αθήνα της δεκαετίας του '80.

Τίτλος: Με τον Νίκο Καρούζο

Συγγραφέας: Εύα Μπέη

εκδ. Loggia

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...