HomeUrbanitiesΗ Ατζέντα της Εβδομάδας ή αλλιώς 30+1...

Η Ατζέντα της Εβδομάδας ή αλλιώς 30+1 λόγοι για να βγείτε έξω!

Κάπου εδώ οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν παρελθόν και ήρθε η ώρα να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο πάνω κουμπί του τζιν να βρεθεί και πάλι στην κατάλληλη θέση. Η πόλη γυρίζει σε έξαλλες τροχιές και εμείς ψάχνουμε τρόπους να τις προλάβουμε. Καλλιτέχνες κατατρύχουν τα stages, sets βιάζουν ορμητικά κάθε ξεχασμένη κονσόλα, θίασοι εισβάλλουν απόκρημνα και καταπατούν κάθε σκοροφαγωμένο σανίδι και ομιλητές κάθε επιχειρηματικού, πολιτισμικού και εκπαιδευτικού κλάδου διεκδικούν θέσεις πίσω από έδρανα και μικρόφωνα προκειμένου να εκφωνήσουν λόγους και αιτίες που θα σας καθιστούσαν ακροατήριο τους. Ψυχραιμία! Ψυχραιμία και ελαφρό τζόκινγκ για την εβδομάδα που μας θέλει δούλους της.

Την Δευτέρα τα μόνο σύνορα που θα θέλατε να έχετε, θα ήταν σίγουρα από το κρεβάτι στον καναπέ και τούμπαλιν. Άλλωστε δεν βρίσκεται λόγο για κάποια διαδρομή που να αξίζει να κόψετε χιλιόμετρα και να πετάξετε τις πυτζάμες σας.

Κάποιοι άνθρωποι όμως, εδώ και 25 χρόνια ζουν χωρίς σύνορα και το γιορτάζουν. Λογικά θα στάθηκαν και πιο θαρραλέοι από εμάς σε φάσεις κάτι τέτοιων νωχελικών πρωινών. Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπληρώνει 25 χρόνια δράσης και μας προκαλεί να σηκωθούμε από τα χουχουλιαστά κρεβάτια και να μοιραστούμε τις ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων όλα αυτά τα χρόνια, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στον χώρο θα φιλοξενηθούν επίσης η έκθεση φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας», προβολή Ντοκιμαντέρ «25 χρόνια χωρίς σύνορα – The untold stories» του Γιάννη Μαυρογένη, καθώς και η ενημερωτική συνάντηση με θέμα την «Εργασία στις Αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Το Ινστιτούτο θα γεμίσει με στιγμές και εμπειρίες και θα μυρίσει ιστορίες και βιώματα που έφεραν εις πέρας κάθε επώδυνη αποστολή. Αξίζει σίγουρα να είστε μέρος τους.

Για εσάς που επίσης τα σύνορα δεν υπήρξαν ποτέ και συνεχίζουν να σας αφήνουν αδιάφορους, όντας διψασμένοι για ταξίδια, γνωριμίες αλλόδοξων λαών και γνώση ετερόκλητων κουλτουρών, ο ApoDec σας δίνει την ευκαιρία να βουτήξετε μέσα σε μια μη αναγνωσμένη ιστορία και να κατακτήσετε τα ακατάκτητα. Ο Thomas Weideberg, σας προσκαλεί σε ένα ανοιχτό μάθημα γνωριμίας με τον σουηδικό πολιτισμό και την γλώσσα του. Αν νομίζετε ότι ξέρετε πως μυρίζει ο βορράς και πώς μοιάζουν τα χνάρια του, μην βιαστείτε να το πιστοποιήσετε. Πηγαίνετε να ρίξετε πρώτα ένα βλέφαρο από τον ApoDec.

