HomeMind the artΕικαστικάLinder Sterling | Η εικαστική σχεδιάστρια της...

Linder Sterling | Η εικαστική σχεδιάστρια της punk και post punk σκηνής

εικονογράφηση της Αντιγόνης Βασιλάκη

Η Linder, κόρη των Jean και Thomas Mulvey, γεννήθηκε στο Liverpool το 1953 και έζησε την εφηβεία της και το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στο Manchester. Σπούδασε Γραφιστική στο Πολυτεχνείο του Manchester (1974 – 1977). Από το 1976 και μετά, η Linder ήταν βασική εικαστική σχεδιάστρια στους κύκλους της punk και post punk του Manchester.

Ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά κολάζ της εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του single των Buzzcocks Orgasm Addict (1977). Η κεντρική εικόνα όπου σχεδιάστηκε από τον Malcolm Garrett, είναι μια γυμνή γυναίκα με ένα σίδερο για κεφάλι και χαμόγελα στο στόμα αντί για θηλές. Η Linder ήταν επίσης συνεργάτης του Howard Devoto, ιδρυτικό μέλος του Buzzcocks.

Η Linder Sterling ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Ludus, το 1978, το οποίο διαλύθηκε το 1983.

Θεωρείται ριζοσπαστική φεμινίστρια και γνωστή φιγούρα της σκηνής punk και post-punk. Η Linder είναι γνωστή για τα κολάζ της, τα οποία συχνά συνδυάζουν εικόνες που προέρχονται από πορνογραφικά περιοδικά με εικόνες από γυναικεία μόδα και εγχώρια περιοδικά, ιδιαίτερα εκείνα των οικιακών συσκευών, όπου σχετίζονται με τις πολιτιστικές προσδοκίες των γυναικών και τη μεταχείριση του γυναικείου σώματος ως εμπορεύματος.

Πολλά από τα έργα της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Real Life παράλληλα με αυτά του Jon Savage, ο οποίος ήταν και ιδρυτής του.

Σχεδίασε επίσης το εξώφυλλο για το ντεμπούτο του ομώνυμου περιοδικού (1978), ως γνωστό για τα «κοσμήματα της εμμηνόρροιας» (χάντρες και δαχτυλίδια από σπασμένες κρεμάστρες βυθισμένες σε διάφανη κόλλα και έγχρωμο κόκκινο, (μια σειρά από χάντρες με διαφορετικά χρώματα – κόκκινο, λευκό και πορφυρό – που επινοήθηκαν για να χρονολογήσουν τον κύκλο από την ωορρηξία στην εμμηνόρροια).

Επίσης συνεργάστηκε σε μια ταινία μικρού μήκους με την ονομασία Red Dress.

Το κολάζ, ωστόσο, παραμένει κεντρικό στοιχείο της τέχνης της.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...