HomeUrbanitiesLet The Battles Begin

Let The Battles Begin

Δύο φορές πρωταθλητής της Red Bull BC One, κάτοχος παγκόσμιων τίτλων σε διαγωνισμούς break dance ανά τον κόσμο, διεκδικητής των βάθρων και ένα βιογραφικό που φέρει τα αποτυπώματα κάθε νικητήριας μάχης. Στο dancefloor θα τον ακούσετε με το όνομα Lilou και στα battles θα τον θαυμάσετε σε κάθε air-chair που φέρει την υπογραφή του. Για να πάρετε μόνο μια μικρή γεύση για το πώς είναι να σκαρφαλώνεις στην κορυφή και τι θέα αντικρίζεις από εκεί πάνω, η Academy of Dance στα πλαίσια του φετινού Battle of The Best, θα φιλοξενήσει τον Γάλλο πρωταθλητή σε ένα πρωτότυπο σεμινάριο με κύριο άξονα την έννοια της δημιουργικότητας. Σφυγμομετρεί κάθε παλμό πάνω στο stage και βαθμολογεί κάθε πνοή και κίνηση που χαράζεται πάνω στο σανίδι. Ladies and Gentlemen… Let the Battles Begin!

Τι σε ώθησε στο break dance?

Όταν είδα bboy στην τηλεόραση, αμέσως αγάπησα το attitude και την ατμόσφαιρα αυτής της κουλτούρας.

Πώς έχει καταφέρει η Γαλλία να χαράξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τον χάρτη της break dance? Ποια είναι Μέκκα του break για σένα?

Για μένα η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα σε hip hop μετά τις ΗΠΑ. Έχουμε μια μεγάλη κουλτούρα στο hip hop με τρελό ταλέντο και στοιχεία. Από τη δεκαετία των 80s που πρωτοανακαλύψαμε το hip hop, το κρατάμε ακόμα ζωντανό και το εξελίσσουμε.


Μετά τον τίτλο Red Bull BC One World Champion..

Αφότου κέρδισα τον τίτλο του ΒC κατάλαβα ότι μπορώ να βγάλω λεφτά από τον χώρο αυτό. Πριν ήταν αδύνατο γιατί έπρεπε ή να ασχοληθείς με τη διδασκαλία ή με τα θεατρικά σόου. Επίσης ό τρόπος που μας συμπεριφέρονται ως αθλητές και η απόλαυση μιας comfort zone είναι τέλειο συναίσθημα.


Find out what you want and then go and get it, no matter what. When you're in a battle, you're there to win, not to play, so what you have to do is kill the enemy. Είναι ανταγωνιστικό το break? Τι επιδιώκεις σε κάθε battle σου?

Ποιος είναι ο ορισμός της λέξης battle; Aυτή είναι η ερώτηση μου. Επειδή ναι, το να είμαι σε ένα show είναι κάτι, αλλά ο χώρος του battle είναι κάτι το διαφορετικό. Mε αυτόν τον τρόπο ναι, το να εξολοθρεύεις τον εχθρό σου στο χώρο της σκηνής κάνει το break ανταγωνιστικό.


Η ενασχόλησή σου με το Kung Fu, συνέβαλε στο στυλ σου κατά το breaking? Ποια στοιχεία του ενσωμάτωσες; Σε βοήθησε ίσως αυτό να ξεχωρίσεις στην break community?

Το Kung fu με επηρέασε πολύ στο πρακτικό κομμάτι. Το πώς δηλαδή να είμαι καθαρός στις κινήσεις μου και γενικότερα στο πνεύμα της αγωνιστικότητας, είτε χάσεις είτε κερδίσεις. Επίσης μου δίδαξε ότι δε μπορείς να είσαι ποτέ τέλειος γιατί πάντα έχεις κάτι να μάθεις ή πάντα κάτι για να εργαστείς πάνω του. Με βοήθησε επίσης στην προετοιμασία του κορμιού.


Υπήρχαν πρότυπα, influences και στόχοι με όνομα;

Σαν πρότυπο έχω τον Zinédine Zidane που ενώ είχε μια ήσυχη ζωή, τα κατάφερε και συνεχίζει να καταφέρνει ακόμα πολλά. Τώρα πλέον σε άλλους ρόλους, του πατέρα και του προπονητή επίσης. Επίσης αγαπώ το attitude και την ιστορία κάποιων ηγετών και το πώς αυτοί υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Επηρεάζομαι επίσης από το πώς κάποιοι άνθρωποι χτίζουν την καριέρα τους.