Aν ανήκετε στο φιλοεπιχειρείν κοινό της πόλης και οι ιδέες σας κάλπαζαν μέχρι τώρα μόνο στο κεφάλι σας, είναι ώρα να βρεθείτε στο Open Coffee Thessaloniki. Με την φιλοδοξία να καταστεί σημείο αναφοράς για την κάλυψη των εξελίξεων στα ελληνικά start-ups, το Open Coffee τρυπώνει στο WE και συζητά με καινοτόμα μυαλά και ρηξικέλευθες ιδέες για την πραγματοποίηση και εξέλιξη νέων τεχνολογιών υπό την οπτική του starting-up. Με ομιλίες και παρουσιάσεις όπως τις επανασχεδιάσεις θηκών κινητών με διαδραστικές δυνατότητες, την κυκλοφορία εφαρμογής με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλα επιχειρηματικά σχέδια που συναρπάζουν κάθε ακροατή και εξιτάρουν κάθε επιχειρηματία, το Open Coffee σας προσκαλεί και σας προκαλεί να μοιραστείτε τις ιδέες σας. Δημιουργικά φιλοbusiness μυαλά της πόλης… ενωθείτε!

Ωστόσο το μελάνωμα του Marketing δεν ξεθυμάνει τόσο εύκολα. Είναι παντού γύρω μας και εμείς αποτελούμε ακουσίως ή όχι αναπόσπαστο κομμάτι του. Έτσι σύμβουλοι επιχειρήσεων και υφιστάμενοι του κλάδου, αρπάζουν laptops και βαλιτσάκια και γυροφέρνουν στην πόλη προς όφελος της επιχειρηματικής της κοινότητας. Έτσι, ο Γιώργος Ραλλάκης θα μας παρουσιάσει στο biscotto coffee+ στο Mediterranean Cosmos, το πώς να πετύχουμε να διαβάσουμε το μυαλό των καταναλωτών. Στο συγκεκριμένο biscotto workshop θα δούμε πώς οι εξελίξεις της τεχνολογίας στη νευροεπιστήμη μας βοηθάνε να κατανοήσουμε καλύτερα πως μπορεί ο εγκέφαλος να κάνει μια αγορά, ενώ θα μας ψιθυρίσουν μυστικά του neuromarketing που έχουν πρωταγωνιστή το προϊόν, την τιμή, τις αισθήσεις του καταναλωτή, το branding της επιχείρησης και άλλους πολυσήμαντους, για τον κόσμο του Marketing, παράγοντες. Σαλονικιώτες μαρκετίστες… σπεύστε!

Ξημερώνει Τρίτη και το μελάνωμα έχει γίνει καρκίνωμα. Εμείς ψάχνουμε μουσικές να σκίσουν το αυτί μας και αυτοί επιχειρήσεις για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Μην πέφτετε! Οι επιχειρηματίες σε αυτήν την χώρα κάνουν ουρές και οι οικονομολόγοι ακόμα μεγαλύτερες… οπότε θα πρέπει να σβήσουμε και την δική τους δίψα. Άλλωστε όλα είναι θέμα marketing! Συνειδητοποιήστε το και προχωρήστε αναίμακτα την ζωή σας. Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Συναφών Επιστημόνων και Επιχειρηματιών – ΕΟΣΕΕ προσφέρουν έναν πλήρη κύκλο σεμιναρίων προς τους δυνητικούς επιχειρηματίες της πόλης μας με στόχο την εκπαίδευσή τους στην απόκτηση μιας σειράς δεξιοτήτων και γνώσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν στη δόμηση της επιχειρηματικής ιδέας, στη δημιουργία της επιχείρησης και στην τοποθέτηση του προϊόντος στον καταναλωτικό χάρτη. Το 2016 – Business Designing & Launching Seminars αποτελείται από πέντε διαδραστικά εργαστήρια με στόχο την πληροφόρηση και τις λύσεις σε ερωτήσεις σχετικές με την αποσαφήνιση της επιχειρηματικής ιδέας και του προϊόντος, τη λειτουργία της επιχείρησης, τη μέτρηση της ανταπόκρισης των πελατών καθώς και τη δημιουργία ζήτησης. Ανοίξτε μάτια, αυτιά και φόρμες συμμετοχής! Το μέλλον ξεδιπλώνεται α λα business grooves!

