HomeΘέματαΗ Αγγελίνα λατρεύει το περιβάλλον και τις...

Η Αγγελίνα λατρεύει το περιβάλλον και τις μέλισσες και αυτό την οδήγησε σε μεγάλα ταξίδια

Η Αγγελίνα Κανελλοπούλου αγαπά το περιβάλλον. Πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος ανθίζει εκεί έξω και για αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με τον καλύτερο φίλο των λουλουδιών, τις μέλισσες. Ίδρυσε την πρώτη Οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας. Είναι ένα πρόσωπο που ήδη άρχισε να συζητιέται έντονα. Έπρεπε να την εντοπίσουμε και να της μιλήσουμε! Την πετύχαμε στη Γαλλία όπου και ζει.

Αγγελίνα πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τις μέλισσες;

Oλα ξεκίνησαν απο μία απλή μεταεφηβική περιέργεια.Το 2012, όταν ακόμα ήμουν φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό, με χαρακτήριζε μία μεγάλη περιέργεια για τον φυσικό κόσμο. Εκείνη την εποχή, μεταξύ εργασίας και πανεπιστημίου, συμμετείχα εθελοντικά σε διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ορνιθολογική, ΑΡΧΕΛΩΝ κ.α). Οσο περισσότερο χρόνο περνούσα στη φύση μαθαίνοντας για τις ζωές των ζώων, τόσο περισσότερο άρχισε να αυξάνεται και η περιέργειά μου. Ετσι, για πρώτη φορά στα 22 μου, γράφτηκα στο πρώτο μου σεμινάριο μελισσοκομίας. Εκεί, είχα την τύχη να συναντήσω έναν δάσκαλο που είχε μεγάλη αγάπη για τις μέλισσες, τον ΑντώνηΤσαγκαράκη, την οποία και μου μετέφερε. Από τότε που γνώρισα τις μέλισσες και την κοινωνία τους, άλλαξε η ζωή μου. Έγινε ξεκάθαρο μέσα μου πως οι μέλισσες θα με ακολουθήσουν και θα τις ακολουθήσω για καιρό…

Tι είναι το The Bee Camp και με τι ασχολείται;

Πέρασαν αρκετά χρόνια απο το πρώτο μου μάθημα μελισσοκομίας και την πρώτη μου επαφή με τις μέλισσες. Στο σήμερα, είμαι η ιδρύτρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης THE BEE CAMP. Πρόκειται για την πρώτη Οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας. Το μότο μας είναι A better world is blooming που στα ελληνικά μεταφράζεται ως ένας καλύτερος κόσμος ανθίζει και νομίζω αυτό τα λέει όλα! Στόχος μας είναι να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλόξενες προς τους ανθρώπους και τις μέλισσες. Ιδρυθηκε το 2017 από μία διεπιστημονική ομάδα έξι γυναικών ( γεωπόνος, ηθοποιός, παιδαγωγός, περιβαλλοντική επιστήμονας) αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει!

Η

 

Ναι, βλέπετε την Αντζελίνα Τζολί στη φωτογραφία, Καμπότζη 2022 

Πώς;

Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, ευαισθητοποίηση και δράσεις πρασινίσματος της πόλης.

Τι πιστεύεις πως φταίει και έχουμε τόσο μικρή ευαισθησία και ενημέρωση για το περιβάλλον μας;

Είναι πολύ εύκολη αυτή η απάντηση. Η εκπαίδευση που λαμβάνουμε είναι ελλιπής, τόσο απο το σχολείο όσο και απο την οικογένεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για να καταλάβεις, τα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια συνήθως τα ξεκινώ με την ερώτηση για ποιόν φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι; Η απάντηση που βγαίνει απο το στόμα όλων των παιδιών αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη είναι πάντα για εμάς. Επίσης, υπάρχουν παιδιά δημοτικού που δεν γνωρίζουν πώς ο σπόρος οδηγεί στο δέντρο και το δέντρο παράγει καρπούς.

Ο οικολογικός αλφαβητισμός είναι ελλιπής στη χώρα μας, δυστυχώς, και για εμένα αυτό αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην δημιουργία της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης.

Eίναι πιστεύεις χρέος του σχολείου να μας μάθει την αγάπη για το περιβάλλον;

Ο οικολογικός αλφαβητισμός είναι η πιο σημαντική αρχή. Στην ομάδα του The Bee Camp πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος προς την κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή. Μόνο με την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς, εμπνέοντας σεβασμό και αγάπη για τη φύση, θα είμαστε σε θέση να ελπίζουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας. Ξεκινώντας από τα … μικρά μιλάμε για τα μεγάλα!

Φέτος ήταν μια πολύ γεμάτη χρονιά για σένα! Ποια γεγονότα κρατάς;

Το 2022 ήταν πραγματικα μία χρονιά γεμάτη όμορφες συνεργασίες και εκπλήξεις.

Ως The Bee Camp, έχουμε ήδη συνεργασία με πολλούς και αξιόλογους συνεργάτες (APIVITA, NESTLE, Ίδρυμα Μποδοσάκη κ.α.) Το 2022 κάναμε μία σπουδαία νέα συνεργασία με το SANI RESORT στη Χαλκιδική. Δημιουργήσαμε το SANI BEE SPOT, το μεγαλύτερο και πρώτο διαδραστικό Bee Spot στην Ελλάδα, το οποίο στοχεύει στην προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας στο χώρο του resort, ενώ αναδεικνύει τη σχέση τους με τον άνθρωπο και τα φυτά, ενώ ευαισθητοποιεί και εκπαιδεύει το κοινό.

20220327-123349.jpg

Ως Αγγελίνα και εκπρόσωπος του προγράμματος Women for Bees της UNESCO είχα την ευκαιρία τον φετινό χειμώνα να ταξιδέψω στην μακρινή Καμπότζη μαζί με την Angelina Jolie και εκπροσώπους της UNESCO για να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια σε παιδιά της τοπικής κοινωνίας. Aυτό το ταξίδι σίγουρα θα το θυμάμαι για καιρό.

Tι σχέδια έχει το Bee Camp;

Η νέα χρονιά 2022-2023 προβλέπεται επίσης μία γεμάτη χρονια. Έχουμε πολλές ομορφες ιδέες και ετοιμάζουμε νέες συνεργασίες με την ομάδα του The Bee Camp. Για να ενημερώνεστε για τα νέα του The Bee Camp μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα social media!

 

Facebook: https://www.facebook.com/thebeecamp

Instagram: https://www.instagram.com/thebeecamp/

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...