HomeUrbanitiesΗ Ατζέντα της Εβδομάδας | 20+2 προτάσεις

Η Ατζέντα της Εβδομάδας | 20+2 προτάσεις

Η άφιξη του Απριλίου με βρήκε με μία ξενέρωτη και καθόλου ευρηματική και σαρκαστική διάθεση του περίγυρου για τον ερχομό του, με την πρωταπριλιά να περνάει αδιάφορη, αλλά με τον Απρίλιο να κρύβει εκπλήξεις και ανεξέλεγκτες ορμές. Η πόλη αντίκειται για μια ακόμα εβδομάδα σε κτηνώδεις ρυθμούς αφού η άνοιξη σετάρεται απόλυτα με κάθε δικαιολογία για τα την διάθεση που μας χαρίζει.

Κάπως έτσι η Δευτέρα, μας καθιστά συνοδοιπόρους σε ένα μουσικό ταξίδι στο Navona, όπου η εθελοντική ομάδα του «Φάρου του Κόσμου», οργανώνουν την φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδήλωση «Η Μουσική Μας Ταξιδεύει». Τα έξοδα θα διατεθούν στην αποστολή της ομάδας για εκπροσώπηση της χώρας μας, σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Αμερική και εμείς θα βρισκόμαστε εκεί για να στηρίξουμε τον αγωνιώδη μόχθο της εκπαίδευσης για τέτοιου είδους προγράμματα και την έφεση των παιδιών σε κάτι που σίγουρα θα μας εκπλήξει ευχάριστα.

***

Η βραδιά συνεχίζει στο ίδιο τέμπο με την μουσικοχορευτική παράσταση «Θα πεις και ένα τραγούδι» σε σκηνοθεσία της Μαριάνας Αλεξανδρή. Μια μουσική περιπέτεια αναβιώνει στα σανίδια του θεάτρου Σοφούλη, όπου μας κάνει ένα γοητευτικό tour που ξεκινάει από την μεταπολεμική Ελλάδα και μπαρκάρει σε αυτήν του τώρα. Μουσική, χορός και θέατρο συμπράττουν σε μια ανάρπαστη καλλιτεχνική συναλληλία.

***

Η Τρίτη μας βρίσκει θεατές του 5
ου σεμιναρίου Photoshop που συντελείται στην Θεσσαλονίκη στον ApoDec. Για όλους εσάς που η τέχνη της φωτογραφίας είναι κάτι παραπάνω από αποτύπωση μιας τυχάρπαστης στιγμής σε pixels και ψηφιακές αψίδες, ο Νίκος Βασιλάκης, συντάκτης του περιοδικού «Φωτογράφος», παρεισφρέει σε μυστικιστικά μονοπάτια, εκεί όπου το photoshop καθίσταται ως τέχνη και μαΐστρος των τεχνολογικών δυνατοτήτων και μας κάνει κοινωνούς ενός άλλου κόσμου και γνώστες μιας ιδιαίτερης πραγματικότητας.

Το ρητό «ήρθε η Τεταρτίτσα..πάει η βδομαδίτσα» που μας παρηγορούσε κάποτε από το στόμα της γιαγιάς, έχει καταρριφθεί πανηγυρικά σε αυτήν την ατζέντα. Είμαστε μόνο στην αρχή της εβδομάδας και η πόλη φέρεται ακόμα σαν αγουροξυπνημένη. Μην σας αγχώνει… δεν είναι για πολύ.

Η Πέμπτη μοιάζει ακαταμάχητα αδίσταχτη και εμείς πρέπει να παραδοθούμε στους ρυθμούς της. Άλλωστε ποιος ο λόγος να επιλέγουμε να μένουμε στην Θεσσαλονίκη; H μέρα ξεκινάει δημιουργικά και με στιλιστικές τάσεις που εξακοντίζουν τολμηρά το άρωμα της άνοιξης. Η στοά του Bord De L'Eau διαμορφώνεται για μια ακόμα φορά σε επιστέγασμα της μόδας και υποδέχεται τους λάτρεις του Neon Raum σε ένα σατανικό Pop up Shop, που θα δαιμονίσει πολλά ζευγάρια μάτια και θα αναστείλει πολλά διψασμένα για μόδα μυαλά. Μια γκαρνταρόμπα από δημιουργίες και μια στόφα από σχεδιαστές θα είναι μια σοφή επιλογή μας για αυτήν την εβδομάδα.