Στο κέντρο της πόλης συντελείται ένα τιράζ φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος, μια ανθρωποκεντρική προσπάθεια για βοήθεια με εναλλακτικούς κάθε φορά τρόπους που μας εκπλήσσουν. Με αφορμή την επέτειο για τα 10 χρόνια της TOMS και σε συνδυασμό με την παγκόσμια ημέρα One Day Without Shoes, το Toms Flagship γιορτάζει με ένα all day party. Καμιά φορά το να είσαι ξυπόλυτος στ΄αγκάθια γίνεται για καλό σκοπό. Και έτσι αποφάσισαν πως για κάθε φωτογραφία που θα ανεβάσετε στο Instagram εκείνη την ημέρα, χωρίς παπούτσια, με το #withoutshoes, η TOMS θα προσφέρει κι ένα ζευγάρι παπούτσια σε κάποιο παιδί που έχει ανάγκη, ανάμεσα σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μια εικόνα λένε χίλιες λέξεις. Στην περίπτωση μας, μια φωτογραφία 100.000 ζευγάρια ευχών.

Μια βραδιά μεστή από ποίηση, οινοποσίες και γεύσεις συντελείται στο Τελλόγλειο, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη και το αγαπημένο του «άγριο μπλε του Αιγαίου». Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα δώσει διάλεξη με θέμα τον Έλληνα νομπελίστα με τη συμμετοχή των Γεώργιου Κουρουπού και Τάκη Μαυρωτά και αμέσως μετά θα γίνει το ντεμπούτο ενός νέου κρασιού, που θα συνοδευτεί από παρουσίαση γευσιγνωσίας. Η έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» διοργανώθηκε στο Τελλόγλειο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή. Στην έκθεση, που θα παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Μαΐου 2016, παρουσιάζονται κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες του Οδυσσέα Ελύτη, δοκίμια του ίδιου για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, καθώς και έργα σημαντικών καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του. Έναστρες βραδιές και ατμόσφαιρα που υπόσχεται πολιτισμικές οσμές και νοσταλγικές πινελιές διακυβεύονται ανάμεσα στους τοίχους του Τελλόγλειου Ιδρύματος… μυρίστε και γευτείτε υπεύθυνα!

***

Φτάσαμε αισίως στην μέση της εβδομάδας για να βρεθούμε μπροστά σε μια ευχάριστη θέση συνειδητοποίησης που απεμπολεί από το ματωμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα πανεπιστήμια δεν ανοίγουν τις πόρτες τους μόνο για μπύρες στα γρασίδια τους όταν πέφτει ο ήλιος, ούτε για να παρέχουν μια στυγνή ακαδημαϊκή γνώση κατά την ανατολή του ήλιου. Υπάρχει πανεπιστημιακή ζωή πέρα από αυτό και εμείς δεν μπορούμε παρά μόνο να σας πούμε που οφείλεται και γιατί πρέπει να το απολαύσετε. Το Φεστιβάλ των Κινηματογραφικών Ομάδων του ΑΠΘ κρύβεται κυρίες και κύριοι πίσω από τον αέρα δημιουργίας και ελευθεριότητας που πνέει στον Πανεπιστημιακό χώρο. Το φετινό μας Φεστιβάλ επικεντρώνεται στις επαναστάσεις και στην κινηματογραφική τους αποτύπωση, δίνοντας το δικό του μήνυμα. Ο στόχος εναπόκειται στην ανάδειξη της σημασίας και εξέλιξης των μαζικών εξεγέρσεων και κινημάτων, αλλά και το πώς αυτές επηρέασαν την ροή της ιστορίας. Θα παρακολουθήσουμε ταινίες από διαφορετικούς κινηματογράφους, χώρες και χρονικές περιόδους, αναζητώντας μέσα από την ματιά του κάθε σκηνοθέτη, τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τις εκάστοτε επαναστάσεις. Ξεκινήστε με πυγμή και παρακολουθήστε με το πνεύμα που του αρμόζει. Οι κινηματογραφικές ομάδες και εμείς ευχόμαστε… «Viva la CINEvolución»

