HomeInterviewsΛονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο

Καφές, Μόδα, Πόλη, Μετανάστης, Έρωτας, Νύχτα, Free Press, Social Μedia, Τηλεόραση, Καριέρα.
Λέξεις καθημερινές, κοινότοπες, που όμως για κάθε λαό (αλήθεια; τι σημαίνει «λαός») έχουν τόσο διαφορετική σημασία και αξία.
Εφτά φίλοι μας που ζουν στο εξωτερικό μάς δίνουν ο καθένας τους τη δική του οπτική.

Αστάρτη Αθανασιάδου

Ζει στο Άμστερνταμ.

Performer

Στην Ελλάδα, ο καφές είναι παράδοση, φιλίες του καφέ, καθημερινότητες του καφέ, λόγια του καφέ, πότε θα πάμε για καφέ. Μόδα είναι κυρίως ότι πουλάνε στα καταστήματα. Κατά προτίμηση στα ακριβά. Η πόλη είναι τερατώδης όχι ιδιαίτερα φιλική. Το αυτοκίνητο θεωρείται απαραίτητο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ένδειξη κατώτερης κοινωνικής τάξης. Οι μετανάστες πεινάνε, ζούνε σε άθλιες συνθήκες, πολύς κόσμος τους αντιπαθεί ή τους μισεί ή τους κατηγορεί. Ο έρωτας είναι εδώ, κάνει τα πράγματα πιο όμορφα, κυρίως όσο είσαι νέος. Η νύχτα σου απαγορεύει υποτίθεται την ύπαρξη ή διέλευση από ορισμένες περιοχές. Και το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο όσο ποτέ. Τα free press θέλεις να τα διαβάσεις και τα ψάχνεις. Η τηλεόραση είναι πολύ συχνά ανοιχτή. Μικρή μερίδα ανθρώπων χρησιμοποιεί τα social media αξιόλογα. Η έννοια της καριέρας αλλάζει. Η πρωταρχική έννοια της καριέρας απομακρύνεται.

Στο Άμστερνταμ, ο καφές είναι κακής ποιότητας αλλά είμαστε όλοι χαρούμενοι γιατί είναι φτηνός. Ο κάθε κύκλος έχει τη δική του μόδα. Η πόλη είναι μικρή, τη διασχίζω με το ποδήλατο από άκρη σε άκρη σε κανα δυο ώρες. Όταν έχει ήλιο, ξαπλώνω στο πεζοδρόμιο ή στο γρασίδι και θεωρείται φυσιολογικό. Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι γιατί εμπλουτίζουν τη διεθνή κουζίνα της πόλης, αρκεί να μην είναι μουσουλμάνοι. Ο έρωτας βρίσκεται δύσκολα. Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι. Αν θέλεις μια μεγάλη νύχτα, πρέπει να ξέρεις που να πας. Τα free press είναι τριμηνιαία συνήθως. Η τηλεόραση είναι συνδρομητική. Η καριέρα είναι το φυσικό επακόλουθο των σπουδών.


Ανατολή Τσακαλίδου

Ζει στην Χάγη

Ασκούμενη σε ερευνητικό ινστιτούτο, ειδικευόμενη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Καφές: Ο καφές στην Ελλάδα θυμίζει παρέα, απόλαυση, Ζεύξιδος, μια όμορφη μέρα του Σεπτέμβρη. Στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στη Χάγη σημαίνει απλά ανάγκη.

Μόδα: Η μόδα στην Ελλάδα είναι παντού. Από την παραλία της Θεσσαλονίκης μέχρι το καλοκαίρι στη Χαλκιδική και το free camping στην Ανάφη. Κι εκεί ακριβώς, σ’ αυτήν την υπερβολή έγκειται και το πρόβλημα. Η Ολλανδία αντίθετα έχει πάρει διαζύγιο από τη μόδα. Παρά την ακαλαισθησία του πράγματος ωστόσο υπάρχει κάτι το τόσο απελευθερωτικό σε όλο αυτό.

Πόλη: για την Ελλάδα σημαίνει, ανοργανωσιά, μη προσβάσιμοι χώροι, και εν τέλει το μόνο που μένει είναι η αγάπη των κατοίκων γι αυτήν. Βλέπε Sfina, Why not, Παιδιά εν δράσει.
Στην Χάγη αντίθετα το κράτος, η πολιτεία, ο δήμος προνόησαν να προσφέρουν μια πόλη καθαρή, καθώς πρέπει, λειτουργική, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι όχι απλά να την αγαπούν αλλά και να τη σέβονται.

Μετανάστης: Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, τα στενά πάνω από την Κασσάνδρου, οι πάγκοι στη Ροτόντα VS η ιστορία του μετανάστη από την Ανγκόλα που από εννιά ετών βρίσκεται στην Ολλανδία και κινδυνεύει στα δεκαεννιά του να μην πάρει μόνιμη άδεια παραμονής.