Μπομπίνες και καλογυαλισμένη φακοί στήνονται στο Ολύμπιον και το μεγαλύτερο φεστιβάλ της 7
ης τέχνης αφιερώνεται στην μουσική και στο αλαφιασμένο κοινό της Θεσσαλονίκης. Θεατές και τρίποδα συνθέτουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και αγκαλιάζονται με τους καλλιτέχνες κινηματογραφώντας μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία των πενταγράμμων. Ναι, το In-Edit festival είναι γεγονός και ήρθε για να μας καθηλώσει στις αίθουσες από τις 7 μέχρι τις 13 Απριλίου. Να είσαστε σίγουροι ότι έρχονται πολλά ντοκιμαντέρ, πάρτυ και μουσικά showcases «για τα μάτια σας».

Και εφόσον η μέρα είναι δίκαια αφιερωμένη στην μουσική, αξίζει να μοιραστούμε το ίδιο σκοτάδι και να νιώσουμε για μια ακόμα φορά τα vibes μιας dark-soul ψυχορυθμικής αρμονίας. Η Ολλανδή Kovacs έρχεται στο Principal Club Theater και μας ταξιδεύει σε κόσμος δύσβατους που πολλοί ακούν και λίγοι κατανοούν, μοιράζοντας τα ιδιαίτερα ηχοχρώματά της στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

***

Έτσι ένδοξα διεισδύουμε σε ένα μαυσωλείο σπασμών και αλαζονικών μουσικοθεατρικών οκτάβων να ικετεύουν για απόλαυση. Ο λόγος για την Παρασκευή. Μια μέρα και μια νύχτα που χάνει τις ώρες, τον ήλιο, την νύχτα και κυλάει με τον ίδιο ρυθμό κολλημένο στον μετρονόμο. Το πρώτο λόγο σε μια τέτοια βραδιά έχουν πάντα τα σανίδια, που βρίθουν ιστορίες και αγγίζουν θέματα που ταράζουν το κοινωνικοπολιτικό στερέωμα. Μια τέτοια ιστορία έρχεται να αφηγηθεί και το «Αγόρι με την βαλίτσα» στο Βασιλικό Θέατρο από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου, κάνοντας νύξεις σε ένα θέμα που ταλανίζει την παγκοσμιότητα… το προσφυγικό και την μετανάστευση. Σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα, το έργο του Μάικ Κένι, ταξιδεύει με μια μονάχα βαλίτσα σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και χωρίς φιοριτούρες και υπερβολές απογυμνώνει ένα θέμα ευαίσθητο σε όλους, στιγματίζοντας την σκηνή με την δική του ιστορία.

Ωστόσο οι επιλογές για εσάς που αγαπάτε το διαδραστικό και άμεσο θέαμα, που θέλετε να ικανοποιήσετε την ανάγκη για κάτι αληθινό και αυθόρμητο, οι επιλογές των θεατρικών έργων δεν σταματούν εδώ. Το έργο του Ιονέσκο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια», αναβιώνει και πάλι στην σκηνή. Αυτήν την φορά την τιμή έχει το δημοτικό θέατρο 'Ανετον, όπου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Βασιλάκη, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η υπερπληροφόρηση και η ακατάπαυστη φλυαρία καταβάλλουν την σκέψη. Μέσα από μιας περιγραφή της μικροαστικής καθημερινότητας ο Ιονέσκο μας τοποθετεί στην δική του πραγματικότητα σε ένα έργο που αγγίζει την επικαιρότητα περισσότερο από ποτέ. 'Αλλωστε, «όλα μοιάζουν κανονικά, αλλά δεν είναι. Γι' αυτόν τον λόγο η φαλακρή τραγουδίστρια χτενίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο»