***

Και αν είστε όντως cinefil και μετά από μια τέτοια εβδομάδα κινηματογραφικής φρενίτιδας, θέλετε να ακούσετε την μπομπίνα να γυρνάει και πάλι και τα σβησμένα φωτά να σηματοδοτούν για ηδονοβλεπτικές λάμψεις στο πανί, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να βρεθείτε στο λιμάνι και να περάσετε το κατώφλι του «Σταύρου Τορνέ». Εκεί το Cinedoc σε συνδιοργάνωση με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. θα σας προσφέρουν την καλύτερη φιλοξενία, παρουσιάζοντας την ταινία ντοκιμαντέρ «Νόστος». Από τις ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας των αρχών του 20ου αιώνα, έως τη Θεσσαλονίκη της απελευθέρωσης και την Αθήνα της δεκαετίας του '50, η Σαντρίν Ντουμά μέσα από τα χνάρια της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, ακροβατεί στο δικό της μονοπάτι και ανακαλύπτει προσωπικούς δεσμούς με την πατρίδα της μητέρας της, την Ελλάδα, κάνοντάς σας συμμέτοχους της δικής της ιστορίας και συνοδοιπόρους ενός άκρως νοσταλγικού ταξιδιού. Μην το χάσετε!

***

Τα biscotto workshops εξακολουθούν να παρέχουν γνώσεις και διαλέξεις για μείζονα θέματα που βρίσκονται δίπλα μας και πολλές φορές απαξιώνουμε ή εθελοτυφλούμε. Ένα σεμινάριο παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, που ταλανίζει τον κλάδου, επρόκειτο να διεξαχθεί στο biscotto coffee+ στο Mediterranean Cosmos, σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες. Η Εβίτα Ζιούδρου, Κλινική Γλωσσολόγος Ειδικευμένη στο Η. Βασίλειο και Υπεύθυνη των Κέντρων Λόγου & Μάθησης Plasis World θα βρίσκεται εκεί και θα μας παρουσιάσει αιτίες και λύσεις απέναντι στα παιδιά που πάσχουν από μαθησιακές δυσκολίες.

Όταν λέμε ότι το «ποτό connecting people» το εννοούμε. Και ήρθε η στιγμή, για όσους το πίστευαν, να επιβεβαιωθούν και από καλλιτεχνικούς φορείς. Η έκθεση Wine Spirit / Το Πνεύμα του κρασιού που συνδιοργανώνεται από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Λήμνου, επιχειρεί μέσα από τα έργα 34 Ελλήνων καλλιτεχνών να συνδυάσει μ' έναν πρωτότυπο, ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο, εθνογραφικές, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και καθημερινές αναφορές, με κοινό άξονα το κρασί. Επομένως αντιλαμβάνεστε εύλογα και πολύ εύκολα πως δεν συνδέει μόνο ανθρώπους αλλά και ολόκληρους πολιτιστικούς κολοσσούς στοιχείων και συμπράξεων. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca υπό την επιμέλεια του Ιστορικού Τέχνης και Επιμελητή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιάννης Μπόλη.

***

Συναλληλία λουστραρισμένου σανιδιού παίζει το βράδυ της Τετάρτης και οι επιλογές σας είναι δύο ετερόκλητες συμβάσεις με την ζωή, δύο διαφορετικές πτυχές του ανθρώπινου ψυχικού κόσμου και δύο άκρως αταύτιστες στα σημεία ιστορίες. Το STUDIO του Θεάτρου Εταιρότητα παρουσιάζει μια «Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι» στην σκηνή του Blackbox, του Πωλ Κλωντέλ, υποδεικνύοντας την κοινή πορεία εφτά τελειόφοιτων ηθοποιών και τον δρόμο προς τον μόχθο, το πάθος για την τέχνη, την εξέλιξη της καλλιτεχνικής, ατομικής υπόστασης και την τελική δικαίωση. Μια «Άσκηση» για γερά νεύρα και ακόμα πιο πείσμωνες ανθρώπους που προσπαθούν να χωρέσουν σε αταίριαστα γοβάκια.