Έρωτας: Στην Ελλάδα όλα είναι έρωτας, οι άνθρωποι, τα ταξίδια, τα τραγούδια, οι γεύσεις. Πάντα ερωτευμένοι. Στην Ολλανδία έρωτας είναι αυτό που υπάρχει ανάμεσα στον C.( Ολλανδός ) και την Π.( Ελληνίδα).

Νύχτα: Ελλάδα – εδώ αρχίζουν όλα / Ολλανδία – Η ώρα του ύπνου

Free Press: Στην Ελλάδα κυκλοφορούν παντού, στον πρωινό καφέ, στις συζητήσεις στις παρέες, στην κουλτούρα της πόλης. Στην Ολλανδία δεν θα βρεις πουθενά πλην των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Social Media: Φωτογραφίες στο facebook, Παστίτσιος, Life Style / Εξάρτηση, πολιτική, καθημερινότητα.

Τηλεόραση: και στις δύο χώρες η τηλεόραση παρακμάζει.

Καριέρα: Αυτό που λείπει από την Ελλάδα / Η Χάγη και γενικότερα η Ολλανδία είναι μια φούσκα που εύχεσαι να γίνεις κομμάτι της ακόμα κι αν την επόμενη στιγμή σκάσει.


Γιώργος Φουντέας

Ζει στην Σανγκάη

Εργάζεται ως art & event manager

Καφές: Στα κινέζικα σουπερμάρκετ ο nescafe είναι αμπαλαρισμένος με αντικλεπτικό μηχανισμό και σκέφτομαι ότι το ίδιο θα έπρεπε να εφαρμόζουν στον ελληνικό freddo λόγω τιμής.

Μόδα: made in China, μέιντ ιν Τσάινα, ‘δώσε μου Ελ Βι και πάρε μου την ψυχή’ αντηχεί το σύνθημα από Σαγκάη μέχρι Κολωνάκι με διαφορά τριχίλιαρου

Πόλη: μυρωδιά υπονόμων και τηγανισμένου καβουριού, κορναρίσματα, κόβεις φέτα από μονοξείδιο του άνθρακα, βαστάτε ποδαράκια μου, ηλεκτροκίνητα μηχανάκια επιδιώκουν το πτώμα σου, αγαπώ Σαγκάη, ‘Αθήνα’ κάτι μου λέει αλλά δεν θυμάμαι.

Μετανάστης: στην απλή υποψία τριχοφυΐας σε κάνουν μοντέλο στα όρια της απόλυτης λατρείας, αν είσαι μαύρος σε δέρνει χρυσαυγίτης, αν είσαι έξυπνος μεταναστεύεις.

Έρωτας: ‘Είμαι εξέκιουτιβ στέλεχος σε εταιρία πι αρ και μένω σε ουρανοξύστη με θέα μέχρι το Πεκίνο, θα μπορούσαμε να κάνουμε σεξ για 5 λεπτά γιατί είμαι τρελά ερωτευμένος με μένα.’ ‘Είμαι άνεργος και δεν έχω στύση γιατί δεν πρόλαβα να διοριστώ στο δημόσιο και μου φταίει ο Ισλανδός πρωθυπουργός αλλά θα χαμουρέψω κάποιο γκομενάκι στα μπουζούκια.’

Νύχτα: τη νύχτα ο ουρανός είναι γαλακτερός από την αντανάκλαση είκοσι τριών εκατομμυρίων φωτών και πρέπει να βρω σύντομα συκώτι για μεταμόσχευση, η μπύρα κάνει ακόμα 7 ευρώ ή αυξήθηκε?

Free Press: ποιος ήρθε? Για δες μήπως είναι ο Μάο! Μην λες βλακείες, κάτι χριστιανοί είναι με ελληνικές σημαίες.

Social media: weibo vs facebook, vpn rulez

Τηλεόραση: το ΚΚΚ δίνει σήμερα διακοπές σε όλους τους εργαζόμενους επειδή σας αγαπά, ο Κασιδιάρης δίνει σήμερα μια σφαλιάρα στην Κανέλλη του ΚΚΕ, μήπως την αγαπά?


Καριέρα:
κρεβάτι και καριέρα, κρεβάτι και δημόσιο


Ζυράννα Στόικου.

Ζει στο Βερολίνο

ιδιότητα> εξ-ερευνήτρια.

