HomeCinemaΕξώστης ΘΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΙΩΝ (LA GUERRE DES...

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΙΩΝ (LA GUERRE DES BOUTONS)

Οικογενειακή, Γαλλία, 2011, 95 λεπτά

Σκηνοθεσία Γιάν Σαμουέλ

Παίζουν: Ερίκ Ελμοσνινό, Ματίλντ Σενιέ

Στη Νότια Γαλλία του 1957, τα παιδιά 2 γειτονικών χωριών αναλώνονται σε συνεχείς “μάχες” με λάφυρο την αξιοπρέπεια, την τιμή και τα κουμπιά από τα πουκάμισα των εχθρών τους. 

Η τρίτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Λουί Περγκό,100 χρόνια μετά τη συγγραφή του και 50 μετά την πρώτη ταινία, γίνεται από τον σκηνοθέτη του “Αγάπα με αν Τολμάς” και είναι περισσότερο προσωποκεντρική αφιερώνοντας σημαντικό φιλμικό χρόνο στον αρχηγό της συμμορίας και στην πρόωρη ενηλικίωσή του. 
Ο Lebrac εξετάζεται από την αρχή και αποκαλύπτονται πρώτα οι μαθητικές του ικανότητες, που δεν μπορούν να ξεδιπλωθούν όπως πρέπει λόγω οικογενειακών αναγκών και αργότερα οι ηγετικές του μέσω των διακηρύξεων του περί ελευθερίας και ανεξαρτησίας στα παιδιά του χωριού. Αντίπαλός του, πέρα από το απέναντι χωριό, είναι κυρίως κάθε φορέας εξουσίας, η οικογένεια, ο δάσκαλος, ο ιερέας. Χτίζοντας όμως την προσωπικότητα του Lebrac, η ταινία ξεχνά αυτό που φαινόταν να υπόσχεται στην αρχή, τη νοσταλγική ματιά δηλαδή πάνω στην παιδική ηλικία. Αυτή δίνεται περισσότερο πρόχειρα, κυρίως με τον ρόλο του δασκάλου που παραμένει ένα μεγάλο παιδί, ενώ το ίδιο πρόχειρες είναι και οι πολιτικές αναφορές με έναν διάλογο ενός λεπτού για τον πόλεμο στην Αλγερία. Γύρω από τον ήρωα τα παιδιά πολεμούν, χωρίς να καταλαβαίνουν και τα ίδια ότι κυρίως παίζουν προσπαθώντας να γεμίσουν τον μπόλικο ελεύθερο χρόνο τους. Ποτέ όμως οι στιγμές ανεμελιάς δε θα πάρουν την πρωτοκαθεδρία, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά-ηθοποιοί είναι αρκετά ορεξάτα. 
Ένα φιλμ άλλωστε που έχει για βασικούς ήρωες παιδιά, ξεκινά με το ατού ότι έχει βασικούς ήρωες παιδιά, που και μόνο με τα βλέμματα και την ενέργειά τους κερδίζουν τη συμπάθεια του κοινού. Όσο και αν τα κοντινά του Σαμουέλ αποτυπώνουν τις εκφράσεις τους, η περίσσεια συναισθηματισμών εις βάρος του χιούμορ λειτουργεί αρνητικά για έναν ενήλικα που μάλλον θα χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του και οι μεγαλοπρεπείς πράξεις των παιδιών επί της οθόνης θα αφορούν μόνο παιδιά.

Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...