Στο Θέατρο Εγνατία ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ψυχαναλυτικό κομψοτέχνημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γύρω από την εξουσία, τον έρωτα και την αιώνια μάχη των δύο φύλων και γνωρίζουμε την «Δεσποινίς Τζούλια». Ένα ανελέητο και βασανιστικό παιχνίδι εξουσίας και εναλλαγής ρόλων, μια αδυσώπητη ερωτική μονομαχία, την τραγική τελική πτώση και παρακμή, με διακυμάνσεις και εναλλαγές που αναπτύσσονται επαρκώς και με συνέπεια στην παράσταση κρύβονται πίσω από ένα θηλυκό όνομα και έναν τίτλο που φράζει την φαντασία του θεατή. Ένοχα παρελθόντα και διψασμένες προσπάθειες για λύτρωση συνθέτουν ένα υποβλητικό κλίμα που κλυδωνίζει την περιέργειά μας. Διαλέξτε όποια σας διασύρει σε αξιοπερίεργες καταστάσεις και με όποια μπορείτε να ταυτιστείτε περισσότερο για τους δικούς σας λόγους… Εμείς ελπίζουμε μόνο να μην είναι η Δεσποινίς Τζούλια!

***

Και επειδή το καλοκαίρι μας χτυπάει το τζάμι, έστω και ειρωνικά μέχρι τώρα, το La Doze διοργανώνει Summer Bazaar για να είστε ετοιμοπόλεμοι και να μην σας λείψει τίποτα όταν έρθει εκείνη η ώρα που θα γκρινιάζετε για τους 40 βαθμούς και ας φαίνεται τώρα το καλοκαίρι, μιλώντας εκ του ασφαλούς, μια όαση. Από τις 11 το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, οι πάγκοι του La Doze θα σας περιμένουν καθημερινά μέχρι και τις 17 Μαΐου με δροσερά υφάσματα και αέρινες δημιουργίες να κάνουν ασυγκράτητο το πάθος σας έστω και για μια στιγμιαία μυρωδιά του Carroten.

Είναι Πέμπτη και έξω μυρίζει νεόφρεσκο, σελιδοποιημένο χαρτί. Αυτό που μόλις έχει βγει από το τυπογραφείο και χώνεις απλά την μύτη σου ανάμεσα στις σελίδες του σε ένα γρήγορο ξεφύλλισμα; Αυτό! Μην αναρωτιέστε γιατί. Είναι η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και μέχρι τις 15 Μαΐου θα βρίσκεται στεγασμένη στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ. Θεματικά αφιερώματα αποτελούν το Φεστιβάλ Μετάφρασης, το Καφέ της Λογοτεχνίας, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών καθώς και η έκθεση: «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα». Μια σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες, αφιερώματα, εργαστήρια, προβολές, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, καθώς και εκπαιδευτική γωνιά για τις παιδικές ηλικίες θα αναμένουν την επίσκεψή σας και πολλοί τόνοι βιβλίων την προσοχή σας. Βιβλιοφάγοι, εθισμένοι στα ξεφυλλίσματα και ηδονισμένοι με το άρωμα του εξωφύλλου, όλοι εκεί, κρεμασμένοι από πάγκους και λόγια συγγραφέων. Θα σας τρακάρουμε σε κάποιο σταντ… ελπίζω μόνο να μην κρατάμε το ίδιο βιβλίο.

***

Και γι' αυτούς που το μάτι τους έχει βαρεθεί στα τετριμμένα και στον κινηματογράφο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας οργανώνει για τρίτη χρονιά την Κορεάτικη Πολιτιστική Εβδομάδα στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελλάδας έπειτα από την περσινή επιτυχία της. Οι αίθουσες του λιμανιού θα φιλοξενήσουν φιλμ κορεάτικων παραγωγών που θα καθηλώσουν τους fans του είδους στην μεγάλη οθόνη, μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Παφλασμοί ηχητικών κυμάτων σκάνε γοερά στην σκηνή του Mύλου και η «Καλλιθέα» υψώνεται υπεροπτικά και συνθέτει το κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει. Ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από την δεκαετία του '80 και διάγει μια προαστιακή αναπόληση που επιφέρει στιγμές και μελωδίες του παρελθόντος. Και εκεί δίπλα τους στέκεται ο Δεληβοριάς με την κιθάρα του, να ερμηνεύει και να μας ταξιδεύει στην «Καλλιθέα» του». Τον νέο του δίσκο που μόνο ιστορίες έχει να θυμηθεί και να επαναδιατυπώσει, με έλλειψη κάθε διάθεσης νοσταλγίας αλλά με ροπή σε κάθε στιγμή λυρικότητας. Κοιτάζει το παρελθόν, το επευφημεί και απλά του χαμογελάει κλείνοντας την πόρτα και διαβαίνοντας προς νέες διευθύνσεις. Το δρομολόγιο ερεβώδες και τα χιλιόμετρα υπαινικτικά, όλα διαγραμμένα στα κοντέρ του Μύλου.