***

Στην άλλη μεριά της πόλης, εκεί που τα τοιχώματα συγκρατούν κάθε ανεξέλεγκτο σονάρισμα, η αυλή βρέχεται από θάλασσα και ο αέρας αποπνέει μια δόση αίγλης, συντελείται μια ιδιόμορφη μουσική συνάντηση. Ο εθνικός μας τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, δίνει ραντεβού επί σκηνής με μια φωνή που ξυπνά την λαϊκή κουλτούρα, την Ελένη Βιτάλη και μας υπόσχονται μια σπαρακτική παράσταση που μας προστάζει γλυκά να… «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα». Αν θέλετε να νιώσετε τις αναλγητικές τους τάσεις και να ταξιδέψετε μαζί τους βρεθείτε στο Μέγαρο Μουσικής να απολαύσετε τον συγκερασμό αυτό. Θα μας συναντήσετε και εμάς κάπου στους μοκετοστρωμένους διαδρόμους, ανυπόμονους!

Και από την παραλία, ο ήχος ταξιδεύει στις industrial κλίμακες της πόλης, στους υποχθόνιους μαχαλάδες που έχουν φροντίσει να αγαπήσουμε κάθε ξεχασμένο στενό και κάθε χωμένη σκηνή του μέσα από μυρωδιές και διστακτικές νότες που ξεφεύγουν από τα σκοτάδια του. Είμαστε έξω από το club του Μύλου και μέσα του μας σπρώχνει μια χροιά που μοιάζει οικεία. Είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς και είναι για μια ακόμα φορά στο Club του Μύλου σε μια προσπάθεια αφήγησης μιας άλλης εποχής, της δεκαετίας του 80'. Μέσα από τον νέο του δίσκο που τιτλοφορείται ως «Καλλιθέα», προσπαθεί να κρυφοκοιτάξει στο παρελθόν, αλλά να το αφήσει εκεί χωρίς να το μεταφέρει μαζί του και να προσκολλήσει σε αυτό.

Αν θέλετε να γίνετε συνταξιδιώτες μιας ιστορίας εκτός τροχιάς, το επικείμενο live, είναι ακριβώς αυτό που έχετε ανάγκη.

Αιχμηρά ρυθμικά που αναβιώνουν μια παράδοση και βινυλιακές στροφές που τονώνουν τον παλμό στο dancefloor είναι κάτι που φανταζόμαστε όταν ακούμε το όνομα DISCOTECA INTERNACIONAL, Επιστρέφει στο La Doze και σε αργεντίνικες ρίζες, προσφέροντάς μας ένα τροπικό κλίμα μέσα από ήχους που μυρίζουν Αργεντινή. Nu-Tango, Rumba, Flamenco Electronico, Latin-Folk, Argentinian Cumbia, Reggaeton, εκρήγνυνται μέσα από την κονσόλα που πασχίζει να τους προσδώσει το ηλεκτρονικό της στίγμα. Εμείς θα είμαστε αυτόπτης μάρτυρες και σας θέλουμε για συμπαράσταση, γιατί η νύχτα φαίνεται να μαζεύει όλη την…afro-τρελα!

***

Η νύχτα ρίχνει την αυλαία με βέβηλα ψυχορρυθμικά αποστάγματα να ενισχύουν κάθε διάθεση για νοσηρότητα. Ανάρμοστες οκτάβες και ήχοι που παρενοχλούν κάθε αίσθηση αντανακλούν από την κονσόλα του σουηδού Adam Beyer. Ένα όνομα που έχει στιγματίσει την ελίτ των techno fun και είναι συνυφασμένο με κάθε μεγάλη παραγωγή και ιδιάζουσα ακουστική φόρμα. Αναλαμβάνει με αβρότητα τα decks του Principal club Theater και μας κάνει υπηκόους της δικής του άνομης ηλεκτροφόρας περιπέτειας.

***

Ξημερώνει Σάββατο και η πόλη μας υποδέχεται με μια ευχάριστη έκπληξη στην ατζέντα της. Η All Star Dance & Helexpo διοργανώνουν για πρώτη φορά διαγωνισμό και master classes σύγχρονου χορού και Jazz. Κριτές και διεθνούς φήμης χοροδιδάσκαλοι από Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα θα βρίσκονται πίσω από τους πάγκους, ενώ σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, summer camps, υποτροφίες, χορευτικά ρούχα και παπούτσια θα είναι μερικά μόνο από τα δώρα που θα προσφερθούν στους διαγωνιζόμενους. Ένα ακόμα φεστιβάλ έκφρασης συντελείται στην πόλη και σε καλεί να αναμετρηθείς μαζί του. Να είσαι εκεί γιατί… θα υπάρχει πολύς χορός για τα μάτια σου!