Βερολίνο:
Τις νύχτες γλιστράμε στους δρόμους της πόλης ανακαλύπτοντας τα πιο περίεργα μέρη. Κάποιες φορές στις άκρες των πεζοδρομίων βρίσκουμε πεταμένες τηλεοράσεις και στεκόμαστε για μια στιγμή να καθρεφτιστούμε στο σκοτάδι που εκπέμπουν οι οθόνες τους. Δεν είμαι από εδώ -δυναμώνω την ένταση- έρχομαι από το τέλος του κόσμου κι όμως σ' αυτούς τους δρόμους το ξεχνάω. Στην άκρη της μεγάλης μπάρας, περιοδικά από όλο τον κόσμο απορροφούν το αλκοόλ που χύνεται πάνω τους. Σκίζουμε τις πιο υγρές σελίδες, τις κολλάμε σε μοδάτες βιτρίνες κι ύστερα σκάμε στα γέλια. Μια μέρα, μου λες, θα γεμίζουμε την πόλη με τις δικές μας σελίδες. Μέχρι τότε οι ιστορίες μας θα αιωρούνται σε μουχλιασμένα υπόγεια γεμάτα καπνό και στιγμιαίους έρωτες· κι ενώ η νύχτα θα τελειώνει κάποιες λέξεις θα καταφέρνουν να φτάσουν χιλιόμετρα μακριά, μέχρι τα ίνμποξ παλιών φίλων.

Θεσσαλονίκη: Ματαιοδοξία.


Κώστας Μπαρτσώκας

Ζει στο Leeds της Αγγλίας.


Στην Ελλάδα ήμουν freelance graphic designer. Ήρθα στην Αγγλία για μια καλύτερη ευκαιρία. Προς το παρόν δουλεύω σπίτι και παράλληλα ψάχνω την καλύτερη ευκαιρία.


Καφές: Ελλάδα – ξύπνημα μπροστά στο monitor, Αγγλία – ξύπνημα μπροστά στο monitor


Μόδα: Ελλάδα – Το lifestyle της μπουζουκοχώρας, Αγγλία – Μια αγελάδα με λαμέ μίνι το Σαββατόβραδο.


Πόλη: Ελλάδα – Χαμένες ευκαιρίες, Αγγλία – Πάρκα, Πάρκα, Πάρκα!


Μετανάστης: Ελλάδα – Άνθρωπος, Αγγλία – Άνθρωπος


Έρωτας: Ελλάδα, Αγγλία – Ένα αγγελικό πλάσμα!


Νύχτα: Ελλάδα – Φίλοι, Αγγλία – Φιλαράκια (σε επανάληψη)


Free Press: Ελλάδα – Λίγα λόγια και καλά, Αγγλία – Πού θα μου πάει, θα το βρω!


Social media: Ελλάδα – καιρός για αποτοξίνωση, Αγγλία – Φίλοι!


Τηλεόραση: Ελλάδα, Αγγλία – Τοξικό μέσο, απαραίτητο για την τρομοκρατία και τη διαφώτιση του λαού!


Καριέρα: Ελλάδα – Αγγλία. Αγγλία – θα δείξει!


Φιλιώ Χασιώτη

Ζει στο Δουβλίνο
μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Trinity College, Dublin


Καφές: Θεσσαλονίκη: Μετά το μάθημα, το πιατάκι που μοιάζει με κοχύλι, τα στενά γύρω από την Αγία Σοφία, θάλασσα, μαζί.
Δουβλίνο: αυτό που πίνω ενώ κάνω άλλα πράγματα, η αναζήτηση ενός coffee-shop που θα γίνει «μου.» Δεν το έχω ακόμη βρει.

Μόδα: Δουβλίνο: σταυρωτά κοστούμια, μανικετόκουμπα. Γόβες στα πλακόστρωτα.
Ελλάδα: χίπστερς.

Πόλη: Θεσσαλονίκη μου. Ο ήλιος που λοξοκοιτάζει τα κτίρια το πρωί. Ζεύξιδος, θάλασσα, σχολίτσα μου, βόλτες παντού, φίλοι μου. Όταν βρέχει. Όταν δε βρέχει.
Δουβλίνο: μία πόλη μέσα στο campus κι άλλη μία εκτός. Όταν δε βρέχει: θα βρέξει – περίμενε λίγο.

Μετανάστης: Δουβλίνο: Δε θεωρώ ότι είμαι μετανάστρια. Το βλέπω σα διακοπές από την

Ελλάδα κι όχι σα φυγή.

Ελλάδα: Συνώνυμο του φόβου – Ο φόβος προς τους μετανάστες και ο φόβος των μεταναστών προς τη χώρα, τους ανθρώπους της.
Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δε φοβούνται και από τις δύο μεριές (χωρίς ερωτηματικό γιατί ελπίζω ότι έτσι είναι.)

Έρωτας: An error occurred. Please try again later.

Νύχτα: Βρήκα επιτέλους πού κοιμούνται τα περιστέρια της Αριστοτέλους. Τα κίτρινα φώτα στη

Μητροπόλεως. Τα στενά γύρω από το Μπιτ Μπαζάρ. Η Βαλαωρίτου.
Εδώ: Το κτίριο στο οποίο μένω μοιάζει στοιχειωμένο.