***

Πόσο καλύτερα θα μπορούσε να κλείσει το βράδυ σας από ένα ντελικάτο κοκτέιλ συνοδευόμενο με διεγερτικές ηλεκτρόνικα χασμωδίες, σερβιρισμένο σε μια από τις πιο υποχθόνια μελωδικές στοές της πόλης; Ρητορική ήταν η ερώτηση και άκρως ειλικρινής η απάντηση… Cocktail Bar. Κλείνει το πέμπτο έτος του και το γιορτάζει με ντελίριο ηλεκτρονικών πνοών στην υπερτασική κονσόλα του AND.ID. Από το Βερολίνο στο booth του Cocktail Bar και από κάθε γωνιά της πόλης στο χείλος της στοάς, η Θεσσαλονίκη βογκάει σε κοκτέιλ ρυθμούς.

***

Και άμα εξουθενωθήκατε μόνο από την επέλαση των μικροevent στα μέσα της εβδομάδας, δεν ξέρω πως θα συνεχίσετε το Σαββατοκύριακο. Μαζέψτε την σωρό σας και λικνιστείτε στο μισοσκότεινο groove. Τα υπόγεια βρίθουν και απόψε και η αφορμή αυτήν την φορά μια ιστορία που επαναδιατυπώνει την δομή της underground κουλτούρας. Ο Βέβηλος ξεφυλλίζει «το βιβλίο των ηρώων του δρόμου» και κάνει δυναμικό come back με το νέο του δίσκο. Σηκώνει μανίκια, τάσσει γροθιές στον αέρα και αφήνει τις ρίμες και τα beats του να μιλήσουν μόνα τους πάνω στο stage του Principal Club Theater.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκατε μπροστά σε μια μπάντα απρόσμενα εκκεντρική και ταυτόχρονα σουρεαλιστικά μαγευτική; Αν έχετε καιρό να το νιώσετε δεν θα πρέπει να χάσετε το live των Opera Chaotique για τα πέντε χρόνια διασποράς χάους. Η Μαύρη Τρύπα θα φιλοξενήσει το σαρωτικό δίδυμο που χτυπά για μια ακόμα φορά ακροβατώντας πάνω σε τζαζ αλχημείες, πασπαλισμένες από καμπαρέ ρυθμικά, χρωματισμένες από ποπ φωνητικά και αποτελειωμένες από χαμερπής οπερέτες που δεν διστάζουν να σας αφήσουν άφωνους. Έντονα δραματικοί, σαρκαστικοί σκοταδιστές, αδιαπέραστα μελό και πειραγμένοι από μυαλά και αμφίεση μέχρι κακόμοιρες διασκευές που έπεσαν στα χέρια τους, είναι έτοιμοι να σας διασκεδάσουν και να σας προσφέρουν ένα κυριολεκτικά chaotiκό θέαμα! Mην τους χάσετε γιατί… εσείς θα χάσετε. Και θα χάσετε πολλά από την ζωή σας, πιστέψτε μας.

Αν ωστόσο είστε φιλήσυχοι άνθρωποι που θέλετε απλά να αράξετε και να περάσετε ήρεμα το βράδυ της Παρασκευής σας, έχουμε και για εσάς options. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σας αφήσουμε να αράξετε. Μπορείτε αντ΄αυτού να χωθείτε στα καθίσματα του θεάτρου Τ και να απολαύσετε την λατρεμένη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ «Το παλτό». Μια νουβέλα που επιδεικνύει την ανεπάρκεια και τη διάβρωση του κρατικού μηχανισμού και όλα αυτά με αφορμή την κλοπή ενός παλτό. Η συνέχεια… στα σανίδια!