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό forum και ένα ουσιώδες ταξίδι ερωτοαπαντήσεων στον κόσμο της μουσικής. Από τις 9 έως τις 16 Απριλίου τα «Μαθήματα Αλλιώς», βρίσκουν στέγη στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» και η εβδομάδα γνωστικής υπερδιέγερσης ξεκινά. Εργαστήρια, συναυλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις και μια σειρά από αναλύσεις περί μουσικών σπουδών αναλαμβάνουν να χειριστούν μια σειρά από μουσικούς και ψυχολόγους, ερευνώντας θέματα που αφορούν στην αναπνοή, στον μουσικό και στα συναισθήματά του, στο σκηνικό στρες αλλά και στη δονητικότητα όλων των αντικειμένων. Θεατρικά παιχνίδια που παρουσιάζουν την θεωρία της μουσικής και συζητήσεις αφθονίας περί μουσικής επιστήμης μας τοποθετούν στα έσω της μουσικολογίας. Τέλος, προς τέρψιν του αιμοδιψούς κοινού, η Συμφωνική Ορχήστρα ΚΩΘ, μαζί με την ορχήστρα Contra Tempo παρουσιάζει έργα Χατζηδάκι, Κωνσταντινίδη, Vivaldi και Poulenc, ενώ η Ορχήστρα Εφήβων μας ταξιδεύει με μουσική από τον κινηματογράφο.

***

Ωστόσο η ωδή στην τέχνη δεν σταματά εδώ. Σε μια προσπάθεια επαγρύπνησης της μνήμης των Ελλήνων, ο Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και το Λογοθέατρο, Ομάδα λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, προσκαλούν το κοινό της πόλης σε ένα αφιέρωμα τιμής και μνήμης προς τιμήν του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, όπου θα απαγγελθούν ποιήματα με μουσική υπόκρουση. Ο «ΟΔΥΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» είναι ακόμα εδώ και εμείς τιμούμε το έργο του.

***

Οι διαδραστικές παραστάσεις και οι ροπές σε εκπαιδευτικά προγράμματα υποδεικνύουν ένα αμείωτο ενδιαφέρον από το κοινό της πόλης. Έτσι, εξεπλάγην για μια ακόμα φορά ευχάριστα από μια δράση που στόχο έχει την όξυνση όλων των αισθήσεων και την άχαρη διάθεση όταν εκλείπει μία εξ' αυτών. Η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» μαζί με το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια», σας προσκαλούν να δειπνήσετε μαζί τους στο σκοτάδι. Καθοδηγούμενη από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, το δείπνο στο σκοτάδι μοιάζει πολύ πιο ενδιαφέρον εντάσσοντας τους ενδιαφερόμενους σε μια διαφορετική πραγματικότητα, σε μια ασυνήθιστη καθημερινότητα. Τα έξοδα της εκδήλωσης διατίθενται στην Σχολή Τυφλών Β. και το γιορτάζουμε μετά το δείπνο με άφθονο χορό, ποτό και μουσική στον χώρο του Met Hotel.

Αν είσαι fan των υψηλών watt, οι νύχτες στην Θεσσαλονίκη είναι αυταπόδεικτα ατελείωτες. Ανασυνταχθείτε, ανασυγκροτηθείτε, αφεθείτε στις λούπες τις κονσόλας γιατί ο Poldoore έρχεται στην πόλη για να πιτσάρει σαξοφονικά σόλο. Με νέο δίσκο και κραυγές μπασογραμμών να συνθέτουν μια extremely groovyδιάθεση ο ηλεκτροδιεστραμμένος καλλιτέχνης επιφέρει χάος και λικνίσματα αλόγιστα επί σκηνής. Μαζί του, να τον συντροφεύει με hip hop, jazz και electro-funk νότες, ο Mononome ανεβαίνει στα decks και η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε ελεγχώδη ρυθμό. Be there!

