In Time

Επιστημονικής φαντασίας, Περίπέτεια, 109 λεπτά, Η.Π.Α., 2011

Σκηνοθεσία: Άντριου Νίκολ

Πρωταγωνιστούν: Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Αμάντα Σέιφριντ, Ολίβια Γουάιλντ, Κίλιαν Μέρφι

Στο μέλλον, το γονίδιο της ηλικίας έχει σχεδιαστεί να σταματά τη λειτουργία του, όταν τα ανθρώπινα σώματα φτάνουν στα 25 τους χρόνια. Για να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός, ο ίδιος ο χρόνος έχει γίνει εμπορεύσιμο προϊόν. Έτσι οι πλούσιοι μπορούν να ζουν για πάντα, ενώ οι φτωχοί αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Σε αυτή την κοινωνία, δύο εραστές – που ανήκουν στα δύο αντίθετα ταξικά άκρα – βρίσκονται κυνηγημένοι από αξιωματούχους επιβολής της τάξης, γνωστούς ως Timekeepers, κατηγορούμενοι για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν.

“Ο Χρόνος είναι Χρήμα” διεκήρρυτε ο Βενιαμίν Φρανγκλίνος. Αυτή η φράση αποτελεί τον βασικό άξονα της ταινίας του Άντριου Νίκολ. Σε μια καθόλου ουτοπική κοινωνία, οι άνθρωποι ζουν μόνο ως νέοι και έχουν προσδώσει στον χρόνο ταξική (δηλ. Οικονομική, πολιτική και κοινωνική) ισχύ.
Το In Time δεν είναι απλά μια φουτουριστική “ποπκορνιά” αλλά κάτι περισσότερο και αυτό είναι το ευχάριστο. Είναι μια σκεπτόμενη ταινία, που χωρίς να εντυπωσιάζει με τα εφέ της, δίνει αυτό το κάτι διαφορετικό στον θεατή. Τηρουμένων των αναλογιών αλλά και του πνεύματος της εποχής, και παρα την αμηχανία ή την στατικότητα που την διακρίνει σε κάποια σημεία της, η ταινία είναι μια αλληγορία με τον Άντριου Νίκολ, μετά το Γκάτακα και το σενάριο του Τρούμαν Σώου, να φανερώνει άλλο ένα κοινωνικό μανιφέστο για όσα ζούμε αλλά και για όσα έχει φανερώσει η ίδια η ανθρώπινη κοινωνία διαχρονικά.
Με τους δύο βασικούς ήρωες του σε ρόλο Ρομπέν του Χρόνού ή αλλιώς ένα αχτύπητο ζευγάρι αλά Μπόνι και Κλαϊντ και έντονα στοιχεία νεονουάρ και γουέστερν το In Time είναι μια ταινία πλούσια σε νοήματα και δράση. Σημείωστε στα συν της ταινίας την φωτογραφία του Ρότζερ Ντίκινς, που αποτυπώνει ατμοσφαιρικά το Λος Άντζελες του παρόντος και του μέλλοντος ταυτόχρονα ενώ πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στα κουστούμια από την οσκαρική ενδυματολόγο Κόλιν Άτγουντ.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...