***

Σάββατο πρωί και ο ντελάλης του facebook προειδοποιεί για την μεγάλη σύναξη των fans των αυθεντικών ιαπωνικών anime. Κομιξάκιδες, πωρωμένοι gamers, λάτρεις των cartons και αρχόμενοι από πάθος για φαντασμαγορικά cosplays τύποι, δίνουν ραντεβού για το ολοήμερο Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο Καφέ Εφημερίς. Αrt workshops όπου θα δοθούν tips & tricks για φτηνούς τρόπους κατασκευής αξεσουάρ και στολών, tournaments Super Smash Bros και Pokemon με χρηματικά έπαθλα και guest djs είναι μόνο μερικές από τις εκπλήξεις που θα συντελεστούν για χάρη των οπαδών της εικονογραφημένης πραγματικότητας, ενώ δεν θα λείψουν οpenings και Endings από anime, AMVs, Vocaloid και φυσικά επιπλέον διαγωνισμοί και κληρώσεις κοινού. H ιαπωνική κουλτούρα αναβιώνει μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ και εσείς οφείλεται να παραμείνετε συντονισμένοι στο υπερθέαμα των σκιτσαρισμένων ηρώων του.

Μαχητές των δρόμων και hip hop ρυθμοί κατακλύζουν την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και δίνουν την τελική μάχη σώμα με σώμα. Το Battle Of The Year Balkan κλείνει 14 χρόνια μάχης και μας προσκαλεί στα προκριματικά της τελευταίας φάσης της πάλης. Βboys και αφοριστικοί χοροί μας κάνουν θεατές μιας αλλεπάλληλης ρυθμικής μάχης στην αρένα. Το crew που θα αποσπάσει την πρώτη θέση του διαγωνισμού, θα εκπροσωπήσει τα Βαλκάνια στον τελικό Battle Of The Year International που θα διεξαχθεί στην Γερμανία. Καθηλωμένοι στους ταραχώδεις χορούς και κρεμασμένοι από τα χείλη της διεθνής επιτροπής που θα κρίνει τις ομάδες, γινόμαστε μέτοχοι του παλμού και αφήνουμε τα υπόγεια να συγκρουστούν και να χαράξουν την φωνή τους μέσα από τον εκρηκτικό ρυθμό τους. Let the Battle begin!

***

Και αν είστε σε mood μάχης θα πρέπει να είστε έτοιμοι και για την μεγάλη επιστροφή. Μετά το πρόσφατο, επί σκηνής και αρένας, επί ουρανού και γης, παραλήρημα, οι XatziFragketa ξαναπιάνουν μικρόφωνα και μοιράζουν ορμητήρια vibes για μια ακόμα φορά στο σαλονικιώτικο κοινό. Αν δεν ήσασταν στους τυχερούς ξαναμμένους της πρώτης παρτίδας, θα πρέπει να είστε στους ανυπόμονα χωμένους της δεύτερης. Τα λόγια είναι περιττά και τα συμπεράσματα ανείπωτα! You are responsible for what is about to happen people!

Aν είστε γονείς, αν με τους παππούδες στο χωριό σας χωρίζουν χιλιόμετρα και επίσης η σπαρίλα σας έχει φτάσει στο ζενίθ και τα παιδιά σας μένουν ξεκρέμαστα, η λύση είναι μία, μοναδική, καταπληκτική και κυρίως δημιουργική και καθόλου βαρετή. Διανυκτέρευση στο WE! Τα Παιδιά εν Δράσει, η παιδική κατασκήνωση Τσαφ Τσουφ και ο πολυχώρος πολιτισμού & αθλητισμού, διοργανώνουν για τρίτη φορά με τεράστια επιτυχία (και περισσή υπομονή υποθέτουμε) μια βραδιά για πιτσιρίκια. Με δραστηριότητες όπως νυχτερινή τοξοβολία ,προβολή μικρών μήκους ταινιών, παραστάσεις με μαριονέτες, παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια, βραδινό και πρωινό φαγητό, πρωινή γυμναστική και αμέτρητα rollers, τραμπολίνο, skate, και χρόνο στον τοίχο αναρίχησσης, τα παιδιά σας, αν είστε τόσο τυχεροί, δεν θα θέλουν να γυρίσουν σπίτι! Το WE υπόσχεται στους μικρούς φίλους φροντίδα και διασκέδαση και εμείς χαλάρωση και καλοπέραση σε εσάς. So… let it happen!