Free Press: Δουβλίνο: Το “tn” (Trinity News), μια φοιτητική εφημερίδα που θα μπορούσε κάλλιστα να πωλείται. Και το Totally Dublin.
Θεσσαλονίκη: ο Εξώστης, το Parallaxi, και η Lifo (όταν την έβρισκα).

Social Media: Δουβλίνο: το απόλυτο must για γλωσσολογική έρευνα. Μία βάση δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση: τρόπος επικοινωνίας και επαφής.

Τηλεόραση: ανεξαρτήτως χώρας, οι Αμερικάνικες (και Βρετανικές) σειρές που παρακολουθώ.

Καριέρα: Επίσης: unicorn. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσουμε.


Κατερίνα Κυριακού

με την ευγενική υποστήριξη της Σωτηρίας Κατιανού

Ζει στη Στοκχόλμη

Βρίσκεται στην διαδικασία ανεύρεσης εργασίας στο δημοσιογραφικό τομέα και της μουσικής αναπαραγωγής (rj/dj)


Καφές: Ελλάδα, φραπεδούμπα με τον ήλιο στα μούτρα θέα τα πέλαγα… Σουηδία, Γαλλικός, τυλιγμένη σε κουβέρτα για το κρύο το χειμώνα, σε θερμός και άραγμα στα πάρκα το καλοκαίρι.


Μόδα: Στην Ελλάδα όπως και να το κάνουμε η Ξεσσαλονίκη είναι πολύ μπροστά πάντα. Στη Σουηδία φόρεσα ότι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ βρήκα και βγήκα, οι πιο απίθανοι συνδυασμοί περνάνε μπροστά από τα μάτια σου κι εσύ απλά αναρωτιέσαι «Τι γούστο»! Το ανδρικό ντύσιμο είναι όμως ΑΨΟΓΟ.
Σόρρυ μίστερ κάγκουρα. 🙂


Πόλη: Θεσσαλονίκη-beach, uber alles.
Στοκχόλμη! Γιατί εδώ γίνονται τα πάντα. Κι εδώ τίποτα δεν σε σταματά από το να κάνεις τα πάντα και να φτάσεις εκεί που πάντα ονειρευόσουνα, χωρίς μεσάζοντες.


Μετανάστης: Ελλάδα- Λαθρομετανάστης με τις πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα. Περιπεράστε!! ΟΛΟΙ όμως?
Σουηδία- Όλες οι φυλές και όλες οι 'ράτσες' 'περνάνε' αρκεί να εργάζονται 8ωρο και μιλάνε Σουηδικά. Δίδεται και άσυλο.


Έρωτας: Θεσσαλονίκη. Αυτός ο έρωτας δεν ξεπερνιέται ΠΟΤΕ.
Στοκχόλμη. Τα μπλε σου μάτια, τα ξανθά σου μαλλιά…


Νύχτα: Ελλάδα Τα κάνω όλα μετά τις 2. Σουηδία. Στις 2 είμαι στο 15ο όνειρο.


Free Press: Ελλάδα Εξώστης. Να τιμάμε και το σπίτι μας.
Σουηδία Η κλασσική ΜΕΤΡΟ στη στάση του λεωφορείου, εδώ 'ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ' και μάλιστα από όλους.


Social media: Ελλάδα & Σουηδία ΦουΜΠου ΠΑΝΤΟΥ !
Και Skype για να μιλάμε και να βλεπόμαστε ειδικά εμείς οι του εξωτερικού.


Τηλεόραση: Ελλάδα Παίζει μόνο με HDMI καλώδιο ταινίες και ντοκυμαντέρ.
Σουηδία. Φουλ στην αμερικανιά, 10 χρόνια πίσω στην παρουσίαση αλλά σε σκηνοθεσία 20 χρόνια μπροστά. Στο διάλειμμα για διαφημίσεις καταλαβαίνεις πόσο μπροστά είναι η Ελλάδα.


Καριέρα: Ελλάδα Για να κάνεις θα πρέπει να υπάρχει και θέση για εργασία/δουλειά. Σουηδία Μπορείς να κάνεις τα πάντα ΑΛΛΑ. Όπου ΑΛΛΑ σημαίνει ότι μπορείς να φτάσεις ΨΗΛΑ, αλλά ποτέ στην ΚΟΡΥΦΗ, εάν δεν είσαι Σουηδός γέννημα-θρέμμα. Βέβαια στην Ελλάδα, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία. Από τα γεννοφάσκια της η Ελλάδα έμαθε πρωί-μεσημέρι-βράδυ να τρώει τα παιδιά της, από όπου κι αν προέρχονται.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...