Ποιο είναι το συστατικό που φέρνει την επιτυχία στον Break dance κόσμο και τι είναι αυτό που σε κάνει να παραμένεις στην κορυφή;

Το συστατικό της επιτυχίας είναι να είσαι υπομονετικός και αληθινός και το πιο σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου, άσχετα με το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα. Για να μείνεις στην κορυφή, θα πρέπει να φτάσεις εκεί έτοιμος. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βιάζεσαι και ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το τι θα συμβεί εκεί. Όταν φτάσεις στην κορυφή θα κάνεις φίλους και εχθρούς. Ζήλια και μίσος. Όχι μόνο χαρά και ευτυχία. Αλλά αν αγαπάς την κουλτούρα και εργαστείς σκληρά με την καρδιά σου τότε θα παραμείνεις στην κορυφή.


Πριν από κάθε battle..

Όταν είμαι στο stage κατά τη διάρκεια του battle αισθάνομαι πραγματικά ο εαυτός μου. Το απολαμβάνω και είμαι έτοιμος να τα σπάσω. Τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει γιατί είμαι εκεί για ένα λόγο.. Να κερδίσω.


Your signature move… και από πού την εμπνεύστηκες?

Η χαρακτηριστική μου κίνηση είναι το χάρισμα μου, ο χαρακτήρας μου. Πιστεύω ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το ποιος είμαι τώρα. Η έμπνευση μου είναι ο κόσμος γύρω μου, οι ρίζες μου και οι ικανότητες του κορμιού μου.


Αν δεν ήταν το break, τι θα ήταν;

Δεν πιστεύω στα «αν». Η μοίρα με έκανε έναν επαγγελματία χορευτή, το δέχτηκα και είμαι χαρούμενος με αυτό. Δε κάνω εκπτώσεις πουθενά, ούτε στα καλά ούτε στα κακά.


Μπορείς να βιοποριστείς από το Break? Πόσο εύκολο είναι; Και πώς είναι να ζεις από κάτι που αγαπάς; Όλο αυτό έχει ίσως και κόστος κάποιες φορές;

Ναι βγάζω λεφτά από το χορό, αλλά όχι μόνο αποκλειστικά από αυτό. Ασχολούμαι επίσης με την παραγωγή κάποιων βίντεο και διευθύνω ένα είδος project. Αυτό είναι και το νέο project της καριέρας μου. Δε μπορώ να χορεύω για όλη μου τη ζωή. Θρέφω την οικογένεια μου κάνοντας αυτό που αγαπώ και ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να μοιράσω τη γνώση μου. Και είναι πολύ καλό συναίσθημα όταν η στολή εργασίας σου είναι τα καθημερινά σου ρούχα, τα παπούτσια σου και το καπέλο σου.



Το Break ακολουθεί τάσεις ανά καιρούς ή είναι κάτι που προφυλάσσεται κάτω από την ταμπέλα του underground?

Σίγουρα το break dance ακολουθεί κάποιες μόδες και κάποιες τις αλλάζει λίγο. Για μένα αυτό δεν αποκαλείται αλλαγή, αλλά εξέλιξη. Εμφανίζονται κάποιες καινούριες τάσεις που αρέσουν σε όλους και τις ακολουθούν, ενώ κάποιες άλλες είναι μέρος της ιστορίας και δε θα παραγκωνιστούν ποτέ. Στο underground δε προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος. Ο ρόλος σου όμως σε αυτό το παιχνίδι σου επιτρέπει να είσαι underground. Αν θέλουμε πραγματικά να παραμείνουμε underground, τότε θα πρέπει να μείνουμε στο δρόμο και να γίνουμε ένα κομμάτι του dancefloor. H πρώτη γενιά παράτησε ήδη το underground για ένα break dance show χάριν μιας χολιγουντιανής ταινίας. Αυτό δεν είναι underground, αλλά μια ανοιχτή πύλη για να δείξουμε στον κόσμο τι πραγματικά είναι το hip hop. Η ταμπέλα του underground δεν υφίσταται. Κάνε ό,τι χρειάζεται να κάνεις και αυτό είναι όλο.


Τι επρόκειτο να παρακολουθήσουμε στα σεμινάρια της Academy Of Dance?

Στα workshops τα μαθήματα είναι πάντα διαφορετικά, αφού προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Ωστόσο εξαρτάται πάντα από την ενέργεια και το επίπεδο του workshop. Μου αρέσει να διδάσκω την έννοια της δημιουργικότητας και το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τις βασικές κινήσεις, που μπορεί κάποιος να μάθει οπουδήποτε.


Επόμενος στόχος..

Ο καινούριος μου στόχος είναι το νέο μου project Street OFF. Είμαι ο ιδρυτής του και πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτιστικό project που χρησιμοποιεί την hip hop ως εργαλείο για να αναπτύξει τις ικανότητες και την ανθρώπινη αξία. Οργανώνουμε events, φιλανθρωπίες και battles. Κοινωνούμε την γνώση. Σε αυτό εναποθέτω όλη μου την ενέργεια αυτήν την στιγμή.

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...