***

Aν όμως είσαστε του ελληνικού ρεπερτορίου και της αμετροεπής αισιόδοξης και χορευτικής διάθεσης που μεταφέρει ο Κωστής Μαραβέγιας από τον δικό του ξεχωριστό κόσμο, στην σκηνή, τότε θα πρέπει σίγουρα να βρεθείτε στο Fix Factory. Το έντονα μεσογειακό του ταπεραμέντο και η τάση του να προσδίδει ένα προσωπικό groove στα κομμάτια του φέρουν έναν εναλλακτικό αέρα στην ελληνική σκηνή και τον καθιστούν μέντορα στο κομμάτι των διασκευών και στα τζαζ, Balkan και folk rock ηχοχρώματα που τον συνοδεύουν σε κάθε του live. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από την ενέργεια του και την άτρωτη αύρα του, αξίζει να περιμένετε στην ουρά.

***

Κυριακή. Μέρα Κυρίου και Ανάπαυσης. Μέρα καταστολής. Ποιος τα πιστεύει αυτά; Η πόλη δεν σε αφήνει ούτε τότε… Η μέρα ξεκινάει με κινηματογράφο. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με το 2ο Thessaloniki Adventure Film Festival στην αποθήκη Δ' στο λιμάνι. Κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, εταιρείες εξοπλισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων, στήνουν τα τρίποδά τους και δημιουργούν ένα εικαστικό σύμπλεγμα δράσης. Κινηματογραφικές ταινίες και εικαστικές εκθέσεις του ορεινού και θαλάσσιου αθλητισμού θα κοσμούν τις αίθουσες και τους τοίχους του λιμανιού, ενώ παρουσιάσεις από ονόματα θρύλους των σπορ θα κάνουν βουτιές σε ζητήματα που στοχεύουν στην δραστηριοποίηση της ελληνικής κοινότητας. Εxtreme sports και ακόμα πιο extreme διάθεση για θεαματικά tricks σας περιμένουν.

***

Ελεγειακές αρμονίες και καθηλωτικές ενορχηστρώσεις μας συνεπαίρνουν όταν το φωνητικό σύνολο Contradition, αποφασίζει να επαναπροσεγγίσει παραδοσιακές μελωδίες ανά τον κόσμο και να τις εκσυγχρονίσει μέσα από δικές του εναρμονίσεις. Η πρώιμη και σύγχρονη ματιά του συνθέτη Kostika Çollaku, σε σύμπραξη με την χορωδιακή αναπνοή, αποδίδουν μια αξιοπερίεργη έκφραση στην κλασική εκτέλεση της μουσικής. Το αποτέλεσμα εμμένει να το αξιολογήσετε και να το γευτείτε με τους δικούς σας ουρανίσκους στο Αλατζά Ιμαρέτ.

Και αφήνουμε την εβδομάδα με μια ενδιαφέρουσα υπό μουσικολογικής άποψης παράσταση, που προσεγγίζει το κείμενο του Αρθούρου Ρεμπώ, «Μια Εποχή στην Κόλαση». Μια μουσική συναυλία-παράσταση που συνοδεύεται από πρωτότυπο οπτικό υλικό αποπειράται να πραγματοποιήσει ο Γιώργος Χριστιανάκης στο «Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών», μετά από την διθυραμβική του επιτυχία στο εξωτερικό. Μέσα από ένα concept album o Χριστιανάκης παρουσιάζει αυστηρά ελεγχόμενα παιξίματα και ελεύθερα αυτοσχεδιαστικά μέρη τα οποία συνδιαλέγονται και καταγράφουν τη κάθοδο του Ρεμπώ στην κόλαση. Μια εναλλακτική προσέγγιση και μια φλοίδα διαφορετικότητας απέναντι στο κείμενο αναβιώνει μέσα από τα μάτια του Χριστανάκη, καθυποτάσσοντάς μας με την μελωδική του βολιδοσκόπηση να χρωματίσουμε το έργο με τα δικά μας ερεθίσματα και συμπεράσματα για τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής και πραγματικότητας.

Αν ήμουν στην θέση σας, θα έσπαγα τον γουρουνίσιο κουμπαρά και θα φορούσα δίσολα αθλητικά. Μην πανικοβάλλεστε! Σε αυτήν την πόλη πιάνει απλά το… Eat, Pray n' Love!

So…do it!

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...