***

Το Σαββατόβραδο ρίχνει την αυλαία με παλμικούς αναστεναγμούς και τυχοδιωκτικές οκτάβες. Αμετροεπείς και αλαζονικές όπως πάντα σε προκαλούν να αναμετρηθείς μαζί τους. Αυτήν την φορά οφείλονται στο closing party, της OBLIVION HEART σεζόν, και ασελγούν χωρίς ενοχές στα decks του Μύλου. Με την υπεροχή του Βρετανού Μαrk Broom σε Chicago και acid house ρυθμικά και την ανελέητη ταχυπαλμική συνοδεία των GEORGE ADI και MR. ADO, το stage αναμένεται να κατεδαφιστεί από μπασίματα που σκάνε στα σανίδια και beats που αντιλαλούν μέσα στους τοίχους. See you on the dancefloor!

***

Κυριακή. Όσοι έφτασαν. Για όσους ούτε καν κοντεύουν θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα… κρατήστε δυνάμεις! Μέρα Ανάπαυσης. Χαλάρωσης. Ηρεμίας. Μα… ελάτε. Ούτε ο ίδιος ο Κύριος τα πίστευε όταν τα έλεγε. Κάποιοι θα ξεχυθούν στους δρόμους από νωρίς το πρωί ενώ κάποιοι άλλοι θα ανοίξουν πανιά και θα σαλπάρουν ακόμα πιο νωρίς. Όπως και να χει, την Κυριακή όλα είναι δρόμος… Και όταν ο δρόμος γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό, είναι αγώνας δρόμου. Το 4
ο Sail For Pink είναι γεγονός και δίνει το ετήσιο ραντεβού του στον άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου προκειμένου να πέσει η σημαία για την «πορεία ελπίδας».

***

'Εχοντας σαν βασικό σκοπό την απομυθοποίηση του καρκίνου του μαστού, τη διάδοση της άξιας της έγκαιρης διάγνωσης και τη συγκέντρωση χρημάτων, με στόχο την υλοποίηση Προγραμμάτων που στοχεύουν στην Πρόληψη – Έγκαιρη Διάγνωση, το Sail For Pink σαλπάρει μεταδίδοντας ελπίδα και γνώση για τον καρκίνο του μαστού. Sail for them!

***

Να και κάτι που έλειπε πραγματικά από την πόλη. Μια πόλη που μεταξύ μας, καταναλώνει γαλόνια αλκοόλ. Ένα παζάρι μπύρας. Συγκέντρωση ζυθοfan και λάτρεις ξανθών αποχρώσεων. Γιορτή γευσιγνωστών και μανιακών με το κριθαρένιο άρωμα οπαδών. Συλλέκτες ποτηριών, απαιτητικοί ουρανίσκοι και εξερευνητές ετικετών που ξεμένουν στα κελάρια και δεν τις βλέπει εύκολα το μάτι. Όλοι μετράνε vol και ξεσηκώνουν six packs. Η Hoppy Pub τους δίνει το δικαίωμα να το κάνει και εμείς το αρπάζουμε μόνοι μας και στηνόμαστε στην ουρά. Καλές αγορές και μην φερθείτε λιγόψυχα… αφήστε τις φούσκες να ρεύσουν στο αίμα σας!

Τελικός σταθμός της Κυριακάτικης βόλτας η προβλήτα Α'. Σας υποσχόμαστε ότι θα είναι και ο τερματικός. Θα τερματίσετε σίγουρα μετά το πολυαναμενόμενο Street Outdoors στο λιμάνι, οπότε αράξτε κάτω από τον ήλιο, με κρύες μπύρες και ψυχρολουσία από techno,house n' disco αποστάγματα. Τα decks μαεστράρουν οι Baris K, Call Super, Street Outdoors Soundsystem, Giganta και τα κορμιά σας διευθύνουν τα υποτροπιασμένα λακτίσματα της κονσόλας. Θα σας δούμε ανάμεσα στο πλήθος να ταλανίζεστε ανάμεσα σε ηλεκτρονικούς λυγμούς.

Μέχρι τότε Eat, Pray n' Love γιατί η εβδομάδα προβλέπεται θανατηφόρα μεγάλη!

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...