HomeUrbanitiesΗ μουσική στην ανάπτυξη των παιδιών

Η μουσική στην ανάπτυξη των παιδιών

Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.

Πλάτωνας

Τα παιδιά κατανοούν τη γλώσσα της μουσικής ενστικτωδώς και έχουν μια φυσική αγάπη για τη μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία κουνιούνται στο ρυθμό της και συντονίζονται με τους ήχους της. Είναι χαρούμενα όταν ακούν τους αγαπημένους τους ήχους και κουνάν τα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα τραγούδια με έντονο ρυθμό και ενέργεια κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει τη διάθεσή τους. Τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά δεν περιορίζονται μόνο στην ψυχαγωγία τους. Η μουσική ενισχύει την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Δίνει έναυσμα για μάθηση, γίνεται μέρος της καθημερινότητάς του και του προσφέρει δια βίου οφέλη. Συμβάλλει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν ''ένα πλούσιο περιβάλλον αισθήσεων''. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση των παιδιών σε μια ευρεία ποικιλία από γεύσεις, μυρωδιές, χρώματα και ήχους δημιουργεί εμπειρίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλό τους. Αυτές οι συνδέσεις θα βοηθήσουν τα παιδιά σχεδόν σε κάθε τομέα της εκπαίδευσής τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης και των μαθηματικών.

Η μουσική εμφανίζεται σε όλους τους πολιτισμούς και μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην εκμάθηση της γλώσσας, στη βελτίωση της μνήμης, στην εστίαση της προσοχής, στον συντονισμό των κινήσεων και στην ανάπτυξη. Η μουσική έχει αναγνωριστεί κατά καιρούς από πολλούς επιστημονικούς κλάδους για τις πολλαπλές θεραπευτικές της ιδιότητες. Μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του πόνου και του άγχους, καθώς και να επιδρά θετικά σε λειτουργίες του εγκεφάλου στη μάθηση, στη φυσική δραστηριότητα και στο συντονισμό των κινήσεων, στην παραγωγικότητα και στη δημιουργικότητα, στη χαλάρωση και στον ύπνο, στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση αρνητικών συναισθημάτων.

Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η μουσική μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και το σώμα ταυτόχρονα. Μπορεί και δομεί τον τρόπο που μαθαίνουν να επικοινωνούν τα παιδιά. Προσφέρει θετικά στην ομιλία, στην κίνηση και στην έκφραση των παιδιών, στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά που λαμβάνουν μουσική παιδεία από νωρίς, είναι πνευματικά δραστήρια, έχουν καλύτερη συγκέντρωση, ενισχυμένη δημιουργικότητα, βελτιωμένη μνήμη, καλύτερες επιδόσεις στις απαιτήσεις του σχολείου.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, αλλά και την αγάπη της για τη μουσική, η Μελίνα Χρυσικοπούλου διοργανώνει κάθε Τρίτη, στον πολυχώρο WE, εργαστήρια μουσικής για παιδιά 3 έως 6 χρονών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα διάφορα είδη μουσικής, τα όργανα και τις δυνατότητές τους μέσα από μουσικοθεατρικά παιχνίδια. Θα έρθουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα, θα φτιάξουν ορχήστρες, θα αφηγηθούν ιστορίες και θα νιώσουν την δύναμη του ρυθμού. Θα ηχογραφήσουν τις δικές τους συνθέσεις και θα κατανοήσουν την γλώσσα της μουσικής μέσα από την παρτιτούρα. Θα δημιουργήσουν την βάση για να αγαπήσουν τη μουσική

WE – 3ης Σεπτεμβρίου και Γρηγορίου Λαμπράκη.
Περισσότερες πληροφορίες στην Μελίνα Χρυσικοπούλου (6944 284470) συντονιστρια και εκπαιδεύτρια του προγράμματος

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...